Még több hallgató érkezhet

2019. április 10. (szerda) 8:28 - Vass Ádám

Minden évben egyre többen választják a Dunaújvárosi Egyetemet az általános felvételi eljárás során, az érdeklődők száma pedig idén sem csökkent.

Az előző években egyre sikeresebben tudja városunkba csábítani a hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem. Az idei felvételi eljárás lezárult, a számok pedig már nyilvánosak, a jelentkezésekkel kapcsolatban Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes és Dr.  András István rektor tartott sajtótájékoztatót. Utóbbi elmondta, mindig izgalmas időszak ez számukra, mert nagyon fontos, hogy hányan választják a Dunaújvárosi Egyetemet. Szerinte, ha a tavalyi számokat jónak lehetett nevezni, akkor az idei számokat nagyon jónak, mivel az országos négy százalékos emelkedés fölött teljesítettek a jelentkezések számát tekintve. A levelezős tagozatokon tartani tudták az országos szintet, a nappali tagozatokra jelentkezőknél viszont már tizenhét százalékos a növekedés, márpedig azok alkotják a képzések és az egyetemi élet gerincét, akik itt töltik az idejüket. Ők mind első helyen jelölték meg a Dunaújvárosi Egyetemet, ez pedig 2300 lehetséges új hallgatót jelenthet számukra. Dr.  András István elmondta, ennek nagyon örülnek, mert ez azt jelenti, hogy sikeres volt a kampány, a pályaválasztási tanácsadások és látszik az elmúlt hónapok munkája. Hangsúlyozta viszont, hogy nem elég megszerezni a hallgatókat, meg is kell tartani őket, hiszen a céljuk az, hogy minél többen be is fejezzék a képzésüket.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes beszélt bővebben is a különböző szakokra jelentkező hallgatók számáról. Az adatokból kiderül, hogy a legnépszerűbbek még mindig a műszaki és az informatikai képzések, azon belül is a gépészmérnök alapszak, ahová közel 420 jelentkezés érkezett, valamint a mérnök infromatika alapképzése, amire 450-en, a tavalyihoz képest huszonöt százalékkal többen érkezhetnek majd szeptemberben. Külön kiemelte a hiányszakmának számító anyagmérnök képzést, amit a legtöbb felsőoktatási intézménnyel ellentétben a DUE mindig el tud indítani, erre a tavalyihoz képest háromszor annyian jelentkeztek. Ezeken felül a gazdálkodás menedzsment képzésre is háromszázan érkezhetnek, míg a kommunikáció és médiatudomány, valamint a televíziós műsorgyártó képzés iránt is közel százan érdeklődnek. A felvételi ponthatárok kihirdetése után kiderülnek a pontos számok, a pótfelvételi eljárás után pedig valószínűleg évek óta a legtöbb hallgató érkezhet szeptemberben a Dunaújvárosi Egyetemre.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.