Dunaújváros Hetilap

Történelmi léptékű megállapodást kötött Dunaújváros

Brousil Csaba - 2019. február 4. 17:57

Dunaújváros, Kaposvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg összehangolják energetikai modernizációs törekvéseiket. Erről írt alá megállapodást a hat város vezetője és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten.  

Mint azt korábban megírtuk: „Az ELENA-programmal közvetlen Európai Uniós forrás lehívására van lehetőség energiahatékonysági fejlesztésére mintegy hatvan milliárd forint értékben. A projekt által megvalósítani kívánt energetikai fejlesztésekkel a nagyvárosok csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást, szabályozhatják, gazdaságosabbá tehetik a középületek energiafelhasználását. Nagyobb eséllyel lehet sikeresen pályázni a támogatásra, ha konzorciumként indulnak a városok.

Az ELENA programot az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank hozta létre a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonysági beruházások támogatására.

A sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián Palkovics László méltatta a megállapodás fontosságát, kiemelte az okos városok jövőbe mutatását, a fejlődés útját, illetve, hogy ezt a szegmenset támogatni kell a fejlődés és az üzleti lehetőségek miatt is. Kiemelte, hogy megfelelő szabályozással és alapos tervezéssel a klímaváltozás okozta sérüléseket enyhíteni lehet a környezetben, melyek leginkább a városokban érezhetőek a nagyobb népesség és az iparosodás miatt. Mint mondta a mai és az ehhez hasonló korszakalkotó megállapodásokkal hazánk gazdasági és diplomáciai súlyát is növelni tudjuk a világban. Hozzátette: mindez jó példája annak, hogy a GDP-növekedésnek nem kell együtt járnia az üvegház hatású gázok kibocsájtásának bővülésével. Ez a kormány eltökélt szándéka, ezért is dolgoznak gőzerővel a paksi atomerőmű bővítésén és káros anyagoktól mentes energiaellátási stratégián. Ebbe a koncepcióba pedig beleillik e hat város összefogása, melyek törekvéseit a kormány a jövőben is támogatni fogja, zárta beszédét a miniszter. Kifejtette, az okos város olyan gyűjtőfogalom, amely a technológiai fejlesztések és a digitalizáció eredményeit felhasználva képes egy csoportba rendezni a zöld város, a szolgáltató város, a kreatív város és a fenntartható város kifejezéseket. Az okos városok fejlesztésének többek között a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöld felületek kiterjesztése, a digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban, illetve a digitális közösségi hozzáférés kiszélesítése. Palkovics László után Borhi Zsombor, a projektvezető Kaposvár alpolgármestere szólt néhány szót. Mint mondta ez a hatvanmilliárd forint fejlesztés eloszlik majd a hat város között. Kiemelte, hogy a megállapodás minta és modell értékű, példaként követhetik majd a világban azok, akik szintén a környezettudatosság és az okos városok létrehozásának útján szeretnének elindulni. Elmondta azt is, hogy törekvésüket az Európai Bizottság támogatta, a projektfejlesztési időszakban egymilliárd forintot ad konkrét tervek kidolgozására. 

Cserna Gábor, városunk polgármestere beszédében elmondta, hogy történelmi léptékű szerződés aláírására kerül sor, ilyen soha nem volt még ezelőtt. Mint mondta Dunaújváros legfőbb célja a már a Modern Városok Program aláírásakor is megfogalmazott fejlődés abba az irányba, hogy a város kiléphessen a gyárváros kategóriából és egy modern ipari várossá fejlődjön. Ennek mérföldköve ez a megállapodás, mely, mint mondta alátámasztja a Területfejlesztési Operatív Program pályázatainak keretében már megvalósult energetikai intézmény-felújítások létjogosultságát a városban. Kiemelte, hogy Dunaújvárosban a jövő városát építik és ez a konzorciumi összefogás és az állami támogatás együtt tökéletesen beleilleszkedik ebbe a törekvésükbe. Beszéde végén megköszönte a támogatást a többi öt város vezetésének és a miniszternek is, továbbá a többi megyei jogú várost is ilyen példaértékű összefogás elindítására biztatta.

A városvezetői beszédek után sor került a megállapodás ünnepélyes aláírására.

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.