Szembefordultak a DK-ban Gyurcsánnyal az antiszemita Jobbikhoz való közeledés miatt

2019. március 12. (kedd) 19:21 - doszerk

Kemény hangú írásban ment neki a DK vezetőségének Bauer Tamás, a párt jelenlegi politikusa, korábbi alelnöke, aki kifogásolta, hogy pártja hajlandó együttműködni a Jobbikkal. Ennek azért van jelentősége, mert ismét megmutatkozott, hogy komoly ellenállás alakult ki Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a párton belül - írja az Origo.

Másrészről Bauer eszmefuttatásából az is kiderült, hogy a balliberális oldalon közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki minden gond nélkül elfogadta az antiszemita Jobbikot szövetségesként.

Ismét kritikával illette a DK vezetését Bauer Tamás, a párt politikusa a „Jobbikkal?” elnevezésű, ma közzétett írásában. Nem kicsit, nagyon.

Bauer: A Jobbikkal való együttműködést nem tudom elfogadni!

A Gyurcsány-párt korábbi alelnökének – az Erdélyben amúgy kifütyült –, Gyöngyösi Mártonnak a hétfői, napirend előtti felszólalásából merített ihletet. A Jobbik elnökhelyettese a „Székely Szabadság Napja nevű marosvásárhelyi rendezvényről” beszélt a parlamentben, amit Bauer úgy kommentált, hogy a „Jobbik fenntartja a Fideszénél is intranzigensebb politikáját a nemzeti kérdésben”. Azt nem tudja, hogy ennek a hangnemnek mennyire volt célja a szavazatszerzés, abban viszont biztos, hogy a párt nem sokat változott az elmúlt időszakban. A DK-s politikus korábban többször is hangot adott annak, hogy egyértelműen elutasítja a Fidesz-kormány által elfogadott kettős állampolgárság intézményét, ezúttal sem hagyta ki a lehetőséget. Bauer írásában felidézte Vona Gábornak – pártjának 2010-es parlamentbe kerülés előtti – a Napkeltében tett kijelentését, miszerint azt kívánja, hogy „minden magyar egy hazában élhessen”. Meglátása szerint ez a mondat a mai napig meghatározza a Jobbik politikáját.

Ez pedig ugyanúgy szélsőjobboldali politikát jelent, mint a zsidózás és cigányozás – mondta a DK-s politikus, aki hozzátette, hogy nem tudja elfogadni a baloldali ellenzék és a Jobbik politikai együttműködését.  

Írásának végén kitért a március 15-ei ellenzéki tüntetésre, amelynek kapcsán kijelentette, nem hajlandó részt venni rajta. „Aki akar, ám vegyen részt olyan tüntetésen, ünnepi megemlékezésen, ahol mások Árpád-sávos zászlóval vonulnak fel. Ünnepeljen együtt a Jobbikkal. Én is megpróbáltam néhányszor tavaly, de elegem lett ebből” – fogalmazott Bauer, akit elhatározásában megerősített Gyöngyösi hétfői parlamenti felszólalása.

Szembefordultak Gyurcsánnyal 

Bauer írása azért lényeges, mert rávilágít arra, hogy komoly ellenállás mutatkozik Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a DK-n belül. Az utóbb hetek, hónapok alatt kiderült, hogy a bukott kormányfő és a pártvezetés támogatja az antiszemita Jobbikkal való együttműködést. Csakhogy – mint ez Bauer gondolataiból látható –

a párt egy része elveti a szélsőjobbhoz való közeledést, és teljességgel kizár egy ilyen jellegű szövetséget. A dolognak van egyfajta szimbolikája is: Bauer egészen 2014-ig a párt alelnökeként Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasának számított, ezután viszont törés következett be kapcsolatukban, hiszen a politikus teljesen váratlanul lemondott tisztségéről. Az igazi kenyértörést közöttük csak a Jobbikkal való együttműködés hozta el, Bauer immár második alkalommal kritizálta a bukott kormányfőt, és a párt vezetőségét. Ami még látható, hogy

a DK-ban közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki – vélt politikai érdekei miatt – tagadta, hogy a zsidólistázás az nácizmus. Bár Karácsony korábban teljesen másképp vélekedett, az elmúlt hónapokban minden gond nélkül belesimult az antiszemita Jobbikkal kiegészített, új ellenzéki szövetségi rendszerbe.

Bauer korábban is felemelte a szavát a folyamat ellen, arról itt tud részletesen olvasni.  

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Már 1 millió 150 ezren írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

Már 1 millió 150 ezren írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

2019. április 24. (szerda)

A legfrissebb adatok szerint már 1 millió 150 ezren támogatják aláírásukkal Orbán Viktor hétpontos programját a bevándorlás megállítására - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Behódolás: egyesek már minaretet építenének a Notre-Dame tetejére

Behódolás: egyesek már minaretet építenének a Notre-Dame tetejére

2019. április 24. (szerda)

Április 15-én, hétfőn kora este gyulladt ki a párizsi Notre-Dame székesegyház, miközben épp felújítást végeztek az épületen. A tetőszerkezet megsemmisült, az épület műkincseinek többségét azonban sikerült kimenteni, miközben ezrek nézték a helyszínen a 850 éves katedrális küzdelmét a lángokkal - írja az Origo.

Havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg a világban

Havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg a világban

2019. április 24. (szerda)

Ezzel a kereszténység lett az egyik legüldözöttebb vallás a Földön - írja a 888.hu internetes portál.

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

2019. április 24. (szerda)

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.

A jászberényi Jobbik a korábban őket nácinak nevező Vadai Ágnest hívta meg vendégnek

A jászberényi Jobbik a korábban őket nácinak nevező Vadai Ágnest hívta meg vendégnek

2019. április 24. (szerda)

A Jobbik jászberényi csoportja a korábban az őket nácizó Vadai Ágnest, a Demokatikus Koalíció (DK) egyik legismertebb politikusát hívta meg előadónak kedd esti lakossági fórumára. Ezzel a politikai árulás új értelmet nyert: mind a Jobbik, mind a DK az önfeladás és a teljes értéksemlegesség útjára lépett - írja az Origo.

Lázár: teljes tévedés a nemzeti érdek föladása

Lázár: teljes tévedés a nemzeti érdek föladása

2019. április 24. (szerda)

Teljes tévedés a nemzeti érdek föladása - jelentette ki Lázár János szerda reggel Maroslelén.

Szijjártó: nem a migráció szervezésével kell foglalkozni, hanem a visszatelepítéssel

Szijjártó: nem a migráció szervezésével kell foglalkozni, hanem a visszatelepítéssel

2019. április 24. (szerda)

A nemzetközi közösségnek, benne az Európai Unióval és az ENSZ-szel nem a migráció szervezésével és ösztönzésével kellene foglalkoznia, hanem az otthonaikat elhagyó milliók visszatelepítésével - hangsúlyozta Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlésének a szíriai elszámoltathatósági mechanizmusról kedden New Yorkban rendezett vitájában.