Dunaújváros Hetilap

Tízezrével érkeznek terroristák Európába

doszerk - 2019. április 26. 10:11

Az orosz hírszerzés szerint tízezrével érkeznek a kontinensre a harcedzett iszlamista szélsőségesek, s eközben — mint azt Horváth József biztonságpolitikai szakértő lapunknak kifejtette — már Nyugat-Európa is terroristakibocsátó lett. A magyar tranzitban tucatnyian a Kurd Munkapárt tagjainak vallották magukat, aminek az lehet az oka, hogy arra számítanak: így kedvezőbben bírálják el menekültjogi kérelmeiket - írja a Magyar Nemzet.

– Most már Nyugat-Európa is terroristákat kibocsátó régióként értékelhető – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai szakértő arra a sajtóhírre reagálva, hogy a Srí Lanka-i merényletsorozat egyik elkövetője Angliában radikalizálódhatott.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliá­ban tanult 2006–2007-ben, és radikális iszlamisták körében mozgott.

A szakértő szerint először fordult elő, hogy egy terrorista Nyugat-Európában tanult, radikalizálódott, majd hazautazva öngyilkos merényletet hajtott végre.

– Eddig a folyamat általában fordítva történt, a válságövezetekben radikalizálódott terroristák utaztak Nyugat-Európába, ahol az ott született, másod-, harmadgenerációs, közel-keleti vagy afrikai származású terroristákkal együtt léptek fel. Ide kell sorolni azokat is, akik az európai országokból csatlakoztak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez, és annak veresége után tömegesen visszaszivárognak kontinensünkre – jelentette ki Horváth József.

Évente mintegy húszezer, a menekültek között Európába érkező szélsőségesről beszélt egy moszkvai biztonsági konferencián Szergej Kovaljov vezérőrnagy, aki az orosz vezérkar hírszerzési főcsoportfőnökségének képviseletében tartott előadást.

Horváth József úgy véli, az orosz hírszerzési adatok azt támasztják alá, amit Magyarországon évek óta hangsúlyoznak a politikusok és a szakértők, köztük ő is. Az orosz katonai hírszerzés főleg a csecsen terrorizmus miatt kényszerült beépülni a terrorszervezetekbe, így az ISIS soraiba is, tehát adataik pontosnak mondhatók.

Kovajlov szerint tényszerű, hogy a szélsőségesek toborzó és radikális iszlamista propagandatevékenységet folytatnak a migránsok között, és mivel harci tapasztalatuk van, a terrorveszély nagyban növekszik általuk Európában.

Az orosz tábornok kifejtette azt is, hogy az európai rendvédelmi szerveknek gondot okoz a potenciális terroristák pontos és gyors azonosítása, mivel a migránsok zöme úgymond „elveszti személyi iratait”.

Horváth József annak kapcsán, hogy a Szegedi Törvényszék május 16-án hirdet ítéletet annak a kurd házaspárnak az ügyében, akiket terrorizmus finanszírozásával vádolnak, azt hangsúlyozta: az is jelzésértékű, ha valaki a magyar tranzitzónákban a Kurd Munkapárt (PKK) tagjának vallja magát. A párról kiderült, hogy mindketten a PKK tagjai voltak, s a röszkei, valamint a tompai tranzitzónában rajtuk kívül még tízen mondták magukról, hogy a szervezet soraiból érkeztek.

– A PKK az USA szövetségese volt az ISIS elleni háborúban. Az unió által terrorszervezetnek tartott párt ugyanakkor török célpontokra „szakosodott”, s nagy valószínűséggel egyéb terrorcselekményt nem hajtanának végre Európában.

Azt azonban nem lehet kizárni, hogy ISIS-terroristák PKK-soknak adják ki magukat, hogy mint amerikai szövetségesek kedvezőbb elbánásban részesüljenek – fogalmazott Horváth József biztonsági szakértő.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.