Hollik István: A migráció “közös európai megoldása” csupán a szokásos brüsszeli “blabla”

2019. május 18. (szombat) 17:05 - doszerk

A birodalmi gőg köszön vissza a Nyugat-Európából érkező, a magyar családpolitikát érő kritikákból – reagált Hollik István kormányszóvivő Magyarország élőben című műsorunkban a német közszolgálati televízió összeállítására, amelyben a családvédelmi akciótervet mutatták be - írja a hirtv.hu.

Az Európai Bíróság szerdai, a kvóták miatt hazánkkal szemben indult tárgyalása kapcsán kifejtette: kettős mércét alkalmaz Brüsszel hazánkkal szemben.

Az adásban egyebek mellett arról esett SZÓ, hogy a családvédelmi akcióterv öt pontja lép hatályba július elsejétől, továbbá hogy szóbeli garanciát kapott a kormány Brüsszelből a babaváró hitelt illetően, valamint az is terítékre került, hogy szerdán tárgyalja a brüsszeli bíróság a kvótapert. 

Miután politikai ügy lett az Európai Bizottság babaváró támogatással kapcsolatos kifogásából, ezek után a kormány most kapott egy szóbeli garanciát arra vonatkozóan, hogy a bizottság mégsem emel kifogást a babaváró támogatással kapcsolatban.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy egyáltalán mi miatt merülhetett fel a testület részéről a kritika, a kormányszóvivő elmondta, kettős beszédet láthatunk. Ismertetése szerint a bizottság magasabb szinten folyamatosan arról beszélt, hogy nincs is semmiféle vizsgálat – de miután a magyar kormány jóvoltából nyilvánosságra került – csak kiderült, hogy alacsonyabb szinten a brüsszeli bürokrácia mégiscsak akadályozza a babaváró támogatást.

„A problémáik versenyjogi természetűek voltak. Azt mondták, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén, az Uniós jogrend szerint előfordulhat, hogy a támogatás bankokon keresztüli folyósítása az bankok számára tiltott állami támogatásnak minősül, ami azért érdekes – hogy legyünk őszinték – mivel a mostani eljárás semmiben nem különbözik a korábbiaktól. Tehát a CSOK esetében, amikor a folyósítói szintén a magyar bankrendszer képviselői voltak, pontosan ugyanezt az eljárást megfutottuk: a magyar kormány a bizottsághoz fordult, megvizsgálták. Akkor semmi kivetnivalót nem találtak benne” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a ZDF televíziónak volt egy összeállítása, ami meglehetősen negatív színben állítja be az Orbán-kormány családtámogatási rendszerét, Hollik István úgy reagált: egyértelmű hazugságokból áll a filmanyag, Magyarországon minden gyermekvállalónak jár a támogatás, függetlenül attól, hogy keresztény-e vagy sem.

Szerdán tárgyalt Brüsszel a kvótaperről, amely kapcsán a kormányszóvivő elmondta: amikor az Európai Unióban közös európai megoldásról, intézkedésekről beszélnek, akkor ez csupán a „szokásos brüsszeli blabla, de mi tudjuk, hogy mit kell alatta érteni”. Van, hogy szolidaritási mechanizmusnak hívják, de a legvégén mindig a kötelező kvótához lyukadunk ki.

„Sajnos most már Brüsszelben, ez a brüsszeli elit – a szociáldemokraták és a néppártiak is – emellett az álláspont mellett vannak” – nyilatkozta Hollik István. 

- hirtv.hu -

A rovat további hírei: Politika

Közbeszerzésekről is döntöttek

Közbeszerzésekről is döntöttek

2019. december 05. (csütörtök)

Összesen tíz napirendi pontról döntött Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a december 5-i rendkívüli ülésen.

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

2019. november 18. (hétfő)

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

2019. október 19. (szombat)

Várakozásokon felül teljesített és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el tavaly a magyar gazdaság – írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. Az értékelés szerint a magyar jövedelem szintje látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. A munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött - írja a hirado.hu.