Gyurcsányné nemzetállam-ellenes tervével ért egyet a Jobbik EP-listavezetője

2019. április 3. (szerda) 8:14 - doszerk

Egy nap eltéréssel teljesen más európai koncepciót vázolt a Jobbik EP-listájának első helyén lévő Gyöngyösi Márton és a második helyén szereplő Balczó Zoltán. Úgy tűnik, ismét zűrzavar van a Jobbikban. Sőt, lehet, hogy nem is akármekkora a zűrzavar. Gyöngyösi Márton, a Balczó Zoltánhoz hasonlóan antiszemitizmusával lebukott Jobbik-vezető lényegét tekintve Gyurcsányné nemzetállam-ellenes koncepciójával ért egyet - írja az Origo.

Alig több, mint másfél hónap múlva európai parlamenti választás lesz, így nem tűnik lehetetlennek az elképzelés, miszerint a pártok ekkorra már egy kiforrott programot kínálnak választóiknak, vagy legalábbis valamiféle konzekvens tervet vázolnak. Normális helyzetben ez valóban alap lenne, csakhogy ismét megmutatta magát a Jobbik.

Mit is akarunk?

A májusi, Európa sorsának szempontjából sorsdöntő választáson meglehetősen nagy a tét, hiszen egymásnak feszülnek a migrációt ellenző, és az azt támogató erők. Ez leegyszerűsítve a következőt jelenti: egyes politikai csoportosulások szeretnék megőrizni a kontinens keresztény identitását, és ezzel összefüggésben a nemzetállamok megtartó erejében hisznek, míg mások egy egyesült, európai maszlag kialakítását szeretnék elérni, Európa hagyományainak figyelmen kívül hagyásával. A Jobbiknak ebben a nem túl bonyolult kérdésben kellene állást foglalnia, mégis melyik táborhoz tartozik. Ez a jelek szerint nem igazán megy Sneider Tamáséknak, hiszen még ebben a kérdésben sem képesek ugyanazt mondani listavezető politikusaik.

Múlt héten, egész pontosan március 28-án Balczó Zoltán, a párt EP-listájának második helyezettje Veszprémbe látogatott, ahol csekély érdeklődés mellett utcafórumot tartott. A politikus kérdésre válaszolva meghatározta, mi a "fő kérdés" a választáson: "Európa egy államok feletti szuperállam irányába, vagy egy tagállami szuverenitást megtartó modell felé halad." Majd leszögezte, pártja a Nemzetek Európája koncepciót támogatja, az Európai Egyesült Államok elképzelésével szemben. 

Egy nap sem telt el, és a párt európai listavezetője teljesen mást mondott, mint párttársa. Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökhelyettesével, frakcióvezetőjével készített interjút az Alfahír, amelyben a politikus kitért a dilemmára. "A Jobbik határozott álláspontja az, hogy a föderalizmus egy olyan sokszínű és összetett kontinensen, mint Európa, alkalmatlan, kivitelezhetetlen és kontraproduktív konstrukció. Ahogyan a „Nemzetek Európája" koncepción alapuló De Gaulle-i eszme is." A meghökkent riporter felhozta, hogy korábban a Nemzetek Európája modell mellett foglalt állást a Jobbik, amire Gyöngyösi úgy válaszolt, hogy azóta a világ globalizálttá vált. "Igen, de be kellett látnunk, a világ annyira nyitottá és globalizálttá vált, hogy a szűk értelemben vett szuverenitás védelmére épülő „Nemzetek Európája" koncepciótól is el kell mozdulni valamilyen irányba" - fogalmazott.

Nehéz eldönteni, hogy Balczó maradt le valamiről, vagy Gyöngyösi hamarabb kapott észbe, hogy most már Gyurcsányné koncepciójához kell alkalmazkodni, az viszont biztos, hogy 2014-ben a Jobbik európai programjának még Nemzetek Európája volt a címe. Nem mindenben gondolkodnak ilyen szerteágazóan: mindkét politikusra jellemző a zsidóellenesség, a magyar közélet legantiszemitább politikusai közé tartoznak. Gyöngyösi ez irányú tevékenységét nem kell bemutatni, Balczóról épp a minap hoztunk nyilvánosságra egy felvételt, amelyen azzal büszkélkedett, hogy benne volt az antiszemita évkönyvben. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

2019. október 16. (szerda)

Eddig csaknem 1500 kérelem érkezett a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), mintegy 8 milliárd forint értékben.

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő)

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

2019. október 13. (vasárnap)

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében. Orbán Viktor újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

2019. október 13. (vasárnap)

Áder János köztársasági elnök október 13-ra, azaz mára tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. A voksolás este hét órakor lezárult, következik a szavazatok összeszámolása és majd az eredmények közzététele. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

2019. október 12. (szombat)

Megmutatta az ellenzék, hogy milyen szinten mozog az erkölcsi nívója: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztották át a dunaújvárosi polgármester, Cserna Gábor plakátjait a Borkai Zsoltról készült videóból kivágott ízléstelen képpel – írja az Újvárosi Valóság.

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

2019. október 11. (péntek)

A Dunaferr dolgozóiért aggódik álságosan, miközben a Vasmű elkótyavetyélőinek kegyeit keresi a dunaújvárosi polgármesterségre pályázó Pintér Tamás, aki pártja, a Jobbik bevett kommunikációjának megfelelően ellenfeleire keni a saját bűneit.