Találkoztak a kisbiológusok

2019. március 23. (szombat) 11:04 - Vass Ádám

Régi időkre nyúló hagyomány folytatódott pénteken a Széchenyi iskolában, amikor megrendezésre került a huszonhetedik Kisbiológusok találkozója. A különleges diákkonferencián idén hatvanan vettek részt.

Az város egyik legrégebbi tanulmányi versenye és diáktalálkozója folytatódott pénteken délután a Széchenyi gimiben. A Kisbiológusok találkozóját immár huszonhetedik alkalommal rendezték meg, idén összesen hatvan tanuló részvételével. A versenyre a szervezők Dunaújváros és környéke általános és középiskolás tanulóit várták, akik érdeklődnek a biológia iránt s megméretnék magukat társaikkal is. A diákkonferencián rövid, tíz perces előadásokkal lehetett részt venni. Az előadásokat szakemberekből álló zsűri értékelte a tartalom, eladásmód és szemléltetés alapján. Idén a természeti értékeink, a környezetvédelem problémái, az ember és szervezete egészsége témák közül lehetett választani az felsős általános iskolás és a középiskolás kategóriákban. Az előadások közt akadt olyan, aki az egészséges táplálkozást helyezte előtérbe, más a környezetvédelemről beszélt, de volt olyan is, aki házi kedvencét is elhozta, így a bemutatók gyakori szereplői voltak nyulak, hörcsögök, kutyák, vagy más kisállatok is.

Velük a zsűri is találkozhatott, akik közt helyet foglalt többet közt dr. Nemes Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, dr. Kovács Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem tagja, Éberhardt Béla, városunk egykori főerdésze és Szendrődi Tibor növényorvos is. Az előadások kezdete előtt azonban Orosz Csaba a Pentele Önkéntes Tűzoltóegyesületének jóvoltából két madáretetőt ajándékozott annak az öt iskolának, amelyik a legtöbb diákot delegálta a Kisbiológusok találkozójára. A Széchenyi István Gimnázium monogramjával ellátott etetők teljes egészében hulladékfából, dunaferres közösségi szolgálatos diákok segítségével készültek. A két-két madáretetőt a dunaújvárosi Dózsa és a Móricz iskola, a nagyvenyimi és a rácalmási általános iskola, valamint a Rudas iskola vihette haza.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.