Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 29. (szerda) 9:07 - Vass Ádám

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Első alkalommal rendeznek városunkban Szent Korona Napot. A szervezők a Hun-Magyar Kultúráért Baráti Kör és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége. Utóbbi már több Wass Albert felolvasó estet is szervezett a városban, képviselőjük, Kásás Margit pedig a következő programjukkal kapcsolatban elmondta, bár korábban is voltak előadásaik a Szent Koronáról, ez az első alkalom, hogy egy egész napos rendezvényt tarthatnak a témával kapcsolatban. A június elsején megrendezésre kerülő egész napos előadássorozatra az evangélikus templomban kerül sor, fővédnöke pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára lesz. A program délelőtt tíz órakor kezdődik majd a Szent Korona másolatának fogadásával, majd dr. Dorkota Lajos megnyitó beszéde következik.

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondja el, fél tizenegytől pedig kezdődnek az előadások, elsőként Vesztergám Miklósé, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tart előadást. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszél majd, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit osztja meg az érdeklődőkkel, végül pedig dr. Tóth Judit beszél majd a modernitásról és a Szent Korona tanról. Sára András, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja elmondta, a Szent Korona ismeretterjesztésére 2017-ben hozott határozatot a kormány, melynek köszönhetően az ország különböző városaiban tarthatnak konferenciákat, így többek közt Piliscsabán, Tasson, vagy Dunaújvárosban. A Szent Korona másolatát Hummel Gizella ötvösművész készítette, a templomba érkezésében pedig a dunaföldvári cserkészek működnek közre. A konferenciával egy időben egy kiállítás is nyílik az evangélikus templomban, Szelényi Károly fotóművész képeiből, akinek nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával.

A rovat további hírei: Kultúra

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

2019. július 03. (szerda)

Harmadik hetéhez érkezett az Alkotás és játék a szabadban elnevezésű bejárós kézműves tábor a Munkásművelődési Központ udvarán. Mint minden szerda délelőtt, úgy most is egy meseelőadás várta a kicsiket.

Woodstockra emlékeznek Pakson

Woodstockra emlékeznek Pakson

2019. július 01. (hétfő)

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

Mester és tanítványai

Mester és tanítványai

2019. június 28. (péntek)

Egyedi kiállítás nyílt a múzeum második emeleti kiállító termében. Az aktuális tárlat Barcsay Jenő festőművész és tanítványai képeiből áll.