Behódolás: egyesek már minaretet építenének a Notre-Dame tetejére

2019. április 24. (szerda) 17:01 - doszerk

Április 15-én, hétfőn kora este gyulladt ki a párizsi Notre-Dame székesegyház, miközben épp felújítást végeztek az épületen. A tetőszerkezet megsemmisült, az épület műkincseinek többségét azonban sikerült kimenteni, miközben ezrek nézték a helyszínen a 850 éves katedrális küzdelmét a lángokkal - írja az Origo.

Azt ígérték, hogy a Notre-Dame-ot régi pompájába állítják vissza, amilyen gyorsan csak lehet. Nos, azóta az építészvilágból egyre hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő az újjáépítésre, sőt inkább a „modernizálásra”.

A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A világörökség részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott az utóbbi időben, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák. A hírek szerint a restaurálás elsősorban a leomlott huszártornyot érintette, a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A tűzoltók 18 vízsugárral kezdték el oltani a lángokat, és késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg, illetve a székesegyház nyugati részében álló két harangtorony is megmenekült.

Nemzetközi adománygyűjtést szerveznek a Notre-Dame helyreállítására, aminek hatására tényleg az egész világ megmozdult: milliárdosok, államok, városok, nemzetközi cégek és más szervezetek is mind beleadtak a közösbe, ennek köszönhetően már több mint egymilliárd euró gyűlt össze.

Nem is csoda, hogy az egyszerű átlagemberektől kezdve hollywoodi sztárokon át politikusokig mindenkit megérintett a tragédia.A 850 éves Notre-Dame ugyanis a keresztény Európa csodálatos szimbóluma, a kontinensnek egy olyan kulturális és civilizációs kulcsa égett le, ami pótolhatatlan.Ami már jóval a mai generációk előtt is a helyén állt, és még azután is ott fog, ha mi már nem élünk.

Legalábbis, ha a balliberális Macron és kormánya a normalitás útját választja az újjaépítéssel kapcsolatban. A felújításra ugyanis egy nemzetközi építészeti pályázatot fognak kiírni, és úgy tűnik, hogy a modern „sztárépítészek” már el is játszottak a gondolattal, hogy hogyan is lehetne a magukat haladónak nevező liberális eszméket belecsempészni a 850 éves katolikus templomba.Egyesek pedig, nagyon úgy tűnik, hogy képtelenek megállni, hogy ne tegyék meg a Notre-Dame-ot is a multikulturális társadalom egyik jelképévé.

A liberális-baloldali The Telegraph már meg is ágyazott ezeknek a gondolatoknak, ugyanis, mint írták egy cikkükben, „nevetséges paródia lenne, ha a Notre-Dame-ot ugyanolyanra építenék vissza, mint amilyen a tűz előtt volt”. A Rolling Stone pedig a Harvard Egyetem egyik építészettörténészét idézte, aki szerint az épületnek olyan sok jelentést tulajdonítottak már, hogy a leégése jóformán felért egy felszabadítással.

Egyes modern építészek a beomlott huszártornyot nem is akarnák egy az egyben újjáépíteni, sokkal inkább egy napjainkban elterjedtebb megoldást javasolnak: a tető legyen üvegből, a huszártorony helyett pedig legyen egy faék egyszerűségű, jellegtelen acélkúpszerű valami. Emellett az elképzelés mellett van például Nagy-Britannia leghíresebb építésze, Lord Norman Foster is, de Ian Ritchie, a dublini Tüske-emlékmű megálmodója is.

A legabszurdabb gondolatokat azonban a Tom Wilkinson nevű „szakértő” írta a Domus építészeti magazinba: szerinte megemlékezhetnének a '60-as években a francia kormány ellen tüntető algériai muszlimokról is azzal, hogy a ledőlt huszártorony helyére építenek egy minaretet.

Mint fogalmazott,az állam áldozatairól úgy is megemlékezhetnénk, hogy – miért is ne? – egy csodás minaretet építünk [a torony helyére].

Wilkinson persze azt nem fejtette ki, hogy mi köze egy 850 éves katolikus katedrálisnak az 50 évvel ezelőtt tüntető muszlimokhoz. De ez a felfogás is jól bizonyítja, hogy ahogyan időben távolodik a katasztrófa, úgy próbálnak meg mindenféle kultúra- és kereszténygyalázó ötlettel előrukkolni az úgynevezett haladók. És hogy megfeleljenek a nagy francia író, Michel Houellebecq regénycímében is megfogalmazott, keserü jóslatának: a behódolásnak.

Jelen állás szerint 10-15 évig tarthat reálisan a helyreállítás, de a terveket nyilvánvalóan előtte fogják elfogadni, így komoly keresztény-konzervatív összefogásra lesz szükség, hogy a Notre-Dame-ból ne csináljanak egy kortárs liberálpíszí zarándokhelyet.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Belföld

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Továbbra is lehet utazni Dunakanyar-napijeggyel

Továbbra is lehet utazni Dunakanyar-napijeggyel

2020. szeptember 27. (vasárnap)

November elsejéig még megvásárolható a Dunakanyar-napijegy, amely korlátlan utazásra jogosít fel a Dunakanyar-körjáraton, a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART helyi járatain a szeptember 30. és november 1. közötti hétvégéken és október 23-án.

Tortával ünnepelték a negyvenéves gorillát

Tortával ünnepelték a negyvenéves gorillát

2020. szeptember 26. (szombat)

Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a Budapesti Állatkertben, az emlős születésnapja vasárnap lesz, de az intézmény gondozói már pénteken felköszöntötték az ünnepeltet.

Pásztorok bevonásával vizsgálták a szarvasmarhákat

Pásztorok bevonásával vizsgálták a szarvasmarhákat

2020. szeptember 26. (szombat)

A pásztorok bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a szarvasmarhák száznál is több növényfajt ismernek fel és mindegyikhez más módon viszonyulnak a legelőn.

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

2020. szeptember 25. (péntek)

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el.

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

2020. szeptember 22. (kedd)

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

2020. szeptember 22. (kedd)

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt.