Dunaújváros Hetilap

Összefogásból született

2019. április 18. (csütörtök) 16:08 - Vass Ádám

Csütörtökön délelőtt felavatták a Dunaújvárosi Járási Hivatal épületét és ünnepélyes keretek között átvágták a szalagot, így végre új korszak kezdődhet a nemrég még hányattatott sorsú épület történelmében.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Varga Gábor országgyűlési képviselő, dr. Simon László kormánymegbízott, Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Dr. Kovács Péter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának vezetője, valamint a környék településeinek polgármesterei, jegyzői és intézményeinek vezetői is.

Az átadó ünnepségen elsőként dr. Simon László kormánymegbízott köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, fontos esemény a megye életében a Járási Hivatal új székhelyének átadása, mivel jogos elvárás az állampolgároktól, hogy ügyeiket modern környezetben, huszonegyedik századi körülmények közt, gyorsan intézhessék. A kalandos sorsú épület történetének egyik fordulópontja tavaly január elején volt, amikor elkezdődhettek a munkálatok és közel egy év után, idén január végére változott át teljesen azzá, amit ma is láthatunk: romos épületből egy minden tekintetben modern hivatali központ. Ezért köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt közel másfél év alatt segítettek abban, hogy megújuljon az épület, többek közt dr. Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, dr. Galambos Dénesnek, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosának és Cserna Gábornak, Dunaújváros polgármesterének, valamint a helyi önkormányzatnak. A hosszú munka eredményeképpen ma már négy emeleten és közel ötezer négyzetméteren várja az ügyfeleket a hivatal százharminc dolgozója. A tavalyi év folyamán a Dunaújvárosi Járási Hivatal 188 ezer ügyfelet fogadott, így a kormányhivatallal együtt ők azok, akikkel a legtöbbször találkozhatnak az állampolgárok.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy nem az a nagy dolog, amikor új központot építenek, hanem az, amikor egy város régi, emblematikus épületét új funkcióval töltik meg. Éppen ezért örül, hogy a város régi SZTK épülete megújulhatott és továbbra is a köz javát szolgálhatja. Mint mondta, a következő években sok helyen kell majd előrébb jutnunk, közösen. Egyrészt a családtámogatásban, másrészt pedig a gazdaság fejlesztésében. Mert ha ezek nincsenek meg, akkor az országnak nincs jövőképe, és mások mondhatják majd meg, hogyan éljünk. Éppen ezért kell megőriznünk a kultúránkat, a jövőnket és az önállóságunkat. Egy közigazgatási épületnek pedig az a dolga, hogy az embereket, a kis- és középvállalkozásokat szolgálja. Az ilyen fejlesztések ezeket a társadalmi célokat segítik, szolgáltatásaikkal pedig a magyar embereket támogatják, hogy egy jól működő, mindenhol egységes közigazgatása legyen az országnak.

A köszöntők után a szalag ünnepélyes átvágásával lezárult egy hosszú szakasz az épület és a város történetében, és elkezdődött egy új, a Dunaújvárosi Járási Hivatal épületével. Később mindannyian megtekintették az irodákat, és elkezdődött az ünnepélyes állófogadás.

A rovat további hírei: Közélet

Ismét szép siker volt a családi ÖKO-nap Újtelepen (galériával)

Ismét szép siker volt a családi ÖKO-nap Újtelepen (galériával)

2020. szeptember 19. (szombat)

Minden korábbi ígéretet beváltott, szép sikert aratott mind a városrész lakói, mind a "külsős" vendégek körében a Városvédők Újtelepért Egyesület immár hagyományos családi ÖKO-napja. Címszavas összegzés, elfogult bekezdés – aztán meséljenek a képek!

Mozgáskorlátozottak egyesülete: négy elismerés a közgyűlésen

Mozgáskorlátozottak egyesülete: négy elismerés a közgyűlésen

2020. szeptember 19. (szombat)

Négy országos rangú elismerést vehettek át a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület tagjai a vírushelyzet miatt májusról elhalasztott közgyűlésen: a tanácskozást, amely egyúttal a közelgő 25. születésnap előkészülete is volt, a napokban rendezték a Campus Étteremben. Gratulálunk a díjazottaknak!

Közgyűlés: fontos és forintos döntések

Közgyűlés: fontos és forintos döntések

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Negyvennél több napirend szerepelt a közgyűlés szeptember havi nyílt ülésén, amelyet a Városházán tartottak ma délelőtt. A döntéshozók egyebek mellett a Dunaújváros Vasas Táncegyüttes támogatásáról, a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkban tervezett szobor kompozícióról, a mobil kézilabda csarnok üzemeltetéséhez szükséges költségekről is szavaztak. 

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

Együtt takarítanak – a tiszta városért!

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Külön fejezetet szentel honlapunk az Európai Mobilitási Hét keretében hirdetett – már szintén hagyománynak számító – "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akciónak. A magyarázat egyszerű: mind a közreműködők számát, mind a közösségi aktivitást tekintve különleges figyelmet érdemel a kezdeményezés!

DSTV: Az utca hangja a koronavírusról

DSTV: Az utca hangja a koronavírusról

2020. szeptember 16. (szerda)

A koronavírus második hulláma elérte hazánkat is. A COVID-19 járvány Dunaújvárost is érintette, hiszen a dunaújvárosi jégkorong csapat több tagja is megfertőződött. A járókelőket kérdeztük, mennyire tartanak a megbetegedéstől.

42 napirendi pont szerepel a holnapi közgyűlés előtt

42 napirendi pont szerepel a holnapi közgyűlés előtt

2020. szeptember 16. (szerda)

A maratoni táv kilométerének megfelelő, összesen 42 darab napirendi pontból álló tervezet áll majd a következő közgyűlésen résztvevő önkormányzati képviselők előtt a csütörtökön sorra következő alkalmon. A városatyák egyebek mellett döntenek majd a közvilágítás karbantartását végző cégről, a szociális rendelet módosításáról is, valamint jelentés történik majd a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról.

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

2020. szeptember 16. (szerda)

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várták/várják a városlakókat! A nyitónap fő attrakciója a Hivatali Zöld Nap programja volt a Városháza téren ma délelőtt, a program kedden klímavédelmi akciónappal ér véget a Petőfi ligetben.