Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések a lakosság igényei szerint

2019. április 17. (szerda) 14:06 - Molnár Emese

Nincs megállás a belváros rehabilitációjában: a József Attila utca járdafelújítása után hétfőn átadják a munkaterületet a DVG Zrt-nek, szakembereik heteken belül megkezdik az Ady Endre utca páros oldalán is a járda felújítását.

Többek között ezen fejlesztést ismertette Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, az 1-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a fejlesztések tekintetében mindig ciklusokban tervez, tehát az elején kitűzi azokat a célokat, amelyeket a lakók igényelnek, kérnek a komfortosabb környezetük kialakítása érdekében. Gombos István vázolta, ebben a ciklusban a belváros, a Május 1. utca és környékének rendbetétele, további szépítése volt az egyik fő irányvonal. Ütemezetten újították fel a járdákat a Babits Mihály, a József Attila és az Ady Endre utcában. Utóbbi esetében a befejező szakaszhoz érkeznek, ugyanis heteken belül itt is megkezdik a régi burkolat elbontását és térköves borítást kap a járda. A Május 1. utcában és annak bekötő utcáiban új padokat és kéziszemeteseket is kihelyeztek, gondozzák a zöldterületeket, így valóban, nagyon üdítő látvány végigsétálni ott ebben a tavaszias időben, amikor is zöldellenek, virágzanak a fák és a növények (de ez igaz a körzet más pontjára is). Térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságérzetet. Sőt, a közgyűlési döntés értelmében újabb kamerákat helyeznek ki a város pontjain, többek között a Barátság városrészben is. A biztonság mellett fontos szempont az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is kerüljön kamera, amely visszatartó lehet az illegális hulladéklerakással szemben.

Kiemelkedő jelentőségű a Vasmű út, a kis és nagy Vasmű út közötti zöldterület felújítása. Kezdve a Martinász szobor körül kialakított találkozóhelytől, az ottani nagyparkoló felújításán át, a parkosításig. Mint azt a képviselő kiemelte, itt méltó helyre kerülhetett a városlakók által közkedvelt kis gőzmozdony, a Muki, amely sokakhoz bizony oly sok szép gyermekkori emlékkel fűződik. Nem hagyták az enyészetté válni, hanem ismét a gyermekek örömére szolgál az új helyén. Méltó környezetet kapott az Aratók szobor is, szintén a Vasmű út megújulását célzó, Zöld város elnevezésű projekt részeként.

A kormány támogatásának köszönhetően még idén sor kerülhet a Vasmű út belvárosi szakaszának teljes felújítására. Ezzel kapcsolatban Gombos István azt is hozzátette, hogy képviselőtársaival, Lőrinczi Konráddal és Iván Lászlóval együttesen dolgoznak azon, hogy felújítsák a járdát is a Vasmű úton. Ez a rész ugyanis területileg megoszlik a három képviselő között, így összehangolják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Barátság városrészben sok idős polgár lakik, van ott két idősek otthona is, így nagyon sokat jelentett az, hogy akadálymentesítették a Barátság utca járdáját. Mint minden városrészben, úgy itt is nagy igény van újabb parkolók építésére. Mivel városunk löszös partoldalon fekszik, ezért mélygarázsokban nem lehet gondolkodni, hanem csak a meglévő területek átalakításával. Az autósok új férőhelyeket szeretnének, a nem autósok viszont a zöldterületekhez ragaszkodnak. A képviselő elmondta, érthető mindkét oldal álláspontja, ezért ennek mentén igyekeztek és igyekeznek most is tervezni az újabb parkolókat.

A körzeti fejlesztések között vannak kisebb és nagyobb költségvetésű munkálatok egyaránt, amelyekről a városrész lakóival egyeztet a képviselő.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

2019. július 22. (hétfő)

Új kiállítás a KMI-ben, Koszi Janka itthon koncertezett, papírszínház, DKKA felkészülési meccs - egy csokorban a nap hírei a D+ TV Híradójában.

Olcsóbban tankolhatunk

Olcsóbban tankolhatunk

2019. július 22. (hétfő)

A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

2019. július 21. (vasárnap)

Tavaly a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9 százalékkal kevesebb, 180 ezer dolgozót foglalkoztattak, a dolgozók átlagkeresete 13 százalékkal 212 ezer forintra nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati elemzéséből.

Gyenge lesz az idei almatermés

Gyenge lesz az idei almatermés

2019. július 21. (vasárnap)

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint.

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

2019. július 20. (szombat)

Folytatódik a Magyarok Kenyere program, megszépül a mozi, bemutatta jelöltjeit a Fidesz - egy csokorban a hét hírei a D+ TV Híradójában.

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

2019. július 20. (szombat)

Tovább támogatja a kormány a következő években a 25 év alatti fiatalok, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok elhelyezkedését a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében.

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

2019. július 20. (szombat)

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.