Irracionális iskolai vetélkedő

2019. március 14. (csütörtök) 7:54 - Vass Ádám

A nemzetközi π-napról a Móricz iskolában is megemlékeztek, méghozzá egy jó hangulatú, játékos vetélkedő formájában.

Bár a pí értékével való számolás csak az általános iskola vége felé kerül elő a tananyagban, nem árt, ha minden diák tisztában vele, hogy létezik és pont annyi lehetőség van használni a matematikában, ahány tizedesjegyből áll, vagyis végtelen. A nemzetközi π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével, ráadásul még Einstein is aznap született. Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünneplik a napot. Ehhez a hagyományhoz csatlakozva a Móricz iskolában szerdán játékos délutánon vehettek részt a felső tagozatos diákok délután két órától. A jó hangulatú vetélkedőn minden a pí értéke körül forgott, a kérdések is mind ezzel voltak kapcsolatosak, például, hogy mióta használják a matematikában és miket lehet vele kiszámolni. A kérdések mellett érdekes feladatok is voltak, mint a szójátékok, vagy a pí verselés, melynek lényege, a szavaknak annyi szótagból kell állniuk a versben, amilyen szám következik egymás után a pí értékében. Mindezek mellett különböző finomságok is várták őket, például πskóta, πzza, πllecukor és πte is.

A rovat további hírei: Oktatás

A kicsik is tehetnek nagy dolgot

A kicsik is tehetnek nagy dolgot

2019. március 19. (kedd)

Nem lehet elég korán felhívni a figyelmet Földünk védelmére és környezetünk megóvására. Az Arany iskolában ez a hét a fenntarthatóság jegyében zajlik majd.

Gálázott a Petőfi

Gálázott a Petőfi

2019. március 15. (péntek)

Megtartotta hagyományos, nagyszabású gáláját a Petőfi iskola csütörtök délután a Dózsa moziban. A hagyományoknak megfelelően a páros évfolyamok adták elő produkcióikat.

Orbán: Magyarország biztonságos környezetet és biztos jövőt ajánl a fiataljainak

Orbán: Magyarország biztonságos környezetet és biztos jövőt ajánl a fiataljainak

2019. március 12. (kedd)

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Oviolimpia a Petőfiben

Oviolimpia a Petőfiben

2019. március 05. (kedd)

Az Iskolanyitogató következő eseményére is sor került hétfőn délután a Petőfi iskolában. A leendő elsősök ezúttal egy angolos olimpián vehettek részt.

Kancellár a Szakképzési Centrumnál

Kancellár a Szakképzési Centrumnál

2019. február 26. (kedd)

Piros Mariannt, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum új kancellárját mutatta be Cserna Gábor polgármester ma Csapó Gábornak, a Centrum főigazgatójának.

Mindent a szakmákról a Rudasban

Mindent a szakmákról a Rudasban

2019. február 22. (péntek)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szakmák Napja elnevezésű programot a Rudas diákjainak csütörtökön. A nap folyamán saját szakirányukról hallhattak fontos információkat a szakemberektől.

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül.