Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 29. (szerda) 9:07 - Vass Ádám

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Első alkalommal rendeznek városunkban Szent Korona Napot. A szervezők a Hun-Magyar Kultúráért Baráti Kör és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége. Utóbbi már több Wass Albert felolvasó estet is szervezett a városban, képviselőjük, Kásás Margit pedig a következő programjukkal kapcsolatban elmondta, bár korábban is voltak előadásaik a Szent Koronáról, ez az első alkalom, hogy egy egész napos rendezvényt tarthatnak a témával kapcsolatban. A június elsején megrendezésre kerülő egész napos előadássorozatra az evangélikus templomban kerül sor, fővédnöke pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára lesz. A program délelőtt tíz órakor kezdődik majd a Szent Korona másolatának fogadásával, majd dr. Dorkota Lajos megnyitó beszéde következik.

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondja el, fél tizenegytől pedig kezdődnek az előadások, elsőként Vesztergám Miklósé, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tart előadást. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszél majd, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit osztja meg az érdeklődőkkel, végül pedig dr. Tóth Judit beszél majd a modernitásról és a Szent Korona tanról. Sára András, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja elmondta, a Szent Korona ismeretterjesztésére 2017-ben hozott határozatot a kormány, melynek köszönhetően az ország különböző városaiban tarthatnak konferenciákat, így többek közt Piliscsabán, Tasson, vagy Dunaújvárosban. A Szent Korona másolatát Hummel Gizella ötvösművész készítette, a templomba érkezésében pedig a dunaföldvári cserkészek működnek közre. A konferenciával egy időben egy kiállítás is nyílik az evangélikus templomban, Szelényi Károly fotóművész képeiből, akinek nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával.

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

2020. április 28. (kedd)

Ha szeretsz kiállításokra járni, szívesen elmélyülsz a művészet világában, de a négy fal között vesztegelve, a távmunka és a család mellett már nem tudod visszaütni a magaskultúra magas szerváit, akkor lazíts velük – az ICA-D művészetterápiás randalírozására csábítja a művészet szerelmeseit! Vigyázat, játék!