Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ákos is fellép a DUDIK-on

2019. április 23. (kedd) 7:55 - Vass Ádám

Lassan teljes a fellépők névsora a tizenegyedik DUDIK fesztiválra. Az alsó Duna-partra érkezik többek közt a 30y, Majka, a Halott Pénz és Ákos is.

Aki a tavalyi, jubileumi tizedik DUDIK fesztiválon hiányolta az igazi nagy durranást az most megnyugodhat, hiszen Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb énekese is fellép majd az alsó Duna-parton június 12-15 között. Ő nem más, mint Ákos, aki 2010-ben A katona imája című albumával visszatért oda, ahonnan igazából el sem ment, a magyar popzene legfelső szintjére, ahol a kilencvenes évek eleje óta bérelt helye van. Pár évvel a rockzenei albuma után érkezett a szintipop válogatás, a 2084, ezzel együtt pedig a régi dalok teljes áthangszerelése és az addig is lenyűgöző színpadkép teljesen világszínvonalúra emelése. Ezzel együtt pedig egyre kevesebb fellépést vállalt, volt olyan év, amikor csak a százezer látogatót is meghaladó fesztiválokon lépett fel és volt olyan is, amikor "csak" egy dupla Aréna koncert erejéig láthatta a közönség. Dunaújvárosban már több, mint tíz éve nem járt, a legújabb két albumáról egy dalt sem adott elő, de szerencsére június 15-én vége a hosszú várakozásnak. Bátran kijelenthetjük, hogy a DUDIK-on még nem lépett fel hozzá mérhető előadó, hiszen az a színpadtechnika, eszközpark és stáb egyik másik magyar zenekarnál sem áll rendelkezésre, tehát akár szólóban is megérné a jegyárat a fesztiválra, de szerencsére a szervezők másokkal is készültek és Ákoson kívül is elég erős line up-ot sikerült összehozniuk.

A szerda nyitónapon június 12-én már biztosan fellép Majka, aki a Fonogram miatt nagy balhét rendezett az elmúlt héten, de nem akkorát, mint tavaly augusztusban Curtis esetében. Mindenesetre Majka még mindig az egyik elsőszámú, és az egyik legnépszerűbb hip-hop előadó, aki bármelyik fesztiválon a nagyszínpadon kap helyet több ezres tömeg előtt, a jó bulit pedig még sosem kellett hiányolni az előadásain. Előtte azonban még fellép a The Biebers, vagyis Puskás Peti és testvére, Puskás Ádám Dániel zenekara, akik hét évvel ezelőtti megalakulásuk óta egyre feljebb és feljebb lépnek a népszerűségi listán. Szintén ezen a napon egy dunaújvárosi sztár is érkezik, méghozzá Horváth Tamás, aki tavaly óta népszerűsége csúcsán áll, júniusban viszont újra hazai közönség előtt énekelhet.

Csütörtökön a pár éve apróbb stílusváltáson átesett ByeAlex és a Slepp következik, akik egyre inkább megtalálják az utat a fiatal közönség szívéhez. Persze aznap mindenki inkább Marsalkó Dávidot várja majd, hogy minden slágert együtt énekeljenek vele. A Halott Pénz már visszatérő zenekarnak számít a DUDIK-on, de a népszerűségük cseppet sem csökkent, így biztosan nagy tömeg várható aznap. Az őrület később csak fokozódik majd, a sátorban a Katapult DJ tolja majd a tört ütemeket.

Pénteken egy igazi visszatérőt köszönthetünk, amikor érkezik a Zanzibár zenekar. Terecskei Rita és a rendkívül szimpatikus együttese már túl van a csúcson, de a dalok és az előadás még mindig ugyanolyan élvezetes, mint 15 évvel ezelőtt. Az a nap úgy tűnik a visszatekintésről szól majd, hiszen az élőzenés produkciók után a party sátorban megkezdődik az Emlékek Éjszakája, vagyis a kilencvenes évek végén, és a kétezres évek elején népszerű slágereket tömörítő programsorozat.

Szombaton a már említett Ákos mellett a Dudik állandó "tartozéka", a 30y és fellép majd, de nem csak a hagyományőrzés miatt jó hír a szereplésük, vagy azért, mert közel 20 éve az egyik legjobb alter zenekar az országban, hanem azért is, mert az elmúlt hetekben jelent meg új albumuk, amiről biztosan Dunaújvárosba is hoznak majd ízelítőt. A party sátor zárásáért Pixa felel majd, csak tartson ki addig a lendület.

A jegyértékesítés már elkezdődött, a fellépők névsora viszont még nem teljes, pár nagyobb zenekar bejelentésére (főleg a pénteki napra) azért még joggal számítunk. Elkésve viszont még nem vagyunk, a június 12-15. között megrendezésre kerülő DUDIK fesztiválig még majdnem két hónap van hátra.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.