Huszonöt éves a város első magániskolája

2019. május 5. (vasárnap) 10:18 - Vass Ádám

Hosszú utat tett meg a jelenlegi Pentelei Szakiskola azóta, hogy egy kis panellakásban huszonöt évvel ezelőtt elindult a képzés, amire máig építenek.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a város legrégebbi magániskolája. Huszonöt éves lett ugyanis a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, vagyis a korábbi Aranytű Szakiskola. Az intézményt 1994-ben Schiff Ágnes alapította, miután három évig Ági néni divatiskolája néven egy panellakásban oktatta első tanulóit. Az iskola megalapításakor már ötven jelentkező érkezett az intézménybe, mára pedig már egy államilag is elismert iskolává nőtte ki magát. A belvárosból Pentele szívébe, a régi Szórád iskolába a Magyar útra 2006-ban költöztek, jelenlegi nevét pedig kilenc éve viseli az iskola. A kerek évfordulót csütörtökön délután ünnepelték meg az iskola tornatermében.

Az iskolai évfordulót a szervezők egybekötötték a Pentelei héttel melyen különböző programok várták a gyerekeket. Hétfőn az alsó Duna-parton sárkányhajózáson vettek részt a diákok, majd a dunaújvárosi szoborparkhoz köthető vaktérképes tájékozódási feladat következett. Délután a szülőknek tartottak konferenciát az iskolában. Kedden vetélkedőkön vehették részt a gyerekek, majd a diákok iskolai Ki mit tud versenye következett. Csütörtökön alkotói és élménynapot tartottak. Ennek központjában kutyás foglalkozások álltak. A gyerekek nagy örömére ismét ellátogatott hozzájuk Púza András, a legnagyobb hazai kutyás verseny, a Hard Dog Race alapítója. Ő a kisebbeknek akadálypályát épített, a nagyoknak pedig motivációs előadást tartott. Ezen kívül volt motivációs előadás Hevesi Judit kortárs költővel, és egy kis speciális edzés sem maradhatott ki a programból. Ezen a napon a Jószolgálati Otthon gondozottjai együtt alkottak az iskola diákjaival. Pénteken pedig a Penteleiben is megtartották a ballagási ceremóniát.

A gálán részt vettek az iskola egykori és jelenlegi tanárai, diákjai is. A műsor közben Schiff Ágnes alapító elmondta, bár voltak nehéz időszakok, a legtöbb emléke csodálatos az elmúlt huszonöt évből. Ma már viszont nem ő, hanem Könyves Ágnes az iskola intézményvezetője, aki szintén régóta tagja ennek a családias közösségnek.

Mint mondta, fontos a múlt, hiszen az az alap, amire építkezni tudnak és folytathatják a megkezdett munkát, de fontos a jövőre is figyelniük és folyamatosan változni. Az intézmény jelenleg nem csak a korábbi oktatásokat kínálja, hanem többek közt falusi vendéglátó, konyhai kisegítő, szobafestő és lóápoló és gondozó képzéseket, valamint egyéb más, tanórán kívüli foglalkozásokat. A gála műsorán a legtöbben be is mutatkoztak, és nem csak az elmúlt huszonöt évet felidéző kisfilmben, hanem a színpadon is. Voltak jelenlegi és egykori tanárok, diákok, akik divatbemutatóval, énekkel, tánccal, vagy szavalással készültek a meghívott vendégeknek.

 

A rovat további hírei: Oktatás

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.