Karriernap az egyetemen

2019. április 9. (kedd) 14:38 - Molnár Emese

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

A program a „DUNA-MUNKA-TOP – Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és a járási területén” elnevezésű projekt részeként valósult meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának szervezésében. Harminckét kiállító érkezett a börzére, többek között helyi és környékbeli cégek, oktatási intézmények, a Szent Pantaleon Kórház, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet és a munkaügyi központ is standot állított, ahol aktuális munkalehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket. Az állásbörzére elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták, de természetesen azokat is, akik esetleg munkahelyváltáson, pályamódosításon gondolkodnak.

A karriernap megnyitójára megtelt az egyetem „A” épületének nagyelőadója, sok középiskolás diák volt jelen. Köszöntőt mondott dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, valamint Izsák Máté, az önkormányzat Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke.

Dr. Galambos Dénes beszédében úgy fogalmazott, Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, hogy milyen szakmát, milyen jövőt választanak maguknak, a mi feladatunk pedig az, hogy tudásunkat és élettapasztalatunkat latba vetve segítsük őket a választásban. Bár a szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok, Magyarország biztonságos környezetet és jövőt kínál a fiataloknak. Kiemelte, nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség. A 2018-as új nagyberuházásoknál az átlagfizetés 425 ezer forint volt, egy friss kutatás szerint pedig a Dunaújvárosi Egyetem műszaki szakjain végzők átlagosan bruttó 450 ezer forint munkabért kapnak, amely országosan is kiemelkedőnek számít. Támogatják a fiatal házaspárok életkezdését és otthonteremtését, a Modern Városok Program fejlesztései pedig az életminőség javítását is szolgálják- sorolta Galambos Dénes. Azt is mondta, a Modern Ipari Várossá történő átalakulásban az egyik legfontosabb pillér az egyetem, amely mára stabilizálta a helyzetét, a vezetőség felismerte a világban zajló változásokat és új területek mellett tették le a voksukat.

- A folyamat elősegítéseként miniszterelnök úr megbízott, hogy a Dunaújvárosi Egyetem és a térség ipari nagyvállalatainak együttműködését még szorosabbra fűzzük, a képzési rendszer újragondolásával. Ennek fényében született Paks 2 Zrt-vel is egy együttműködési megállapodás tavaly novemberben, amelyhez mintegy 2 milliárd forint forrás biztosított- mondta Galambos Dénes. Bejelentette, hogy a kormány részére egy több milliárd forint értékű, az egyetem ipari fókuszú képzési lehetőségeit erősítő előterjesztés készül, amelyről Palkovics László és Süli János miniszterekkel, valamint Bódis József államtitkár egyeztet.

A megnyitó után bemutatkozó előadások kezdődtek a helyi és környékbeli cégek vezetőitől, képviselőitől. Így például megismerhették az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Darusín Kft-t, az EUREST Étteremüzemeltető Kft-t, de információkat hallhattak a Fejér megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályának tolmácsolásában az Ifjúsági Garancia Programról is.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.