Huszonöt éves a város első magániskolája

2019. május 5. (vasárnap) 10:18 - Vass Ádám

Hosszú utat tett meg a jelenlegi Pentelei Szakiskola azóta, hogy egy kis panellakásban huszonöt évvel ezelőtt elindult a képzés, amire máig építenek.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a város legrégebbi magániskolája. Huszonöt éves lett ugyanis a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, vagyis a korábbi Aranytű Szakiskola. Az intézményt 1994-ben Schiff Ágnes alapította, miután három évig Ági néni divatiskolája néven egy panellakásban oktatta első tanulóit. Az iskola megalapításakor már ötven jelentkező érkezett az intézménybe, mára pedig már egy államilag is elismert iskolává nőtte ki magát. A belvárosból Pentele szívébe, a régi Szórád iskolába a Magyar útra 2006-ban költöztek, jelenlegi nevét pedig kilenc éve viseli az iskola. A kerek évfordulót csütörtökön délután ünnepelték meg az iskola tornatermében.

Az iskolai évfordulót a szervezők egybekötötték a Pentelei héttel melyen különböző programok várták a gyerekeket. Hétfőn az alsó Duna-parton sárkányhajózáson vettek részt a diákok, majd a dunaújvárosi szoborparkhoz köthető vaktérképes tájékozódási feladat következett. Délután a szülőknek tartottak konferenciát az iskolában. Kedden vetélkedőkön vehették részt a gyerekek, majd a diákok iskolai Ki mit tud versenye következett. Csütörtökön alkotói és élménynapot tartottak. Ennek központjában kutyás foglalkozások álltak. A gyerekek nagy örömére ismét ellátogatott hozzájuk Púza András, a legnagyobb hazai kutyás verseny, a Hard Dog Race alapítója. Ő a kisebbeknek akadálypályát épített, a nagyoknak pedig motivációs előadást tartott. Ezen kívül volt motivációs előadás Hevesi Judit kortárs költővel, és egy kis speciális edzés sem maradhatott ki a programból. Ezen a napon a Jószolgálati Otthon gondozottjai együtt alkottak az iskola diákjaival. Pénteken pedig a Penteleiben is megtartották a ballagási ceremóniát.

A gálán részt vettek az iskola egykori és jelenlegi tanárai, diákjai is. A műsor közben Schiff Ágnes alapító elmondta, bár voltak nehéz időszakok, a legtöbb emléke csodálatos az elmúlt huszonöt évből. Ma már viszont nem ő, hanem Könyves Ágnes az iskola intézményvezetője, aki szintén régóta tagja ennek a családias közösségnek.

Mint mondta, fontos a múlt, hiszen az az alap, amire építkezni tudnak és folytathatják a megkezdett munkát, de fontos a jövőre is figyelniük és folyamatosan változni. Az intézmény jelenleg nem csak a korábbi oktatásokat kínálja, hanem többek közt falusi vendéglátó, konyhai kisegítő, szobafestő és lóápoló és gondozó képzéseket, valamint egyéb más, tanórán kívüli foglalkozásokat. A gála műsorán a legtöbben be is mutatkoztak, és nem csak az elmúlt huszonöt évet felidéző kisfilmben, hanem a színpadon is. Voltak jelenlegi és egykori tanárok, diákok, akik divatbemutatóval, énekkel, tánccal, vagy szavalással készültek a meghívott vendégeknek.

 

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.