Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések a lakosság igényei szerint

2019. április 17. (szerda) 14:06 - Molnár Emese

Nincs megállás a belváros rehabilitációjában: a József Attila utca járdafelújítása után hétfőn átadják a munkaterületet a DVG Zrt-nek, szakembereik heteken belül megkezdik az Ady Endre utca páros oldalán is a járda felújítását.

Többek között ezen fejlesztést ismertette Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, az 1-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a fejlesztések tekintetében mindig ciklusokban tervez, tehát az elején kitűzi azokat a célokat, amelyeket a lakók igényelnek, kérnek a komfortosabb környezetük kialakítása érdekében. Gombos István vázolta, ebben a ciklusban a belváros, a Május 1. utca és környékének rendbetétele, további szépítése volt az egyik fő irányvonal. Ütemezetten újították fel a járdákat a Babits Mihály, a József Attila és az Ady Endre utcában. Utóbbi esetében a befejező szakaszhoz érkeznek, ugyanis heteken belül itt is megkezdik a régi burkolat elbontását és térköves borítást kap a járda. A Május 1. utcában és annak bekötő utcáiban új padokat és kéziszemeteseket is kihelyeztek, gondozzák a zöldterületeket, így valóban, nagyon üdítő látvány végigsétálni ott ebben a tavaszias időben, amikor is zöldellenek, virágzanak a fák és a növények (de ez igaz a körzet más pontjára is). Térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságérzetet. Sőt, a közgyűlési döntés értelmében újabb kamerákat helyeznek ki a város pontjain, többek között a Barátság városrészben is. A biztonság mellett fontos szempont az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is kerüljön kamera, amely visszatartó lehet az illegális hulladéklerakással szemben.

Kiemelkedő jelentőségű a Vasmű út, a kis és nagy Vasmű út közötti zöldterület felújítása. Kezdve a Martinász szobor körül kialakított találkozóhelytől, az ottani nagyparkoló felújításán át, a parkosításig. Mint azt a képviselő kiemelte, itt méltó helyre kerülhetett a városlakók által közkedvelt kis gőzmozdony, a Muki, amely sokakhoz bizony oly sok szép gyermekkori emlékkel fűződik. Nem hagyták az enyészetté válni, hanem ismét a gyermekek örömére szolgál az új helyén. Méltó környezetet kapott az Aratók szobor is, szintén a Vasmű út megújulását célzó, Zöld város elnevezésű projekt részeként.

A kormány támogatásának köszönhetően még idén sor kerülhet a Vasmű út belvárosi szakaszának teljes felújítására. Ezzel kapcsolatban Gombos István azt is hozzátette, hogy képviselőtársaival, Lőrinczi Konráddal és Iván Lászlóval együttesen dolgoznak azon, hogy felújítsák a járdát is a Vasmű úton. Ez a rész ugyanis területileg megoszlik a három képviselő között, így összehangolják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Barátság városrészben sok idős polgár lakik, van ott két idősek otthona is, így nagyon sokat jelentett az, hogy akadálymentesítették a Barátság utca járdáját. Mint minden városrészben, úgy itt is nagy igény van újabb parkolók építésére. Mivel városunk löszös partoldalon fekszik, ezért mélygarázsokban nem lehet gondolkodni, hanem csak a meglévő területek átalakításával. Az autósok új férőhelyeket szeretnének, a nem autósok viszont a zöldterületekhez ragaszkodnak. A képviselő elmondta, érthető mindkét oldal álláspontja, ezért ennek mentén igyekeztek és igyekeznek most is tervezni az újabb parkolókat.

A körzeti fejlesztések között vannak kisebb és nagyobb költségvetésű munkálatok egyaránt, amelyekről a városrész lakóival egyeztet a képviselő.

A rovat további hírei: Közélet

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

2020. május 25. (hétfő)

Az önkormányzat és a városlakók segítségével szépült meg a Rákóczi tér a napokban, miután a lakók közössége a közelmúltban azzal a tervvel kereste meg a városvezetést, hogy együtt szeretnék rendbe tenni lakókörnyezetüket. Meg is valósult szépen.