Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök) 9:07 - Vass Ádám

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Első alkalommal rendeznek városunkban Szent Korona Napot. A szervezők a Hun-Magyar Kultúráért Baráti Kör és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége. Utóbbi már több Wass Albert felolvasó estet is szervezett a városban, képviselőjük, Kásás Margit pedig a következő programjukkal kapcsolatban elmondta, bár korábban is voltak előadásaik a Szent Koronáról, ez az első alkalom, hogy egy egész napos rendezvényt tarthatnak a témával kapcsolatban. A június elsején megrendezésre kerülő egész napos előadássorozatra az evangélikus templomban kerül sor, fővédnöke pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára lesz. A program délelőtt tíz órakor kezdődik majd a Szent Korona másolatának fogadásával, majd dr. Dorkota Lajos megnyitó beszéde következik.

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondja el, fél tizenegytől pedig kezdődnek az előadások, elsőként Vesztergám Miklósé, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tart előadást. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszél majd, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit osztja meg az érdeklődőkkel, végül pedig dr. Tóth Judit beszél majd a modernitásról és a Szent Korona tanról. Sára András, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja elmondta, a Szent Korona ismeretterjesztésére 2017-ben hozott határozatot a kormány, melynek köszönhetően az ország különböző városaiban tarthatnak konferenciákat, így többek közt Piliscsabán, Tasson, vagy Dunaújvárosban. A Szent Korona másolatát Hummel Gizella ötvösművész készítette, a templomba érkezésében pedig a dunaföldvári cserkészek működnek közre. A konferenciával egy időben egy kiállítás is nyílik az evangélikus templomban, Szelényi Károly fotóművész képeiből, akinek nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával.

A rovat további hírei: Kultúra

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.

Beteljesült gyerekkori szerelem

Beteljesült gyerekkori szerelem

2019. május 13. (hétfő)

Azt hinné az ember, ezt Sipos Imre színész, rendező, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója a szakmájára érti. Nos, tévedünk. Sipos hadnagy, a Mogyoródi Sándor-huszárok Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnöke konkrétan a lovaglás miatt ment a Színművészeti Egyetemre. Ez az egyik szerelme. A másik viszont valóban a színház - írja a kultura.hu.

Néptánctalálkozó a főtéren

Néptánctalálkozó a főtéren

2019. május 12. (vasárnap)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánctalálkozót városunkban. A vasárnap délelőtti program fél tizenegykor kezdődött a főtéren, majd az MMK-ban és a Dunaferr iskolában folytatódott a táncbemutatókkal.

A zene mindent legyőz

A zene mindent legyőz

2019. május 11. (szombat)

Mits Péter és Györök Márk lépett fel a Munkásművelődési Központ színháztermében. A közönség többek közt Ady, József Attila és Csokonai verseit hallhatta megzenésítve.