Dunaújváros Hetilap

Brüsszel továbbra is titkolja, hogy az EU vezetői miről tárgyaltak Sorossal

doszerk - 2019. április 27. 10:17

A magyar kormányhoz és újságírókhoz hasonlóan a nemzetközi sajtó is hiába próbálja megtudni, hogy Soros György és az Európai Bizottság vezetői vajon miről tárgyaltak, illetve döntöttek a számtalan titkos találkozójukon - írja a 888.hu.

 

Az EUobserver lap a Tony Blair, Soros és Pierre Moscovici közötti davosi tárgyalásokról semmilyen érdemi választ nem kapott az Európai Bizottságtól, miközben több utólag törölt, meghamisított, illetve cenzúrázott uniós dokumentumot is talált a Brexittel kapcsolatos titkos tárgyalásról.

Az EUobserver arról ír, hogy minden érdeklődés és adatkérés ellenére az Európai Bizottság továbbra is titokban tartja, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon miről tárgyalt, illetve miben egyezhetett meg egymással az EU biztosa, Pierre Moscovici, az Egyesült Királyság egykori miniszterelnöke, Tony Blair, valamint a magyar-amerikai milliárdos Soros György.

A később több dokumentumból is kitörölt vagy cenzúrázott, és ezek szerint különösen titkos tartalmú davosi találkozó fő témája egyébként a gazdasági csúcstalálkozó eredeti programja szerint egy, a Brexitet, tehát a britek unióból való kilépését megakadályozó második Brexit-népszavazás megszervezésével összefüggő tárgyalás volt.

Az Európai Bizottság azonban elutasította az EUobserver arra vonatkozó kérését, hogy megtudhassa és dokumentumokat is kaphasson azzal összefüggésben, hogy miről is folyt a tárgyalás az EU-biztos, Soros, valamint a brit baloldali politikus között.

Az uniós bizottság arra hivatkozva utasította el a lap érdemi tájékoztatását a Sorossal folytatott tárgyalásról, hogy: Az EU döntéshozatali folyamatának védelme fontosabb érdek, mint bármely közérdek, amit Davosban a múlt januárban megvitattak.”

Az információmegtagadás jegyében az EU gazdasági és pénzügyi ügyeivel foglalkozó Pierre Moscovici uniós biztosnak a svájci gazdasági csúcstalálkozón lebonyolított programjáról csupán egy olyan erősen cenzúrázott belső levelezést küldött meg az Európai Bizottság az EUobservernek, amiből brutálisan kitörölték még azt a néhány sort is, ami eredetileg a Sorossal folytatott tárgyalásra utalt.

Az ügy kapcsán az EUobserver felidézi, hogy az Európai Bizottság egyik januári sajtótájékoztatóján a magyar közszolgálati tévé egyik újságírója érdeklődött először az iránt, hogy vajon Moscovici biztos miről is tárgyalhatott Soros Györggyel.

Akkor az EB részéről azt a választ kapta, hogy nem kommentálhat minden egyes davosi tárgyalást, amelyekről számos helyen elérhető információ, és a Juncker-féle Európai Bizottság működése különben is példátlanul átlátható. 

Ezzel a példátlan átláthatósággal kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy érdekes módon a Moscovici, Blair és Soros részvételével megtartott uniós biztosi találkozó egyáltalán nem került még csak felsorolásra sem az uniós biztos honlapján – hónapokkal a tárgyalás megtörténte után sem.

- 888.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.