Irracionális iskolai vetélkedő

2019. március 14. (csütörtök) 7:54 - Vass Ádám

A nemzetközi π-napról a Móricz iskolában is megemlékeztek, méghozzá egy jó hangulatú, játékos vetélkedő formájában.

Bár a pí értékével való számolás csak az általános iskola vége felé kerül elő a tananyagban, nem árt, ha minden diák tisztában vele, hogy létezik és pont annyi lehetőség van használni a matematikában, ahány tizedesjegyből áll, vagyis végtelen. A nemzetközi π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével, ráadásul még Einstein is aznap született. Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünneplik a napot. Ehhez a hagyományhoz csatlakozva a Móricz iskolában szerdán játékos délutánon vehettek részt a felső tagozatos diákok délután két órától. A jó hangulatú vetélkedőn minden a pí értéke körül forgott, a kérdések is mind ezzel voltak kapcsolatosak, például, hogy mióta használják a matematikában és miket lehet vele kiszámolni. A kérdések mellett érdekes feladatok is voltak, mint a szójátékok, vagy a pí verselés, melynek lényege, a szavaknak annyi szótagból kell állniuk a versben, amilyen szám következik egymás után a pí értékében. Mindezek mellett különböző finomságok is várták őket, például πskóta, πzza, πllecukor és πte is.

A rovat további hírei: Oktatás

Gergő Panni országos sikere

Gergő Panni országos sikere

2019. május 20. (hétfő)

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákja első helyezést ért el a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján.

Győzteseket hirdetett a MEKH!

Győzteseket hirdetett a MEKH!

2019. május 16. (csütörtök)

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2019. május 16. (csütörtök)

Lezajlott a kilencedik alkalommal megrendezett Tehetségnap az egyetemen, az előadások közül pedig több is eséllyel indulhat az őszi diákköri konferencián.

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

2019. május 14. (kedd)

Paks II. Akadémia elnevezéssel két szemeszteres atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen.

Búcsúztak az egyetemisták is

Búcsúztak az egyetemisták is

2019. május 11. (szombat)

Lassan leteszik a záróvizsgát a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói, de előtte elbúcsúztak az alma matertől és a várostól is.

Sport a suliban

Sport a suliban

2019. május 09. (csütörtök)

Azzal a céllal rendeztek sport napot a Szabó Magda Református Iskolában, hogy a diákok jobban megismerkedjenek a különböző sportágakkal.

Nem kell megismételni a történelem írásbelit

Nem kell megismételni a történelem írásbelit

2019. május 09. (csütörtök)

Nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerda este az MTI-vel.