Nyerésre állnak a bevándorlást ellenző erők

2019. május 13. (hétfő) 17:14 - doszerk

Franciaországban a bevándorlásellenes Marine Le Pen pártja a legnépszerűbb. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a jobboldali Nemzeti Tömörülést a választók több mint 22 %-a támogatja -írja a hirtv.hu.

Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul csökken tovább Emmanuel Macron népszerűsége. Azonban nemcsak Franciaországban, hanem Olaszországban és Nagy-Britanniában is nyerésre állnak az unióellenes pártok.

Kevesebb mint 2 hét van hátra az Európai Parlamenti választásokig. A tagállamok többségében, így Magyarországon is május 26-án tartják meg a szavazást. Nagy-Britanniában azonban május 23-án csütörtökön járulnak az urnákhoz.

A legfrissebb felmérések szerint a két nagy, a Konzervatív- és a Munkáspárt összesen nem számíthat annyi voksra a választáson, mint a Brexit Párt. A Nigel Farage vezette tömörülés támogatottsága 34 %-os. Az unióellenes politikus az előrejelzéseknél is nagyobb meglepetésre számít.

Franciaországban, a jelenlegi állás szerint Marine Le Pen pártja lehet a befutó. A közvélemény-kutatások alapján a Nemzeti Tömörülésnek a legnagyobb a támogatottsága. A szavazók 22 és fél százaléka adná voksát a bevándorlásellenes párta.

Szakértők szerint a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, amelynek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Olaszországban a szintén bevándorlásellenes Északi Liga kaphatja május végén a legtöbb szavazatot. A párt vezetője leszögezte: a szabad Európa és egy iszlamista állam között kell választaniuk május 26-án az olaszoknak. Matteo Salvini kiemelte: a Liga számára a választás egyben egy belpolitikai népszavazás is lesz a migrációt elutasító politikájának megerősítéséről. A párt támogatottsága jelenleg 33 százalékos.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Ausztriában, Finnországban, Hollandiában és Dániában is olyan eredményeket érhetnek el a tömeges migrációt ellenző erők, amilyenre eddig nem volt példa.

 

- hirtv.hu -

A rovat további hírei: Politika

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

2020. február 17. (hétfő)

Három nagyon fontos és első ránézésre is nyilvánvaló, továbbá egy kevesebbet említett, de szintén lényeges tényezőre fókuszálok a vasárnapi, elsöprő ellenzéki győzelmet hozott időközi országgyűlési választás kapcsán. Elemzés.

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

2020. február 16. (vasárnap)

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

2020. február 16. (vasárnap)

Élőben követheti nyomon honlapunk hasábjain az időközi országgyűlési választás legfontosabb tényezőit. Az urnák 6 órakor nyíltak Fejér megye 4-es egyéni választókerületében, 19 órakor fejeződik be a választás – és remény szerint mihamarabb eredményekkel is jövünk!

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

2020. február 14. (péntek)

Taktikát változtattak a kormánypártok. Az eddig meglehetősen udvarias és visszafogott stílusban zajló időközi választás néhány nappal ezelőtt gyökeresen megváltozott...

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

2020. február 10. (hétfő)

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

2020. február 10. (hétfő)

Dunaújvárosban találkoztak újra az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei – a szombati tanácskozás végén a szabad városok vezetői közleményt adtak ki az önkormányzatok önállóságáért.

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

2020. február 06. (csütörtök)

Három ellenzéki polgármester, Dunaújváros, Szeged és Hódmezővásárhely első embere várja közös teázásra a városlakókat a Városháza téren szombaton. Kötetlen beszélgetés  – egy szabad városban kérdezni is szabad.