Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ákos is fellép a DUDIK-on

2019. április 23. (kedd) 7:55 - Vass Ádám

Lassan teljes a fellépők névsora a tizenegyedik DUDIK fesztiválra. Az alsó Duna-partra érkezik többek közt a 30y, Majka, a Halott Pénz és Ákos is.

Aki a tavalyi, jubileumi tizedik DUDIK fesztiválon hiányolta az igazi nagy durranást az most megnyugodhat, hiszen Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb énekese is fellép majd az alsó Duna-parton június 12-15 között. Ő nem más, mint Ákos, aki 2010-ben A katona imája című albumával visszatért oda, ahonnan igazából el sem ment, a magyar popzene legfelső szintjére, ahol a kilencvenes évek eleje óta bérelt helye van. Pár évvel a rockzenei albuma után érkezett a szintipop válogatás, a 2084, ezzel együtt pedig a régi dalok teljes áthangszerelése és az addig is lenyűgöző színpadkép teljesen világszínvonalúra emelése. Ezzel együtt pedig egyre kevesebb fellépést vállalt, volt olyan év, amikor csak a százezer látogatót is meghaladó fesztiválokon lépett fel és volt olyan is, amikor "csak" egy dupla Aréna koncert erejéig láthatta a közönség. Dunaújvárosban már több, mint tíz éve nem járt, a legújabb két albumáról egy dalt sem adott elő, de szerencsére június 15-én vége a hosszú várakozásnak. Bátran kijelenthetjük, hogy a DUDIK-on még nem lépett fel hozzá mérhető előadó, hiszen az a színpadtechnika, eszközpark és stáb egyik másik magyar zenekarnál sem áll rendelkezésre, tehát akár szólóban is megérné a jegyárat a fesztiválra, de szerencsére a szervezők másokkal is készültek és Ákoson kívül is elég erős line up-ot sikerült összehozniuk.

A szerda nyitónapon június 12-én már biztosan fellép Majka, aki a Fonogram miatt nagy balhét rendezett az elmúlt héten, de nem akkorát, mint tavaly augusztusban Curtis esetében. Mindenesetre Majka még mindig az egyik elsőszámú, és az egyik legnépszerűbb hip-hop előadó, aki bármelyik fesztiválon a nagyszínpadon kap helyet több ezres tömeg előtt, a jó bulit pedig még sosem kellett hiányolni az előadásain. Előtte azonban még fellép a The Biebers, vagyis Puskás Peti és testvére, Puskás Ádám Dániel zenekara, akik hét évvel ezelőtti megalakulásuk óta egyre feljebb és feljebb lépnek a népszerűségi listán. Szintén ezen a napon egy dunaújvárosi sztár is érkezik, méghozzá Horváth Tamás, aki tavaly óta népszerűsége csúcsán áll, júniusban viszont újra hazai közönség előtt énekelhet.

Csütörtökön a pár éve apróbb stílusváltáson átesett ByeAlex és a Slepp következik, akik egyre inkább megtalálják az utat a fiatal közönség szívéhez. Persze aznap mindenki inkább Marsalkó Dávidot várja majd, hogy minden slágert együtt énekeljenek vele. A Halott Pénz már visszatérő zenekarnak számít a DUDIK-on, de a népszerűségük cseppet sem csökkent, így biztosan nagy tömeg várható aznap. Az őrület később csak fokozódik majd, a sátorban a Katapult DJ tolja majd a tört ütemeket.

Pénteken egy igazi visszatérőt köszönthetünk, amikor érkezik a Zanzibár zenekar. Terecskei Rita és a rendkívül szimpatikus együttese már túl van a csúcson, de a dalok és az előadás még mindig ugyanolyan élvezetes, mint 15 évvel ezelőtt. Az a nap úgy tűnik a visszatekintésről szól majd, hiszen az élőzenés produkciók után a party sátorban megkezdődik az Emlékek Éjszakája, vagyis a kilencvenes évek végén, és a kétezres évek elején népszerű slágereket tömörítő programsorozat.

Szombaton a már említett Ákos mellett a Dudik állandó "tartozéka", a 30y és fellép majd, de nem csak a hagyományőrzés miatt jó hír a szereplésük, vagy azért, mert közel 20 éve az egyik legjobb alter zenekar az országban, hanem azért is, mert az elmúlt hetekben jelent meg új albumuk, amiről biztosan Dunaújvárosba is hoznak majd ízelítőt. A party sátor zárásáért Pixa felel majd, csak tartson ki addig a lendület.

A jegyértékesítés már elkezdődött, a fellépők névsora viszont még nem teljes, pár nagyobb zenekar bejelentésére (főleg a pénteki napra) azért még joggal számítunk. Elkésve viszont még nem vagyunk, a június 12-15. között megrendezésre kerülő DUDIK fesztiválig még majdnem két hónap van hátra.

A rovat további hírei: Kultúra

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. július 23. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. Nemzeti ünnepünk programsorozata már augusztus 17-én kezdetét veszi a pentelei ünnepséggel. 

Öregbítik városunk hírnevét

Öregbítik városunk hírnevét

2019. július 23. (kedd)

Történetének talán legnagyobb gyűjteményes kiállítására készül a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis augusztus 16-án a kolozsvári Centrul de Interes központban mutatják be Dunaújváros kulturális örökségének egy szeletét.

Fekete fény

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő)

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.