Migránsok millió jöhetnek Európába a következő években családegyesítéssel

2019. május 24. (péntek) 18:47 - doszerk

A családegyesítés a munkavállalás mellett az EU-ba történő bevándorlás második fő forrása, és jelentősége folyamatosan növekszik - írja az Origo.

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint a családegyesítés az illegális migráció legalizálásának leghatékonyabb módja. A kutatás a legfrissebb adatok alapján elsősorban Franciaországra és Németországra, az unió két meghatározó és nagymértékben érintett országára összpontosít. Mindkét esetben megvizsgálták a szinte észrevétlenül zajló, ám radikális társadalmi és kulturális változásokat eredményező gyakorlat következményeit.

2017-ben a 28 EU-s tagállamban 830.000 tartózkodási engedélyt adtak ki családi okokból (ami az összes engedély 26,5 százaléka), s ez 2016-hoz képest 6,3 százalékos növekedés. Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala azt is állítja, hogy 10 nyugat-európai tagállamban a tartózkodási engedély kiadásának leggyakoribb oka a családegyesítés. Három tagországban, így Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban adják ki az összes családi indokú engedély felét.

Úgy tűnik, hogy ez a fajta migráció a bevándorló közösségek reprodukciójának és elzárkózásának legerősebb tényezője, mivel Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban folyamatos utánpótlást biztosít a Törökországból, Észak- és Nyugat-Afrikából, illetve az indiai szubkontinensről származó bevándorló közösségeknek.

A családegyesítéssel érkezők jellemző származási országai: Marokkó (67%), Törökország (41,5%), Brazília (37,7%), India (34,3%), Szíria (27,3%) és Irak (22,1%).

2016 márciusában a német kormány két évre felfüggesztette a kiegészítő védelemmel rendelkező migránsok családegyesítését, majd 2018 augusztusában újra engedélyezte a korlátozott védelmi státuszú menekültek családegyesítését, és mintegy 34 000 egyesülés iránti kérelmet nyújtottak be. Ezen gyakorlat általánossá tétele tehát nem más, mint az észrevétlen, legális, de demográfiai szempontból közép- és hosszú távon jelentős tömeges bevándorlás.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Franciaország több mint 520 000 tartózkodási engedélyt adott ki a családegyesítés indokával. Ha a jelenlegi tendencia továbbra is fennáll, ez azt jelenti, hogy az EU-ba a következő tíz évben csupán Marokkóból, Szíriából és Indiából majdnem 2 millió embert hoz majd be a családegyesítés jogi bűvészmutatványa. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Gyurcsány és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól

Gyurcsány és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól

2019. június 19. (szerda)

Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól - mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok nevében szerdán.

Elengedhetik Weber kezét

Elengedhetik Weber kezét

2019. június 19. (szerda)

Angela Merkel is megelégelhette a csúcsjelöltek körüli huzavonát, és német kormányzati források szerint a kancellár már az e heti ­uniós csúcstalálkozón kompromisszumot ajánlhat. Berlin végül az Euró­pai Központi Bank vezetését kaparinthatja meg ahelyett, hogy a bajor Manfred Webert juttatná az Euró­pai Bizottság élére - írja a Magyar Nemzet.

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

2019. június 18. (kedd)

A túlélésre játszanak – gyakorlatilag így lehet értelmezni azt, hogy a jobbikos képviselők közül egyre többen jelentik be, hogy az őszi önkormányzati választáson “független” polgármesterjelöltként mérettetik meg magukat - írja az Újvárosi Valóság.

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

2019. június 17. (hétfő)

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket - írja a Magyar Nemzet.

Pintér Tamás olyan, mint Columbo felesége

Pintér Tamás olyan, mint Columbo felesége

2019. június 17. (hétfő)

Pintér Tamás, körzetünk országgyűlési képviselője nagy csinnadrattával bejelentette, hogy márpedig ő lesz az MSZP-t mindmáig nélkülöző szivárványkoalíció polgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásokon. Megkerestük a térségi polgármestereket, hogy ugyan mit szólnak ehhez a lépéshez, nem érzik-e, hogy parlamenti képviselőjük ezzel már most cserben hagyja őket?

Bauer Tamás elszellentette magát

Bauer Tamás elszellentette magát

2019. június 15. (szombat)

A Demokratikus Koalíció főideológusa, Bauer Tamás kritikus facebook bejegyzést helyezett el. Saját pártját kritizálja és saját kritikus állapotát is föltárja. A volt SZDSZ-es képviselőnek az a problémája, hogy a DK nem eléggé magyargyűlölő álláspontot foglalt el a parlamentben: Gréczy Zsolt szerinte puha volt, amikor a parlament a Trianon emlékévet tárgyalta.

Orbán: ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

Orbán: ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

2019. június 14. (péntek)

Nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjúban, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz. Hangsúlyozta, nem szabad, hogy brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió jövőjét.