Karriernap az egyetemen

2019. április 9. (kedd) 14:38 - Molnár Emese

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

A program a „DUNA-MUNKA-TOP – Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és a járási területén” elnevezésű projekt részeként valósult meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának szervezésében. Harminckét kiállító érkezett a börzére, többek között helyi és környékbeli cégek, oktatási intézmények, a Szent Pantaleon Kórház, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet és a munkaügyi központ is standot állított, ahol aktuális munkalehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket. Az állásbörzére elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták, de természetesen azokat is, akik esetleg munkahelyváltáson, pályamódosításon gondolkodnak.

A karriernap megnyitójára megtelt az egyetem „A” épületének nagyelőadója, sok középiskolás diák volt jelen. Köszöntőt mondott dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, valamint Izsák Máté, az önkormányzat Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke.

Dr. Galambos Dénes beszédében úgy fogalmazott, Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, hogy milyen szakmát, milyen jövőt választanak maguknak, a mi feladatunk pedig az, hogy tudásunkat és élettapasztalatunkat latba vetve segítsük őket a választásban. Bár a szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok, Magyarország biztonságos környezetet és jövőt kínál a fiataloknak. Kiemelte, nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség. A 2018-as új nagyberuházásoknál az átlagfizetés 425 ezer forint volt, egy friss kutatás szerint pedig a Dunaújvárosi Egyetem műszaki szakjain végzők átlagosan bruttó 450 ezer forint munkabért kapnak, amely országosan is kiemelkedőnek számít. Támogatják a fiatal házaspárok életkezdését és otthonteremtését, a Modern Városok Program fejlesztései pedig az életminőség javítását is szolgálják- sorolta Galambos Dénes. Azt is mondta, a Modern Ipari Várossá történő átalakulásban az egyik legfontosabb pillér az egyetem, amely mára stabilizálta a helyzetét, a vezetőség felismerte a világban zajló változásokat és új területek mellett tették le a voksukat.

- A folyamat elősegítéseként miniszterelnök úr megbízott, hogy a Dunaújvárosi Egyetem és a térség ipari nagyvállalatainak együttműködését még szorosabbra fűzzük, a képzési rendszer újragondolásával. Ennek fényében született Paks 2 Zrt-vel is egy együttműködési megállapodás tavaly novemberben, amelyhez mintegy 2 milliárd forint forrás biztosított- mondta Galambos Dénes. Bejelentette, hogy a kormány részére egy több milliárd forint értékű, az egyetem ipari fókuszú képzési lehetőségeit erősítő előterjesztés készül, amelyről Palkovics László és Süli János miniszterekkel, valamint Bódis József államtitkár egyeztet.

A megnyitó után bemutatkozó előadások kezdődtek a helyi és környékbeli cégek vezetőitől, képviselőitől. Így például megismerhették az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Darusín Kft-t, az EUREST Étteremüzemeltető Kft-t, de információkat hallhattak a Fejér megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályának tolmácsolásában az Ifjúsági Garancia Programról is.

A rovat további hírei: Oktatás

Mikszáth, Madách, II. Rákóczi Ferenc nyomában

Mikszáth, Madách, II. Rákóczi Ferenc nyomában

2019. május 27. (hétfő)

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjai ezúttal Felvidéken jártak irodalmi és történelmi hősök nyomában.

Szekeres Huba ismét bizonyított!

Szekeres Huba ismét bizonyított!

2019. május 24. (péntek)

A Dózsa György Általános Iskola diákja hatalmas sikert ért el az Országos Curie Kémia Emlékversenyen, majd a Lila vegyészbajnokságon.

Indul a Paks II. Akadémia

Indul a Paks II. Akadémia

2019. május 22. (szerda)

Újabb együttműködési megállapodást kötött a Dunaújvárosi Egyetem és Paks II. Zrt., ezzel pedig egy olyan szakirány indulhat el, ami segíti az atomerőművi szakemberek képzését.

Gergő Panni országos sikere

Gergő Panni országos sikere

2019. május 20. (hétfő)

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákja első helyezést ért el a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján.

Győzteseket hirdetett a MEKH!

Győzteseket hirdetett a MEKH!

2019. május 16. (csütörtök)

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2019. május 16. (csütörtök)

Lezajlott a kilencedik alkalommal megrendezett Tehetségnap az egyetemen, az előadások közül pedig több is eséllyel indulhat az őszi diákköri konferencián.

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

2019. május 14. (kedd)

Paks II. Akadémia elnevezéssel két szemeszteres atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen.