Dunaújváros Hetilap

Behódolás: egyesek már minaretet építenének a Notre-Dame tetejére

doszerk - 2019. április 24. 17:01

Április 15-én, hétfőn kora este gyulladt ki a párizsi Notre-Dame székesegyház, miközben épp felújítást végeztek az épületen. A tetőszerkezet megsemmisült, az épület műkincseinek többségét azonban sikerült kimenteni, miközben ezrek nézték a helyszínen a 850 éves katedrális küzdelmét a lángokkal - írja az Origo.

Azt ígérték, hogy a Notre-Dame-ot régi pompájába állítják vissza, amilyen gyorsan csak lehet. Nos, azóta az építészvilágból egyre hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő az újjáépítésre, sőt inkább a „modernizálásra”.

A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A világörökség részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott az utóbbi időben, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák. A hírek szerint a restaurálás elsősorban a leomlott huszártornyot érintette, a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A tűzoltók 18 vízsugárral kezdték el oltani a lángokat, és késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg, illetve a székesegyház nyugati részében álló két harangtorony is megmenekült.

Nemzetközi adománygyűjtést szerveznek a Notre-Dame helyreállítására, aminek hatására tényleg az egész világ megmozdult: milliárdosok, államok, városok, nemzetközi cégek és más szervezetek is mind beleadtak a közösbe, ennek köszönhetően már több mint egymilliárd euró gyűlt össze.

Nem is csoda, hogy az egyszerű átlagemberektől kezdve hollywoodi sztárokon át politikusokig mindenkit megérintett a tragédia.A 850 éves Notre-Dame ugyanis a keresztény Európa csodálatos szimbóluma, a kontinensnek egy olyan kulturális és civilizációs kulcsa égett le, ami pótolhatatlan.Ami már jóval a mai generációk előtt is a helyén állt, és még azután is ott fog, ha mi már nem élünk.

Legalábbis, ha a balliberális Macron és kormánya a normalitás útját választja az újjaépítéssel kapcsolatban. A felújításra ugyanis egy nemzetközi építészeti pályázatot fognak kiírni, és úgy tűnik, hogy a modern „sztárépítészek” már el is játszottak a gondolattal, hogy hogyan is lehetne a magukat haladónak nevező liberális eszméket belecsempészni a 850 éves katolikus templomba.Egyesek pedig, nagyon úgy tűnik, hogy képtelenek megállni, hogy ne tegyék meg a Notre-Dame-ot is a multikulturális társadalom egyik jelképévé.

A liberális-baloldali The Telegraph már meg is ágyazott ezeknek a gondolatoknak, ugyanis, mint írták egy cikkükben, „nevetséges paródia lenne, ha a Notre-Dame-ot ugyanolyanra építenék vissza, mint amilyen a tűz előtt volt”. A Rolling Stone pedig a Harvard Egyetem egyik építészettörténészét idézte, aki szerint az épületnek olyan sok jelentést tulajdonítottak már, hogy a leégése jóformán felért egy felszabadítással.

Egyes modern építészek a beomlott huszártornyot nem is akarnák egy az egyben újjáépíteni, sokkal inkább egy napjainkban elterjedtebb megoldást javasolnak: a tető legyen üvegből, a huszártorony helyett pedig legyen egy faék egyszerűségű, jellegtelen acélkúpszerű valami. Emellett az elképzelés mellett van például Nagy-Britannia leghíresebb építésze, Lord Norman Foster is, de Ian Ritchie, a dublini Tüske-emlékmű megálmodója is.

A legabszurdabb gondolatokat azonban a Tom Wilkinson nevű „szakértő” írta a Domus építészeti magazinba: szerinte megemlékezhetnének a '60-as években a francia kormány ellen tüntető algériai muszlimokról is azzal, hogy a ledőlt huszártorony helyére építenek egy minaretet.

Mint fogalmazott,az állam áldozatairól úgy is megemlékezhetnénk, hogy – miért is ne? – egy csodás minaretet építünk [a torony helyére].

Wilkinson persze azt nem fejtette ki, hogy mi köze egy 850 éves katolikus katedrálisnak az 50 évvel ezelőtt tüntető muszlimokhoz. De ez a felfogás is jól bizonyítja, hogy ahogyan időben távolodik a katasztrófa, úgy próbálnak meg mindenféle kultúra- és kereszténygyalázó ötlettel előrukkolni az úgynevezett haladók. És hogy megfeleljenek a nagy francia író, Michel Houellebecq regénycímében is megfogalmazott, keserü jóslatának: a behódolásnak.

Jelen állás szerint 10-15 évig tarthat reálisan a helyreállítás, de a terveket nyilvánvalóan előtte fogják elfogadni, így komoly keresztény-konzervatív összefogásra lesz szükség, hogy a Notre-Dame-ból ne csináljanak egy kortárs liberálpíszí zarándokhelyet.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!