Felfüggeszthetik a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát

2019. március 13. (szerda) 14:49 - doszerk

A legfőbb ügyész kéri Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől - írja az Origo.

Ennek oka, hogy választási csalással vádolják a politikust, aki 2018-ban egy LMP-s politikust próbált megvesztegetni. Az ügyészség álláspontja szerint a jobbikos politikus cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas.

Sajtóközleményt adott ki a Legfőbb Ügyészség, amelyben azt írja a szervezet, hogyindítványozzák Farkas Gergely képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. Ismertették, hogyválasztás rendje elleni bűntett miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredménye a döntés.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Farkas Gergely jobbikos képviselőjelölt, a tavaly áprilisi országgyűlési képviselő az LMP-s képviselőjelölt-társának felajánlotta a kampányra addig fordított 600.000 Ft összegű költsége kifizetését, amennyiben a választástól visszalép. Az ügyészség álláspontja szerint a jobbikos politikus cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas.

Mint ismert, a választási kampány hajrájában az Origo birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje pénzt ajánlott LMP-s vetélytársának, hogy visszalépjen a javára a kiskunhalasi körzetben. A felvételen jól hallható, ahogy Farkas megpróbálja megvesztegetni Midi Melániát, és arra hivatkozva kérte a visszalépést, hogy így nagyobb esélye lenne a győzelemre. Az LMP-s jelölt visszautasította az „ajánlatot” azzal, hogy ez egy meglehetősen erős kijelentés volt. 

Itt meghallgatható újra a hangfelvétel: https://videa.hu/videok/origo/emberek-vlogok/jobbikos-hangfelvetel-2iPfpdjmT6n$SHIFd

A politikus még aznap reagált a sajtóhírre Facebook-oldalán, meglehetősen ellentmondásosan. Egyrészről azt írta, hogy nem ajánlott fel pénzt a visszalépésért, valamivel később pedig „vicces felvetésként” értékelte a történteket. „A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el” – fogalmazott.

Farkas: Sneider Tamás bocsánatot kérhetett volna a náci karlendítésért

Véletlen egybeesés, de Farkas éppen ma adott interjút az LMP-közeli Azonnalinak, amelyben többek között Sneider Tamás náci botrányáról beszélt, meglepően őszintén. A következő megállapításokat tette pártelnökével kapcsolatban:

  • Rossz taktika volt azzal elütni az ügyet, hogy csak poénkodás volt: „Szerintem nem rontott, sőt, lehet javított volna a helyzeten, ha kimondják, hogy ilyenekkel viccelni sem szabad.”
  • Hallomásból tudja, hogy nem náci karlendítés volt:„Nem voltam ott az eseményen, de hallomásból tudom, hogy Sneider Tamás feleségének mozdulata nem azt volt hivatott jelképezni, mint aminek próbálják beállítani.”
  • Belefért volna a bocsánatkérés Sneidertől: „Ettől függetlenül belefért volna egy bocsánatkérés.”

A rovat további hírei: Politika

Köpönyegforgatók hava

Köpönyegforgatók hava

2019. július 15. (hétfő)

Fekete-Győr András mozgalma kapitulált, feladott mindent, amit éveken keresztül ígért követőinek, az alapítóknak, akik jelentős része már máshol – vagy inkább sehol – sem politizál.

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

2019. július 15. (hétfő)

Ma már nem lehet fontos döntést hozni az unióban a visegrádi négyek véleményének figyelembevétele nélkül – mondta a Fidesz EP-képviselője

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

2019. július 15. (hétfő)

Szanyi Tibor megsemmisülésnek nevezte az EP-választást a szocialisták számára, az MSZP vezetői pedig szerinte csak a pozíciókra és a még meglévő pártvagyonra koncentrálnak

A 2020-as költségvetés a családokról szól

A 2020-as költségvetés a családokról szól

2019. július 15. (hétfő)

A 2020-as költségvetés elfogadása azt mutatja, hogy az országgyűlési képviselők döntő többsége egyetért a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával.

Orbán: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

Orbán: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019. július 12. (péntek)

A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket válasszanak az uniós intézmények élére, akik tisztelik a nemzeteket és ellenzik a bevándorlást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Húsba tépő kérdések Pintér Tamás jelöltségéről

Húsba tépő kérdések Pintér Tamás jelöltségéről

2019. július 11. (csütörtök)

Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt budapesti főpolgármester-jelöltje. Ez nekünk itt, Dunaújvárosban mindegy, hogy hozam vagy deficit, de amiket ez az igazán liberális pacák az ózdi ellenzéki összefogásról mondott, az már igencsak fontos, és nem azért mert Ózdon is van vas, meg Dunaújvárosban is.

Gyurcsányék mindig csak elvettek az idősektől

Gyurcsányék mindig csak elvettek az idősektől

2019. július 10. (szerda)

Gyurcsányék kormányzásuk alatt elvettek egy havi nyugdíjat, sorozatos rezsiemelésekkel és megszorításokkal nehezítették az idősek életét, még a nyugdíjadót is be akartak vezetni - közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.