Dunaújváros Hetilap

A Fidesz nem enged a keresztény értékekből

doszerk - 2019. március 7. 9:30

Manfred Weber ultimátumot intézett a Fideszhez, miszerint teljesítenie kell három feltételt ahhoz, hogy ne szembesüljön a súlyos következményekkel az Európai Néppárt többi tagjától - írja a Magyar Nemzet.

Ez nyilván nyitott végű felvetés, hiszen nem tudni, pontosan mivel is járna az EPP haragja, pontosabban azoké, akik önmagukat a pártfrakció központjának tartják. Weber szavai szerint nem lehet a kereszténydemokrácia értékeivel szakítani, így azt követeli a magyar kormánypárttól, hogy állítsa le a Brüsszelt támadó kampányt, kérjen bocsánatot az EPP tagpártjaitól, valamint ne akadályozza a Közép-európai Egyetem (CEU) működését Magyarországon.

Mindhárom felvetés több sebből vérzik, már csak a kereszténydemokrácia értékeinek figyelembevételével is. Az Európai Unió ugyanis – legalábbis a remények szerint – egy demokratikus intézmény, ahogy az EPP-nek is annak kell lennie, amelyben a tagoknak minden joguk megvan arra, hogy bírálják a szerintük rossz úton haladó Európai Bizottságot, alkalmasint az Európai ­Uniót.

Sőt, akár az EPP-t magát is, hiszen az Európai Néppárt nem egy homogén szervezet. Mint pártok uniós szövetsége rengeteg nézet belefér a gyűjtőpártba, egy ernyő alá terelve az alkalmasint, magyar szemmel nézve szélsőliberális svéd Mérsékeltek nevű pártot, a Willkommenskulturért felelős, hatalmasat bukott német CDU-t, a radikálisan bevándorlásellenessé alakult, maga mellé a szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpártot koalíciós partnerül választó Osztrák Néppártot vagy az életéért küzdő, szebb napokat is látott francia Köztársaságiakat.

Minden pártot saját országában, saját közegében lehet csak értelmezni, ahogy az Európai Unió is országok összessége, ahol a különböző érdekek összhangba kerülnek, minthogy ez a diplomácia lényege, nem a kötelező együtt menetelés, felszólításra.

Ezen érdekek és értékek közé pedig nem tartozhat az, hogy egy legalábbis gyanús hátterű amerikai magánegyetemet kiválasztanak, s arra szólítják fel a magyar tagpártot, egyben a magyar kormány vezető erejét, hogy azzal kivételezzen, a hazai törvényeket áthágva hagyja, hadd tevékenykedjen a CEU, ahogy akar.

Ez a kérés konkrétan a magyar demokratikus berendezkedés kinevetése, a törvények lesöprése az asztalról, a parlamentarizmus megkérdőjelezése, valamint a magyar szuverenitás megsértése. A CEU tevékenysége egy bizonyos körben lassan eléri a Harvardét, mintha a magyar politikai elit innen indult volna el, ez képezte volna a fiatal és demokratikus magyar politikai nemzedéket, mint Franciaországban a híres ÉNA.

Amikor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Budapestre látogatott, a CEU ügyét nem említette, azaz az elvben amerikai–magyar ügy ezen a fórumon nem volt téma, miközben az Európai Néppárt esetleges leendő bizottságielnök-jelöltje ezt különösen fontosnak tartja. Azért nagyon meglepődni nem kell, Soros György maga és számos befolyásos lobbistája rengeteget járnak Brüsszelbe, s találkoznak privát megbeszéléseken az ottani politikusokkal.

Olyanokkal, akik a Néppártot erősítik, s olyanokkal, akik más frakcióban ülnek. De a kitűző Brüsszelben messze nem jelent értékválasztást, főleg ezen a területen nem.

Persze kampány van, május végén választ az unió lakossága, s új arcok, új frakciók, új pártok kerülnek az Európai Parlamentbe. Némely politikai formáció nagyon nehéz napokat, heteket él át, mert elfordultak tőlük a választók, és fogalmuk sincs, miként fognak bekerülni a parlamentbe, és mennyi mandátumra számíthatnak.

Manfred Weber sem lehet biztos abban, hogy végül őt fogja jelölni az EPP bizottsági elnöknek. Ezért aztán igyekeznek olyan kampányt folytatni, amelyben esetleg megmutathatják markáns arcukat, mégpedig olyan pártok, amelyek végletesen utat tévesztettek.

A finn Nemzeti Koalíció Pártjának jelenleg három képviselője ül az EP-ben, a svéd Mérsékeltek ugyanennyi mandátummal bírnak, az Osztrák Néppárt öt emberét ültetheti le a patkóba. Egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a számokat a május végi választás után is hozni tudják, ahogy a francia Köztársaságiak se tudnak jelenleg mit kezdeni a Köztársaság Lendületben lendületével.

A Fidesz által stabilan tartott 12 mandátum nagyon fontos, ha ehhez hozzávesszük a határon túli magyarok által képviselt 2-3 mandátumot, egyre inkább felértékelődik a kereszténydemokrácia eredeti értékeit képviselő Fidesz. Így aztán nem életszerű, hogy a Fidesz bocsánatot kérjen azért, mert kiáll a konzervatív értékek mellett.

A migránsválság jelentette politikai térvesztés nem a Fidesz hibája, hanem az eredeti értékeket sutba vágó nyugati tagpártoké, nem véletlen, hogy a Fidesz európai szinten is elismert párttá vált, amely igazodási pont lehet számos ország mozgalma számára.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.