Dunaújváros Hetilap

A Jobbik helyesírásilag is megérkezett Bangónéék koalíciójába

doszerk - 2019. március 9. 12:25

Most már lassan minden napra jut egy olyan ellenzéki performansz, fölszólamlás, írásbeli megnyilvánulás vagy tüntetés, amely komolyan igénybe veszi a magyarok rekeszizmait. Ezúttal a jobbikos Pintér Tamásnak sikerült nekifutásból lefejelnie A magyar helyesírás szabályai című alapmű egyik keménykötésű, rézzel szegecselt példányát. Legalább akkorát koppant, szegény, mint Kunhalmi az ajtófélfán…- írja a pestisracok.hu internetes portál.

Az egyszerű magyar honpolgár tényleg nem érti, hogy a mélyen tisztelt Magyar Tudományos Akadémia miért a kutatóhálózata pénzügyeivel bajmolódik, miközben sokkal fontosabb megoldandó problémákkal kellene szembenéznie! Most már igazán el kéne gondolkodniuk a tisztelt nyelvész professzoroknak az „ly” végső és visszavonhatatlan betiltásán és a hűlt helyének a besózásán. Ugyanis már nem bírjuk rekeszizmokkal, ahogyan az ellenzék hónapok óta élet-halálharcot vív a „j” és az „ly” közötti lövészárkokban. Tessenek már megszánni őket!  

Most éppen Pintér Tamás, a Jobbik (Lyobbik?) országgyűlési képviselője nyújtott be írásbeli kérdést Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez. Írásművébe azonban rendkívül sajnálatos hibák csusszantak: a „sújtó” helyett például a nem létező „súlytó” szót használta… (A dokumentum a Parlament honlapján itt található - a szerk.)

Az már csupán hab a tortán, hogy a „döbbenetes” helyett „döbbentés”, a „katasztrófasorozat” helyett „katasztrófa sorozat” került a papírra. Mint ahogy két másik összetett szót is helytelenül különírt. Ám ezek pitiáner, szóra sem érdemes bakik a komoly hibának számító „súlytóhoz” képest. Manapság már rendkívül intelligens helyesírásellenőrző programok segítik a kétkezi politikusokat abban, hogy ne suk-sükölő, béna fogalmazványokkal zaklassák az ország vezetőit, komolytalanná téve egész mondókájukat. Úgy tűnik, Pintér Tamás vagy kikapcsolta a helyesírásellenőrző programot, vagy felülbírálta azt. 

Hát Istenem, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik! – vethetik közbe minderre kedves olvasóink. És mennyire igazuk van! Hiszen mindannyian emberből vagyunk, így hibázunk. Ki többet, ki kevesebbet. Ezért hát legyünk jóindulatúak Pintér Tamás pajtással, és a fenti kekeckedés után vigasztalólag simogassuk meg (képzeletben) a buksiját, amiért például a „sztrájk” szó rajta nem fogott ki, sőt többször is gond nélkül le bírta írni, amint az a fenti képen látható. Nem úgy, mint a januári ellenzéki tüntikézők az alábbi képen.

A meghirdetett országos sztrájk is pont olyan jól sikerült, mint ez a felirat. De legalább nem „ly”-nal írták… (Forrás: Mérce)

Végezetül nézzünk még néhány ellenzéki helyesírási bénázást az elmúlt hónapokból a teljesség igénye nélkül:

Bangóné és Kunhalmi sem nagyon találkozott még a helyesírási szabályjegyzékkel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely is az „ly”-on hasalt el (Forrás: Facebook)

Bangónénak pedig a minap a „k” betűvel gyűlt meg a baja (Fotó: Horváth Péter Gyula/PS)

 

 - pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.