Dunaújváros Hetilap

Történelmi léptékű megállapodást kötött Dunaújváros

2019. február 4. (hétfő) 17:57 - Brousil Csaba

Dunaújváros, Kaposvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg összehangolják energetikai modernizációs törekvéseiket. Erről írt alá megállapodást a hat város vezetője és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten.  

Mint azt korábban megírtuk: „Az ELENA-programmal közvetlen Európai Uniós forrás lehívására van lehetőség energiahatékonysági fejlesztésére mintegy hatvan milliárd forint értékben. A projekt által megvalósítani kívánt energetikai fejlesztésekkel a nagyvárosok csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást, szabályozhatják, gazdaságosabbá tehetik a középületek energiafelhasználását. Nagyobb eséllyel lehet sikeresen pályázni a támogatásra, ha konzorciumként indulnak a városok.

Az ELENA programot az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank hozta létre a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonysági beruházások támogatására.

A sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián Palkovics László méltatta a megállapodás fontosságát, kiemelte az okos városok jövőbe mutatását, a fejlődés útját, illetve, hogy ezt a szegmenset támogatni kell a fejlődés és az üzleti lehetőségek miatt is. Kiemelte, hogy megfelelő szabályozással és alapos tervezéssel a klímaváltozás okozta sérüléseket enyhíteni lehet a környezetben, melyek leginkább a városokban érezhetőek a nagyobb népesség és az iparosodás miatt. Mint mondta a mai és az ehhez hasonló korszakalkotó megállapodásokkal hazánk gazdasági és diplomáciai súlyát is növelni tudjuk a világban. Hozzátette: mindez jó példája annak, hogy a GDP-növekedésnek nem kell együtt járnia az üvegház hatású gázok kibocsájtásának bővülésével. Ez a kormány eltökélt szándéka, ezért is dolgoznak gőzerővel a paksi atomerőmű bővítésén és káros anyagoktól mentes energiaellátási stratégián. Ebbe a koncepcióba pedig beleillik e hat város összefogása, melyek törekvéseit a kormány a jövőben is támogatni fogja, zárta beszédét a miniszter. Kifejtette, az okos város olyan gyűjtőfogalom, amely a technológiai fejlesztések és a digitalizáció eredményeit felhasználva képes egy csoportba rendezni a zöld város, a szolgáltató város, a kreatív város és a fenntartható város kifejezéseket. Az okos városok fejlesztésének többek között a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöld felületek kiterjesztése, a digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban, illetve a digitális közösségi hozzáférés kiszélesítése. Palkovics László után Borhi Zsombor, a projektvezető Kaposvár alpolgármestere szólt néhány szót. Mint mondta ez a hatvanmilliárd forint fejlesztés eloszlik majd a hat város között. Kiemelte, hogy a megállapodás minta és modell értékű, példaként követhetik majd a világban azok, akik szintén a környezettudatosság és az okos városok létrehozásának útján szeretnének elindulni. Elmondta azt is, hogy törekvésüket az Európai Bizottság támogatta, a projektfejlesztési időszakban egymilliárd forintot ad konkrét tervek kidolgozására. 

Cserna Gábor, városunk polgármestere beszédében elmondta, hogy történelmi léptékű szerződés aláírására kerül sor, ilyen soha nem volt még ezelőtt. Mint mondta Dunaújváros legfőbb célja a már a Modern Városok Program aláírásakor is megfogalmazott fejlődés abba az irányba, hogy a város kiléphessen a gyárváros kategóriából és egy modern ipari várossá fejlődjön. Ennek mérföldköve ez a megállapodás, mely, mint mondta alátámasztja a Területfejlesztési Operatív Program pályázatainak keretében már megvalósult energetikai intézmény-felújítások létjogosultságát a városban. Kiemelte, hogy Dunaújvárosban a jövő városát építik és ez a konzorciumi összefogás és az állami támogatás együtt tökéletesen beleilleszkedik ebbe a törekvésükbe. Beszéde végén megköszönte a támogatást a többi öt város vezetésének és a miniszternek is, továbbá a többi megyei jogú várost is ilyen példaértékű összefogás elindítására biztatta.

A városvezetői beszédek után sor került a megállapodás ünnepélyes aláírására.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Díjátadó, mozi

D+ Híradó - Díjátadó, mozi

2019. április 25. (csütörtök)

Díjazták a fotópályázat legjobbjait, új kiállítás a múzeumban, megnyílt a mozi az egyetemen - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Foglalkoztatási fórum

Foglalkoztatási fórum

2019. április 25. (csütörtök)

Átalakulás előtt áll a szakképzési rendszer, és az ehhez kapcsolódó szakmai anyagot is bemutatták a témában érintetteknek a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Fórum szerdai ülésén.

D+ Híradó - Foglalkoztatás, adományátadó

D+ Híradó - Foglalkoztatás, adományátadó

2019. április 24. (szerda)

Foglalkoztatási fórum az Iparkamarában, Carissa Kupa adományátadó - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Drágul a gázolaj

Drágul a gázolaj

2019. április 24. (szerda)

A Mol Nyrt. bruttó 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a benziné nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019. április 24. (szerda)

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség.

D+ Híradó - Bölcsődék napja, adomány

D+ Híradó - Bölcsődék napja, adomány

2019. április 23. (kedd)

Bölcsődék napja városunkban is, adományátadó a kórházban, lakossági fórumot tartottak Adonyban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Húsvéti finomságok a hajléktalanoknak

Húsvéti finomságok a hajléktalanoknak

2019. április 23. (kedd)

Húsvéti finomságokkal kedveskedtek a Kandó Kálmán téri Hajléktalan Ellátó Centrum bentlakóinak a képviselők hétfőn.