Hollik István: A migráció “közös európai megoldása” csupán a szokásos brüsszeli “blabla”

2019. május 18. (szombat) 17:05 - doszerk

A birodalmi gőg köszön vissza a Nyugat-Európából érkező, a magyar családpolitikát érő kritikákból – reagált Hollik István kormányszóvivő Magyarország élőben című műsorunkban a német közszolgálati televízió összeállítására, amelyben a családvédelmi akciótervet mutatták be - írja a hirtv.hu.

Az Európai Bíróság szerdai, a kvóták miatt hazánkkal szemben indult tárgyalása kapcsán kifejtette: kettős mércét alkalmaz Brüsszel hazánkkal szemben.

Az adásban egyebek mellett arról esett SZÓ, hogy a családvédelmi akcióterv öt pontja lép hatályba július elsejétől, továbbá hogy szóbeli garanciát kapott a kormány Brüsszelből a babaváró hitelt illetően, valamint az is terítékre került, hogy szerdán tárgyalja a brüsszeli bíróság a kvótapert. 

Miután politikai ügy lett az Európai Bizottság babaváró támogatással kapcsolatos kifogásából, ezek után a kormány most kapott egy szóbeli garanciát arra vonatkozóan, hogy a bizottság mégsem emel kifogást a babaváró támogatással kapcsolatban.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy egyáltalán mi miatt merülhetett fel a testület részéről a kritika, a kormányszóvivő elmondta, kettős beszédet láthatunk. Ismertetése szerint a bizottság magasabb szinten folyamatosan arról beszélt, hogy nincs is semmiféle vizsgálat – de miután a magyar kormány jóvoltából nyilvánosságra került – csak kiderült, hogy alacsonyabb szinten a brüsszeli bürokrácia mégiscsak akadályozza a babaváró támogatást.

„A problémáik versenyjogi természetűek voltak. Azt mondták, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén, az Uniós jogrend szerint előfordulhat, hogy a támogatás bankokon keresztüli folyósítása az bankok számára tiltott állami támogatásnak minősül, ami azért érdekes – hogy legyünk őszinték – mivel a mostani eljárás semmiben nem különbözik a korábbiaktól. Tehát a CSOK esetében, amikor a folyósítói szintén a magyar bankrendszer képviselői voltak, pontosan ugyanezt az eljárást megfutottuk: a magyar kormány a bizottsághoz fordult, megvizsgálták. Akkor semmi kivetnivalót nem találtak benne” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a ZDF televíziónak volt egy összeállítása, ami meglehetősen negatív színben állítja be az Orbán-kormány családtámogatási rendszerét, Hollik István úgy reagált: egyértelmű hazugságokból áll a filmanyag, Magyarországon minden gyermekvállalónak jár a támogatás, függetlenül attól, hogy keresztény-e vagy sem.

Szerdán tárgyalt Brüsszel a kvótaperről, amely kapcsán a kormányszóvivő elmondta: amikor az Európai Unióban közös európai megoldásról, intézkedésekről beszélnek, akkor ez csupán a „szokásos brüsszeli blabla, de mi tudjuk, hogy mit kell alatta érteni”. Van, hogy szolidaritási mechanizmusnak hívják, de a legvégén mindig a kötelező kvótához lyukadunk ki.

„Sajnos most már Brüsszelben, ez a brüsszeli elit – a szociáldemokraták és a néppártiak is – emellett az álláspont mellett vannak” – nyilatkozta Hollik István. 

- hirtv.hu -

A rovat további hírei: Politika

Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

2019. június 25. (kedd)

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a Paksi Atomerőműben tartott sajtóbejáráson.

Orbán: Weberék elbuktak, a magyar emberek nem akarták őket

Orbán: Weberék elbuktak, a magyar emberek nem akarták őket

2019. június 21. (péntek)

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben.

Gulyás: a családok költségvetése a jövő évi

Gulyás: a családok költségvetése a jövő évi

2019. június 20. (csütörtök)

A családok költségvetésének nevezte a jövő évit a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gyurcsány és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól

Gyurcsány és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól

2019. június 19. (szerda)

Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól - mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok nevében szerdán.

Elengedhetik Weber kezét

Elengedhetik Weber kezét

2019. június 19. (szerda)

Angela Merkel is megelégelhette a csúcsjelöltek körüli huzavonát, és német kormányzati források szerint a kancellár már az e heti ­uniós csúcstalálkozón kompromisszumot ajánlhat. Berlin végül az Euró­pai Központi Bank vezetését kaparinthatja meg ahelyett, hogy a bajor Manfred Webert juttatná az Euró­pai Bizottság élére - írja a Magyar Nemzet.

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

2019. június 18. (kedd)

A túlélésre játszanak – gyakorlatilag így lehet értelmezni azt, hogy a jobbikos képviselők közül egyre többen jelentik be, hogy az őszi önkormányzati választáson “független” polgármesterjelöltként mérettetik meg magukat - írja az Újvárosi Valóság.

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

2019. június 17. (hétfő)

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket - írja a Magyar Nemzet.