Dunaújváros Hetilap

Isten éltesse Dunaújvárost!

Brousil Csaba - 2019. április 26. 18:11

Pénteken Dunaújváros várossá nyilvánításának 68. évfordulója és a "Dunaújváros Díszpolgára" kitüntető cím adományozása alkalmából rendezett ünnepséget az önkormányzat a Bartók Kamaraszínházban. Ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester.

Az ünnepi műsor első részében a Móricz Zsigmond Általános Iskola 4/B osztályos tanulójának, Gebei Gellértnek az előadásában hallhatták Kányádi Sándor – Útravaló ének című versét, majd őt követte az iskola 3/A osztályos tanulóinak néptánc előadása. Ezt követően Cserna Gábor polgármester tartotta meg beszédét, melynek középpontjába a felelősséget és a felelősségvállalást helyezte.  

- A mai nap Dunaújváros születésnapja. Hatvannyolc évvel ezelőtt testet öltött egy gondolat, egy város terve, amelyet elődeink valóra váltottak. Dunaújváros, az otthonunk. Az otthonáért, minden ember felelős. Azt kívánjuk, legyen rendezett, szép és biztonságos. Legyen benne összetartás, működjön minden jól. Ezért a jóért tennünk kell, hiszen mindannyian felelősek vagyunk. A felelősség életünk minden szegmensében jelen van. Döntéseinkben csakúgy, mint tetteinkben – kezdte beszédét Cserna Gábor.

- Dunaújváros ma óriási fejlődés kapujában áll. Ennek első jeleit már tapasztaljuk, de bizton állítom, hogy a következő években a város történetének egyik legsikeresebb korszakát élhetjük meg. A 2020-as évek közepére Dunaújváros lehet az egyik legélhetőbb város Magyarországon. A mi felelősségünk Dunaújváros jelene és jövője – mondta a polgármester, majd sorra vette azokat a fejlesztéseket, melyek ehhez a korszakhoz vezetnek.

- Eltüntettük a város szégyenfoltját, az egykori „Zöld Rendelőt. A helyén, a Járási Hivatal nemrég elkészült székházában a legmodernebb körülmények között intézhetjük ügyeinket. Jó ütemben haladunk az uszoda felújításával. A kivitelező konzorcium tájékoztatása szerint ez év augusztusában befejezik a munkát. Az egykori Vidámpark területén az év végéig megépül a sportolási és szórakozási lehetőségeket kínáló Kalandpark. A kikötői öböl északi területén elvégzett mederkotrás a Szalki-sziget rekreációs projektjének egyik, már megvalósult eleme. Dunaújváros tizenkilenc éve a Nemzet Sportvárosa cím büszke tulajdonosa. A büszkeségen túl -a kormánnyal karöltve- komoly döntéseket is hoztunk.Jó úton haladunk afelé, hogy XXI. századi körülményeket biztosítsunk sportolóinknak és a szurkolóknak. A már említett uszodafelújítás mellett ősszel megkezdjük a sportcsarnok felújításának első ütemét. Megújul a csónakház is. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az önkormányzat támogatásának köszönhetően már megkezdődött a régi épület felújítása. Folytatódnak a „Zöld Város” projektünk munkálatai is. Elkészült a Duna-parti kilátó, a Dózsa Mozicentrum április elsejétől –ideiglenesen - új helyszínre, az egyetemre költözött, mert megkezdjük a mozi épületének és környezetének teljes felújítását – sorolta a fejlesztéseket Cserna Gábor.

Majd szintén a felelősség mellett rátért a jótékonyságból megvalósult fejlesztésekre is, melyek között említette a kórház gégészeti osztályán már hadrendbe állított új, modern kezelőegységet és a Carissa Kupa nemes kezdeményezését, mely idén a Vöröskereszt helyi szervezetét támogatta bevételével, felajánlásaival és az önkormányzati kiegészítéssel.

Majd a közelgő EP-választás kapcsán is a felelősség fókuszba helyezésével szólt a polgármester.

- Ezúttal nem az a tét, hogy a konzervatívok vagy a szocialisták küldenek több képviselőt Brüsszelbe. Most ennél sokkal fontosabb ügyben dönt több százmillió európai. Szavazatunkkal arról döntünk, hogy Európa a mienk marad, vagy adjuk át a helyet egy más kultúrából, más civilizációból érkező tömegnek. Arról döntünk, milyen várost, milyen országot, milyen Európát adunk örökül gyermekeinknek. Arról döntünk, megvédjük-e keresztény kultúránkat, vagy átadjuk a terepet a „multikultinak”, a párhuzamos társadalmaknak – fogalmazott Cserna Gábor.

-Európa válságát május végén mi, uniós választópolgárok tudjuk orvosolni. Szavazatainkkal elérni, hogy bevándorlást ellenző politikusok kerüljenek az uniós intézmények élére. Arra kérem Önöket, Hölgyeim és Uraim, Önökön és a sajtón keresztül minden választójoggal bíró dunaújvárosit, hogy május 26-án menjen, menjünk el szavazni! Mutassuk meg, hogy a végső szót mindig mi mondjuk ki! A demokrácia legkisebb, de legfontosabb egy négyzetméterén: a szavazófülkében – mondta a polgármester.

Az ünnepi beszéd után következett a díszpolgári cím átadása. A több évtizeden keresztül végzett kimagasló pedagógiai tevékenysége, példaértékű szakmai életútja elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú város Közgyűlése a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Jankó Árpád pedagógus, újságíró részére adományozta az idén.

A díjátadást követően a Móricz iskola 8/B osztályos tanulójának, Balla Emíliának az előadásában hallhatták a megjelentek József Attila: A Dunánál című versét, majd ezt követően az iskola nagykórusa adott rövid énekes műsort, Vezényelt- Fazekas Andrea.

Az ünnepi műsor zárásaként felcsendült a Szózat, majd ezt követően ünnepi fogadással zárult a rendezvény.

A rovat további hírei: Közélet

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.