Dunaújváros Hetilap

Guy Verhofstadt bevallotta, egy európai birodalom létrehozásán dolgozik

doszerk - 2019. május 22. 20:16

Eddig is tudtuk, de Guy Verhofstadt most nyilvánosan is beismerte, hogy egy európai birodalom megalapításáról álmodozik. A politikus úgy véli, egy más fajta EU-ra volna szükség, mert a jelenlegi képtelen lesz túlélni a 21. századot - írja a Pest Srácok.

Ezzel alapvetően egyetértünk, viszont Verhofstadt úr egészen máshogy látja a dolgokat: a liberális politikus szerint a világ nem a nemzetállamok, hanem a birodalmak irányába halad, és optimista azzal kapcsolatban, hogy a végén az Európa-pártiak nyerik meg a harcot. Verhofstadt föderalista törekvéseit egyértelműen támogatja a Momentum, akik csütörtökön Budapesten közös utcafórumot hirdettek meg a belga politikussal. 

A világ nem a nemzetállamok, hanem a birodalmak irányába halad. Kína egy birodalom. India egy birodalom. Az Egyesült Államok egy birodalom. Nekünk olyan Európai Uniót kell létrehoznunk, amely képes megvédeni az érdekeit. 

– mondta el a CNN-nek Guy Verhofstadt, aki ezzel nyíltan felvállalta, hogy az Európai Egyesült Államok létrehozásáról álmodozik. Az ALDE vezetője az objektív tudósításról a legkevésbé sem híres csatornának arról beszélt, hogy a “populista-patrióta” vezetők javaslata, mely szerint úgy kellene megreformálni az EU-t, hogy elvesszük a hatalmat Brüsszeltől “belülről ölné meg a blokkot”. A legnagyobb probléma, ami az EU-n belül van jelenleg az a hatalmas távolság, amely az európai álom és az Európai Unió működése között tátong. Verhofstadt szerint egy nemzetállamokon alapuló Európa, ahol a tagországok kevésbé köteleződnek el a közösségnek csak kiélezi a feszültségeket, és a sorsát mások kezébe helyezi. 

Putyin, a kínai vezetés, Trump, ezek azok, akik a sorsunkról, az életstílusunkról és a szabályainkról döntenek majd. Néhány nacionalista azt mondja, hogy “a globalizáció ellen vagyunk”,de amit ők csinálnak az még annál is rosszabb – fejtette ki.

Verhofstadt küldtetése tehát az, hogy saját képére formálja az európai álmot, ebben pedig segítségére  lehetne például Emmanuel Macron is, akit jelen pillanatban országának belső feszültségei kötnek le, például a sárga mellényesek. De más politikusok is osztják az Európai Egyesült Államok gondolatát, ilyen például az SPD korábbi elnöke Martin Schulz, aki arról beszélt, hogy a birodalmi formációt legkésőbb 2025-ig meg kell valósítani. A politikus magyaroroszági leghűségesebb szövetségese pedig nem más, mint a Momentum, akik csütörtökön közös utcafórumot is tartanak Verhofstadttal. 

Verhofstadt múlt héten egyébként egy panelbeszélgetésen is hasonló dolgokat fogalmazott meg, akkor azt mondta, “az Európai Egyesült Államok egy olyan irány, amely segít összehangolni a közös akciókat európai szinten”. A belga politikus nem titkolt vágya az is, hogy az EU létrehozzon egy közös európai hadsereget, amely európai hősöket nevel majd, akik riválisai lehetnek az amerikai és a kínai vetélytársaiknak. Verhofstadt szentül hiszi, hogy ha van egy Európa-párti poltitikus és van egy Európa-ellenes jelölt, akkor az Európa-párti jelölt fog győzni, ahogyan az Franciaországban történt Macron és Le Pen között. 

- pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.