Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések a lakosság igényei szerint

2019. április 17. (szerda) 14:06 - Molnár Emese

Nincs megállás a belváros rehabilitációjában: a József Attila utca járdafelújítása után hétfőn átadják a munkaterületet a DVG Zrt-nek, szakembereik heteken belül megkezdik az Ady Endre utca páros oldalán is a járda felújítását.

Többek között ezen fejlesztést ismertette Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, az 1-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a fejlesztések tekintetében mindig ciklusokban tervez, tehát az elején kitűzi azokat a célokat, amelyeket a lakók igényelnek, kérnek a komfortosabb környezetük kialakítása érdekében. Gombos István vázolta, ebben a ciklusban a belváros, a Május 1. utca és környékének rendbetétele, további szépítése volt az egyik fő irányvonal. Ütemezetten újították fel a járdákat a Babits Mihály, a József Attila és az Ady Endre utcában. Utóbbi esetében a befejező szakaszhoz érkeznek, ugyanis heteken belül itt is megkezdik a régi burkolat elbontását és térköves borítást kap a járda. A Május 1. utcában és annak bekötő utcáiban új padokat és kéziszemeteseket is kihelyeztek, gondozzák a zöldterületeket, így valóban, nagyon üdítő látvány végigsétálni ott ebben a tavaszias időben, amikor is zöldellenek, virágzanak a fák és a növények (de ez igaz a körzet más pontjára is). Térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságérzetet. Sőt, a közgyűlési döntés értelmében újabb kamerákat helyeznek ki a város pontjain, többek között a Barátság városrészben is. A biztonság mellett fontos szempont az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is kerüljön kamera, amely visszatartó lehet az illegális hulladéklerakással szemben.

Kiemelkedő jelentőségű a Vasmű út, a kis és nagy Vasmű út közötti zöldterület felújítása. Kezdve a Martinász szobor körül kialakított találkozóhelytől, az ottani nagyparkoló felújításán át, a parkosításig. Mint azt a képviselő kiemelte, itt méltó helyre kerülhetett a városlakók által közkedvelt kis gőzmozdony, a Muki, amely sokakhoz bizony oly sok szép gyermekkori emlékkel fűződik. Nem hagyták az enyészetté válni, hanem ismét a gyermekek örömére szolgál az új helyén. Méltó környezetet kapott az Aratók szobor is, szintén a Vasmű út megújulását célzó, Zöld város elnevezésű projekt részeként.

A kormány támogatásának köszönhetően még idén sor kerülhet a Vasmű út belvárosi szakaszának teljes felújítására. Ezzel kapcsolatban Gombos István azt is hozzátette, hogy képviselőtársaival, Lőrinczi Konráddal és Iván Lászlóval együttesen dolgoznak azon, hogy felújítsák a járdát is a Vasmű úton. Ez a rész ugyanis területileg megoszlik a három képviselő között, így összehangolják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Barátság városrészben sok idős polgár lakik, van ott két idősek otthona is, így nagyon sokat jelentett az, hogy akadálymentesítették a Barátság utca járdáját. Mint minden városrészben, úgy itt is nagy igény van újabb parkolók építésére. Mivel városunk löszös partoldalon fekszik, ezért mélygarázsokban nem lehet gondolkodni, hanem csak a meglévő területek átalakításával. Az autósok új férőhelyeket szeretnének, a nem autósok viszont a zöldterületekhez ragaszkodnak. A képviselő elmondta, érthető mindkét oldal álláspontja, ezért ennek mentén igyekeztek és igyekeznek most is tervezni az újabb parkolókat.

A körzeti fejlesztések között vannak kisebb és nagyobb költségvetésű munkálatok egyaránt, amelyekről a városrész lakóival egyeztet a képviselő.

A rovat további hírei: Közélet

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

2019. május 24. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerdán a Munkásművelődési Központban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 24. (péntek)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.