Még több hallgató érkezhet

2019. április 10. (szerda) 8:28 - Vass Ádám

Minden évben egyre többen választják a Dunaújvárosi Egyetemet az általános felvételi eljárás során, az érdeklődők száma pedig idén sem csökkent.

Az előző években egyre sikeresebben tudja városunkba csábítani a hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem. Az idei felvételi eljárás lezárult, a számok pedig már nyilvánosak, a jelentkezésekkel kapcsolatban Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes és Dr.  András István rektor tartott sajtótájékoztatót. Utóbbi elmondta, mindig izgalmas időszak ez számukra, mert nagyon fontos, hogy hányan választják a Dunaújvárosi Egyetemet. Szerinte, ha a tavalyi számokat jónak lehetett nevezni, akkor az idei számokat nagyon jónak, mivel az országos négy százalékos emelkedés fölött teljesítettek a jelentkezések számát tekintve. A levelezős tagozatokon tartani tudták az országos szintet, a nappali tagozatokra jelentkezőknél viszont már tizenhét százalékos a növekedés, márpedig azok alkotják a képzések és az egyetemi élet gerincét, akik itt töltik az idejüket. Ők mind első helyen jelölték meg a Dunaújvárosi Egyetemet, ez pedig 2300 lehetséges új hallgatót jelenthet számukra. Dr.  András István elmondta, ennek nagyon örülnek, mert ez azt jelenti, hogy sikeres volt a kampány, a pályaválasztási tanácsadások és látszik az elmúlt hónapok munkája. Hangsúlyozta viszont, hogy nem elég megszerezni a hallgatókat, meg is kell tartani őket, hiszen a céljuk az, hogy minél többen be is fejezzék a képzésüket.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes beszélt bővebben is a különböző szakokra jelentkező hallgatók számáról. Az adatokból kiderül, hogy a legnépszerűbbek még mindig a műszaki és az informatikai képzések, azon belül is a gépészmérnök alapszak, ahová közel 420 jelentkezés érkezett, valamint a mérnök infromatika alapképzése, amire 450-en, a tavalyihoz képest huszonöt százalékkal többen érkezhetnek majd szeptemberben. Külön kiemelte a hiányszakmának számító anyagmérnök képzést, amit a legtöbb felsőoktatási intézménnyel ellentétben a DUE mindig el tud indítani, erre a tavalyihoz képest háromszor annyian jelentkeztek. Ezeken felül a gazdálkodás menedzsment képzésre is háromszázan érkezhetnek, míg a kommunikáció és médiatudomány, valamint a televíziós műsorgyártó képzés iránt is közel százan érdeklődnek. A felvételi ponthatárok kihirdetése után kiderülnek a pontos számok, a pótfelvételi eljárás után pedig valószínűleg évek óta a legtöbb hallgató érkezhet szeptemberben a Dunaújvárosi Egyetemre.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.