Szembefordultak a DK-ban Gyurcsánnyal az antiszemita Jobbikhoz való közeledés miatt

2019. március 12. (kedd) 19:21 - doszerk

Kemény hangú írásban ment neki a DK vezetőségének Bauer Tamás, a párt jelenlegi politikusa, korábbi alelnöke, aki kifogásolta, hogy pártja hajlandó együttműködni a Jobbikkal. Ennek azért van jelentősége, mert ismét megmutatkozott, hogy komoly ellenállás alakult ki Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a párton belül - írja az Origo.

Másrészről Bauer eszmefuttatásából az is kiderült, hogy a balliberális oldalon közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki minden gond nélkül elfogadta az antiszemita Jobbikot szövetségesként.

Ismét kritikával illette a DK vezetését Bauer Tamás, a párt politikusa a „Jobbikkal?” elnevezésű, ma közzétett írásában. Nem kicsit, nagyon.

Bauer: A Jobbikkal való együttműködést nem tudom elfogadni!

A Gyurcsány-párt korábbi alelnökének – az Erdélyben amúgy kifütyült –, Gyöngyösi Mártonnak a hétfői, napirend előtti felszólalásából merített ihletet. A Jobbik elnökhelyettese a „Székely Szabadság Napja nevű marosvásárhelyi rendezvényről” beszélt a parlamentben, amit Bauer úgy kommentált, hogy a „Jobbik fenntartja a Fideszénél is intranzigensebb politikáját a nemzeti kérdésben”. Azt nem tudja, hogy ennek a hangnemnek mennyire volt célja a szavazatszerzés, abban viszont biztos, hogy a párt nem sokat változott az elmúlt időszakban. A DK-s politikus korábban többször is hangot adott annak, hogy egyértelműen elutasítja a Fidesz-kormány által elfogadott kettős állampolgárság intézményét, ezúttal sem hagyta ki a lehetőséget. Bauer írásában felidézte Vona Gábornak – pártjának 2010-es parlamentbe kerülés előtti – a Napkeltében tett kijelentését, miszerint azt kívánja, hogy „minden magyar egy hazában élhessen”. Meglátása szerint ez a mondat a mai napig meghatározza a Jobbik politikáját.

Ez pedig ugyanúgy szélsőjobboldali politikát jelent, mint a zsidózás és cigányozás – mondta a DK-s politikus, aki hozzátette, hogy nem tudja elfogadni a baloldali ellenzék és a Jobbik politikai együttműködését.  

Írásának végén kitért a március 15-ei ellenzéki tüntetésre, amelynek kapcsán kijelentette, nem hajlandó részt venni rajta. „Aki akar, ám vegyen részt olyan tüntetésen, ünnepi megemlékezésen, ahol mások Árpád-sávos zászlóval vonulnak fel. Ünnepeljen együtt a Jobbikkal. Én is megpróbáltam néhányszor tavaly, de elegem lett ebből” – fogalmazott Bauer, akit elhatározásában megerősített Gyöngyösi hétfői parlamenti felszólalása.

Szembefordultak Gyurcsánnyal 

Bauer írása azért lényeges, mert rávilágít arra, hogy komoly ellenállás mutatkozik Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a DK-n belül. Az utóbb hetek, hónapok alatt kiderült, hogy a bukott kormányfő és a pártvezetés támogatja az antiszemita Jobbikkal való együttműködést. Csakhogy – mint ez Bauer gondolataiból látható –

a párt egy része elveti a szélsőjobbhoz való közeledést, és teljességgel kizár egy ilyen jellegű szövetséget. A dolognak van egyfajta szimbolikája is: Bauer egészen 2014-ig a párt alelnökeként Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasának számított, ezután viszont törés következett be kapcsolatukban, hiszen a politikus teljesen váratlanul lemondott tisztségéről. Az igazi kenyértörést közöttük csak a Jobbikkal való együttműködés hozta el, Bauer immár második alkalommal kritizálta a bukott kormányfőt, és a párt vezetőségét. Ami még látható, hogy

a DK-ban közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki – vélt politikai érdekei miatt – tagadta, hogy a zsidólistázás az nácizmus. Bár Karácsony korábban teljesen másképp vélekedett, az elmúlt hónapokban minden gond nélkül belesimult az antiszemita Jobbikkal kiegészített, új ellenzéki szövetségi rendszerbe.

Bauer korábban is felemelte a szavát a folyamat ellen, arról itt tud részletesen olvasni.  

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Kenőpénzzel, zsarolással „koordináltak” Gyurcsányék a tavalyi országgyűlési választások előtt

Kenőpénzzel, zsarolással „koordináltak” Gyurcsányék a tavalyi országgyűlési választások előtt

2019. július 16. (kedd)

Nesze, itt egy „költségtérítés okosba”, csak lépj vissza szép csendben, mi az, hogy nem kell, akkor fideszbérenc leszel, mindenki annak fog tartani, erről gondoskodunk – csak egy megtörtént példa arra, hogy miképp koordinál zsarolnak Gyurcsány Ferencék az olyan körzetekben, ahol más ellenzéki indulók is megmérettetnék magukat.

Magyarország tovább erősödhet az EP-választás után

Magyarország tovább erősödhet az EP-választás után

2019. július 16. (kedd)

Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A magyar kormány soha nem áldozza fel egyetlen nemzeti közösségét sem

A magyar kormány soha nem áldozza fel egyetlen nemzeti közösségét sem

2019. július 16. (kedd)

A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha - jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.

Köpönyegforgatók hava

Köpönyegforgatók hava

2019. július 15. (hétfő)

Fekete-Győr András mozgalma kapitulált, feladott mindent, amit éveken keresztül ígért követőinek, az alapítóknak, akik jelentős része már máshol – vagy inkább sehol – sem politizál.

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

2019. július 15. (hétfő)

Ma már nem lehet fontos döntést hozni az unióban a visegrádi négyek véleményének figyelembevétele nélkül – mondta a Fidesz EP-képviselője

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

2019. július 15. (hétfő)

Szanyi Tibor megsemmisülésnek nevezte az EP-választást a szocialisták számára, az MSZP vezetői pedig szerinte csak a pozíciókra és a még meglévő pártvagyonra koncentrálnak

A 2020-as költségvetés a családokról szól

A 2020-as költségvetés a családokról szól

2019. július 15. (hétfő)

A 2020-as költségvetés elfogadása azt mutatja, hogy az országgyűlési képviselők döntő többsége egyetért a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával.