Dunaújváros Hetilap

Történelmi léptékű megállapodást kötött Dunaújváros

2019. február 4. (hétfő) 17:57 - Brousil Csaba

Dunaújváros, Kaposvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg összehangolják energetikai modernizációs törekvéseiket. Erről írt alá megállapodást a hat város vezetője és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten.  

Mint azt korábban megírtuk: „Az ELENA-programmal közvetlen Európai Uniós forrás lehívására van lehetőség energiahatékonysági fejlesztésére mintegy hatvan milliárd forint értékben. A projekt által megvalósítani kívánt energetikai fejlesztésekkel a nagyvárosok csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást, szabályozhatják, gazdaságosabbá tehetik a középületek energiafelhasználását. Nagyobb eséllyel lehet sikeresen pályázni a támogatásra, ha konzorciumként indulnak a városok.

Az ELENA programot az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank hozta létre a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonysági beruházások támogatására.

A sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián Palkovics László méltatta a megállapodás fontosságát, kiemelte az okos városok jövőbe mutatását, a fejlődés útját, illetve, hogy ezt a szegmenset támogatni kell a fejlődés és az üzleti lehetőségek miatt is. Kiemelte, hogy megfelelő szabályozással és alapos tervezéssel a klímaváltozás okozta sérüléseket enyhíteni lehet a környezetben, melyek leginkább a városokban érezhetőek a nagyobb népesség és az iparosodás miatt. Mint mondta a mai és az ehhez hasonló korszakalkotó megállapodásokkal hazánk gazdasági és diplomáciai súlyát is növelni tudjuk a világban. Hozzátette: mindez jó példája annak, hogy a GDP-növekedésnek nem kell együtt járnia az üvegház hatású gázok kibocsájtásának bővülésével. Ez a kormány eltökélt szándéka, ezért is dolgoznak gőzerővel a paksi atomerőmű bővítésén és káros anyagoktól mentes energiaellátási stratégián. Ebbe a koncepcióba pedig beleillik e hat város összefogása, melyek törekvéseit a kormány a jövőben is támogatni fogja, zárta beszédét a miniszter. Kifejtette, az okos város olyan gyűjtőfogalom, amely a technológiai fejlesztések és a digitalizáció eredményeit felhasználva képes egy csoportba rendezni a zöld város, a szolgáltató város, a kreatív város és a fenntartható város kifejezéseket. Az okos városok fejlesztésének többek között a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöld felületek kiterjesztése, a digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban, illetve a digitális közösségi hozzáférés kiszélesítése. Palkovics László után Borhi Zsombor, a projektvezető Kaposvár alpolgármestere szólt néhány szót. Mint mondta ez a hatvanmilliárd forint fejlesztés eloszlik majd a hat város között. Kiemelte, hogy a megállapodás minta és modell értékű, példaként követhetik majd a világban azok, akik szintén a környezettudatosság és az okos városok létrehozásának útján szeretnének elindulni. Elmondta azt is, hogy törekvésüket az Európai Bizottság támogatta, a projektfejlesztési időszakban egymilliárd forintot ad konkrét tervek kidolgozására. 

Cserna Gábor, városunk polgármestere beszédében elmondta, hogy történelmi léptékű szerződés aláírására kerül sor, ilyen soha nem volt még ezelőtt. Mint mondta Dunaújváros legfőbb célja a már a Modern Városok Program aláírásakor is megfogalmazott fejlődés abba az irányba, hogy a város kiléphessen a gyárváros kategóriából és egy modern ipari várossá fejlődjön. Ennek mérföldköve ez a megállapodás, mely, mint mondta alátámasztja a Területfejlesztési Operatív Program pályázatainak keretében már megvalósult energetikai intézmény-felújítások létjogosultságát a városban. Kiemelte, hogy Dunaújvárosban a jövő városát építik és ez a konzorciumi összefogás és az állami támogatás együtt tökéletesen beleilleszkedik ebbe a törekvésükbe. Beszéde végén megköszönte a támogatást a többi öt város vezetésének és a miniszternek is, továbbá a többi megyei jogú várost is ilyen példaértékű összefogás elindítására biztatta.

A városvezetői beszédek után sor került a megállapodás ünnepélyes aláírására.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

2019. február 22. (péntek)

Tárlatvezetést tartott Gombos István, farsangi bál a Szabó Magda református iskolában, - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

2019. február 21. (csütörtök)

Felújítják a Fabó Éva Sportuszodát, Szakmák Napja a Rudasban, készülnek a kézilabdázók - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Modern uszoda a jövő városában

Modern uszoda a jövő városában

2019. február 21. (csütörtök)

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárást tartott Cserna Gábor polgármester a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában. A bejáráson a polgármester mellett ott volt Borbély József, a felújítást végző konzorcium projektvezetője, valamint Markóth Béla, az önkormányzat Városüzemeltetési és Beruházási Osztályának osztályvezetője is.

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

2019. február 21. (csütörtök)

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén: a leghidegebb órákban mínusz 10 fok is lehet, s helyenként napközben is csak 0 fokig melegszik a levegő.

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

2019. február 21. (csütörtök)

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

2019. február 21. (csütörtök)

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni - közölte szerdán honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Megújul a csónakház

Megújul a csónakház

2019. február 20. (szerda)

A mostani beruházás 97 millió forintból valósul meg, egyrészt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, másrészt az önkormányzat kiegészítő támogatásának köszönhetően. Héger Péter, a DVG Zrt. építésvezetője elmondta, három héttel ezelőtt kezdték meg a kivitelezési munkákat. Jelenleg a bontást végzik, falakat, padlózatot, majd utána következik az építés.