Huszonöt éves a város első magániskolája

2019. május 5. (vasárnap) 10:18 - Vass Ádám

Hosszú utat tett meg a jelenlegi Pentelei Szakiskola azóta, hogy egy kis panellakásban huszonöt évvel ezelőtt elindult a képzés, amire máig építenek.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a város legrégebbi magániskolája. Huszonöt éves lett ugyanis a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, vagyis a korábbi Aranytű Szakiskola. Az intézményt 1994-ben Schiff Ágnes alapította, miután három évig Ági néni divatiskolája néven egy panellakásban oktatta első tanulóit. Az iskola megalapításakor már ötven jelentkező érkezett az intézménybe, mára pedig már egy államilag is elismert iskolává nőtte ki magát. A belvárosból Pentele szívébe, a régi Szórád iskolába a Magyar útra 2006-ban költöztek, jelenlegi nevét pedig kilenc éve viseli az iskola. A kerek évfordulót csütörtökön délután ünnepelték meg az iskola tornatermében.

Az iskolai évfordulót a szervezők egybekötötték a Pentelei héttel melyen különböző programok várták a gyerekeket. Hétfőn az alsó Duna-parton sárkányhajózáson vettek részt a diákok, majd a dunaújvárosi szoborparkhoz köthető vaktérképes tájékozódási feladat következett. Délután a szülőknek tartottak konferenciát az iskolában. Kedden vetélkedőkön vehették részt a gyerekek, majd a diákok iskolai Ki mit tud versenye következett. Csütörtökön alkotói és élménynapot tartottak. Ennek központjában kutyás foglalkozások álltak. A gyerekek nagy örömére ismét ellátogatott hozzájuk Púza András, a legnagyobb hazai kutyás verseny, a Hard Dog Race alapítója. Ő a kisebbeknek akadálypályát épített, a nagyoknak pedig motivációs előadást tartott. Ezen kívül volt motivációs előadás Hevesi Judit kortárs költővel, és egy kis speciális edzés sem maradhatott ki a programból. Ezen a napon a Jószolgálati Otthon gondozottjai együtt alkottak az iskola diákjaival. Pénteken pedig a Penteleiben is megtartották a ballagási ceremóniát.

A gálán részt vettek az iskola egykori és jelenlegi tanárai, diákjai is. A műsor közben Schiff Ágnes alapító elmondta, bár voltak nehéz időszakok, a legtöbb emléke csodálatos az elmúlt huszonöt évből. Ma már viszont nem ő, hanem Könyves Ágnes az iskola intézményvezetője, aki szintén régóta tagja ennek a családias közösségnek.

Mint mondta, fontos a múlt, hiszen az az alap, amire építkezni tudnak és folytathatják a megkezdett munkát, de fontos a jövőre is figyelniük és folyamatosan változni. Az intézmény jelenleg nem csak a korábbi oktatásokat kínálja, hanem többek közt falusi vendéglátó, konyhai kisegítő, szobafestő és lóápoló és gondozó képzéseket, valamint egyéb más, tanórán kívüli foglalkozásokat. A gála műsorán a legtöbben be is mutatkoztak, és nem csak az elmúlt huszonöt évet felidéző kisfilmben, hanem a színpadon is. Voltak jelenlegi és egykori tanárok, diákok, akik divatbemutatóval, énekkel, tánccal, vagy szavalással készültek a meghívott vendégeknek.

 

A rovat további hírei: Oktatás

Szekeres Huba ismét bizonyított!

Szekeres Huba ismét bizonyított!

2019. május 24. (péntek)

A Dózsa György Általános Iskola diákja hatalmas sikert ért el az Országos Curie Kémia Emlékversenyen, majd a Lila vegyészbajnokságon.

Indul a Paks II. Akadémia

Indul a Paks II. Akadémia

2019. május 22. (szerda)

Újabb együttműködési megállapodást kötött a Dunaújvárosi Egyetem és Paks II. Zrt., ezzel pedig egy olyan szakirány indulhat el, ami segíti az atomerőművi szakemberek képzését.

Gergő Panni országos sikere

Gergő Panni országos sikere

2019. május 20. (hétfő)

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákja első helyezést ért el a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján.

Győzteseket hirdetett a MEKH!

Győzteseket hirdetett a MEKH!

2019. május 16. (csütörtök)

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2019. május 16. (csütörtök)

Lezajlott a kilencedik alkalommal megrendezett Tehetségnap az egyetemen, az előadások közül pedig több is eséllyel indulhat az őszi diákköri konferencián.

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

2019. május 14. (kedd)

Paks II. Akadémia elnevezéssel két szemeszteres atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen.

Búcsúztak az egyetemisták is

Búcsúztak az egyetemisták is

2019. május 11. (szombat)

Lassan leteszik a záróvizsgát a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói, de előtte elbúcsúztak az alma matertől és a várostól is.