Huszonöt éves a város első magániskolája

2019. május 5. (vasárnap) 10:18 - Vass Ádám

Hosszú utat tett meg a jelenlegi Pentelei Szakiskola azóta, hogy egy kis panellakásban huszonöt évvel ezelőtt elindult a képzés, amire máig építenek.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a város legrégebbi magániskolája. Huszonöt éves lett ugyanis a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, vagyis a korábbi Aranytű Szakiskola. Az intézményt 1994-ben Schiff Ágnes alapította, miután három évig Ági néni divatiskolája néven egy panellakásban oktatta első tanulóit. Az iskola megalapításakor már ötven jelentkező érkezett az intézménybe, mára pedig már egy államilag is elismert iskolává nőtte ki magát. A belvárosból Pentele szívébe, a régi Szórád iskolába a Magyar útra 2006-ban költöztek, jelenlegi nevét pedig kilenc éve viseli az iskola. A kerek évfordulót csütörtökön délután ünnepelték meg az iskola tornatermében.

Az iskolai évfordulót a szervezők egybekötötték a Pentelei héttel melyen különböző programok várták a gyerekeket. Hétfőn az alsó Duna-parton sárkányhajózáson vettek részt a diákok, majd a dunaújvárosi szoborparkhoz köthető vaktérképes tájékozódási feladat következett. Délután a szülőknek tartottak konferenciát az iskolában. Kedden vetélkedőkön vehették részt a gyerekek, majd a diákok iskolai Ki mit tud versenye következett. Csütörtökön alkotói és élménynapot tartottak. Ennek központjában kutyás foglalkozások álltak. A gyerekek nagy örömére ismét ellátogatott hozzájuk Púza András, a legnagyobb hazai kutyás verseny, a Hard Dog Race alapítója. Ő a kisebbeknek akadálypályát épített, a nagyoknak pedig motivációs előadást tartott. Ezen kívül volt motivációs előadás Hevesi Judit kortárs költővel, és egy kis speciális edzés sem maradhatott ki a programból. Ezen a napon a Jószolgálati Otthon gondozottjai együtt alkottak az iskola diákjaival. Pénteken pedig a Penteleiben is megtartották a ballagási ceremóniát.

A gálán részt vettek az iskola egykori és jelenlegi tanárai, diákjai is. A műsor közben Schiff Ágnes alapító elmondta, bár voltak nehéz időszakok, a legtöbb emléke csodálatos az elmúlt huszonöt évből. Ma már viszont nem ő, hanem Könyves Ágnes az iskola intézményvezetője, aki szintén régóta tagja ennek a családias közösségnek.

Mint mondta, fontos a múlt, hiszen az az alap, amire építkezni tudnak és folytathatják a megkezdett munkát, de fontos a jövőre is figyelniük és folyamatosan változni. Az intézmény jelenleg nem csak a korábbi oktatásokat kínálja, hanem többek közt falusi vendéglátó, konyhai kisegítő, szobafestő és lóápoló és gondozó képzéseket, valamint egyéb más, tanórán kívüli foglalkozásokat. A gála műsorán a legtöbben be is mutatkoztak, és nem csak az elmúlt huszonöt évet felidéző kisfilmben, hanem a színpadon is. Voltak jelenlegi és egykori tanárok, diákok, akik divatbemutatóval, énekkel, tánccal, vagy szavalással készültek a meghívott vendégeknek.

 

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.