Dunaújváros Hetilap

Nagyszülői gyed - több is lehet

2019. május 16. (csütörtök) 7:49 - doszerk

2020. január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők GYED-re is jogosulttá válhatnak. Így a dolgozó szülő helyett gondozhatják, nevelhetik unokájukat. Az intézkedés hungarikum, csak Magyarországon van erre a családbarát és egyben a foglalkoztatottságot segítő megoldásra lehetőség.

Ha a család úgy dönt, a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED ellátás, hogy ezzel is ösztönözze őket az unokáik nevelésében való aktív részvételre, s ezzel a szülők tehermentesítésére. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást.

"A családvédelmi akcióterv keretében bevezetjük a nagyszülői gyedet. Ez olyan lehetőség, amivel azok élhetnek, ahol az unoka szülei dolgoznak, és ők nem veszik igénybe a gyedet; átadhatják ennek lehetőségét. Ennek feltétele, hogy a nagyszülő is teljesítse a gyedjogosultsághoz szükséges kritériumokat, vagyis dolgozzon és ne legyen még nyugdíjas. A nyugdíj időszakába pedig majd beleszámít az az időszak is, amikor a nagyszülő gyeden volt" - ismertette Novák Katalin államtitkár a családvédelmi akcióterv nagyszülőkre vonatkozó részleteit.

A nagyszülők több unoka után, akár párhuzamosan is igénybe vehetik a nagyszülői gyedet, tehát ha valakinek két éven belül mondjuk három unokája is születik, az háromszoros gyedre jogosult.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Lehellet megszegik

Lehellet megszegik

2019. augusztus 20. (kedd)

Itt volt ez Merkel látogatás és az egyesült ellenzék testületileg elvesztette a fejét.

Isten éltessen Magyarország!

Isten éltessen Magyarország!

2019. augusztus 20. (kedd)

Cserna Gábor polgármester a nemzeti ünnephez kapcsolódó gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb hírei, eseményei a D+TV heti hírösszefoglalójában.

Átadták a Pro Pentele díjat

Átadták a Pro Pentele díjat

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Pro Pentele Díj, az Oklevél Penteléért díj és az Emlékoklevél Penteléért díj átadásával és aratóbállal köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület tagjai szombaton az egykori Szórád iskolában, az Óvárosban.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.