Dunaújváros Hetilap

Dunaújváros kenyere - Félmillió forint a Petőfi iskolának

Molnár Emese - 2019. május 2. 14:01

A Dunaújváros kenyere jótékonysági akció által összesen félmillió forint gyűlt össze a Petőfi iskola számára, a pénzt a tanulói kiskonyha felújítására fordítják. A következő kedvezményezett a Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye lesz.

Országosan is egyedülálló kezdeményezés a Dunaújváros kenyere elnevezésű akció. A helyiek már jól tudják, a Széchenyi Pékség minden eladott burgonyás kenyér árából 50 forintot a jótékonysági alapba tesz. Az akcióban városunk önkormányzata is partner, és negyedévente más-más szervezetnek ajánlják fel az adományt. Januártól márciusig a Petőfi iskola alapítványának, a Petőfis Tanítványainkért Alapítványnak gyűltek a jótékony forintok. Az átadó ünnepséget csütörtökön délelőtt tartották az intézmény könyvtárában, ahol harmadik és negyedik osztályos kisdiákok egy dallal köszöntötték az egybegyűlteket.

Cserna Gábor polgármester vázolta, az elmúlt negyedév során közel kilencezer kenyeret vásároltak Dunaújváros kenyeréből, 429.550 forint gyűlt össze. Ám ezt az összeget felkerekítette félmillió forintra, hogy ennyivel is többet fordíthassanak nemes célra.

Az adományt Rideg István, az iskola igazgatója vette át. Mosolyogva elmesélte, hogy bár egyébként is szoktak vásárolni ebből a kenyérből, de most a tantestülettel igyekeztek még jobban „rákapcsolni”, és rendszerint beterítette a zsíros kenyér illata a tanárit. Megköszönte az adományt, és mint mondta, a pénzt a tanulói kiskonyha bútorzatának cseréjére fogják fordítani, és ha még jut belőle, akkor egy biciklitárolót is kialakítanak. Ebben a kiskonyhában technikaórákat, illetve szakköri foglalkozásokat tartanak, és a közel ötven éves bútorok igencsak megértek már a cserére.

Gálosfai Tímea, az iskola igazgató-helyettese, az alapítvány kuratóriumi tagja is köszönettel szólt az adományért. Minden szülőt, kollégát igyekeztek megszólítani az akcióról, mert céljuk, hogy a gyerekek életét minél komfortosabbá tegyék, és segítsék őket a tanulásban.

Az átadás után Cserna Gábor bejelentette a következő kedvezményezettet, amely a Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye lesz. Ez az intézmény gyógypedagógiai, fejlesztő tevékenységet végez, segíti a tanulási nehézségekkel küzdőket a járás egész területén, a csecsemőkorú gyermekektől kezdve a nagyokig. Vezetője, Kissné Korsós Ágnes megköszönte a lehetőséget, és mint mondta, tavaly ősztől az önkormányzatnak köszönhetően méltó helyre költözhettek (a Bóna István utca 7. szám alatti épületbe), ahol több helyiség áll rendelkezésükre. A jótékonysági akcióból összegyűlő pénzt egy szenzoros terápiás szoba kialakítására fordítanák, ahol segíthetnék a nehézségekkel küzdő kisgyermekek, csecsemők fejlődését.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.