Nyerésre állnak a bevándorlást ellenző erők

2019. május 13. (hétfő) 17:14 - doszerk

Franciaországban a bevándorlásellenes Marine Le Pen pártja a legnépszerűbb. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a jobboldali Nemzeti Tömörülést a választók több mint 22 %-a támogatja -írja a hirtv.hu.

Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul csökken tovább Emmanuel Macron népszerűsége. Azonban nemcsak Franciaországban, hanem Olaszországban és Nagy-Britanniában is nyerésre állnak az unióellenes pártok.

Kevesebb mint 2 hét van hátra az Európai Parlamenti választásokig. A tagállamok többségében, így Magyarországon is május 26-án tartják meg a szavazást. Nagy-Britanniában azonban május 23-án csütörtökön járulnak az urnákhoz.

A legfrissebb felmérések szerint a két nagy, a Konzervatív- és a Munkáspárt összesen nem számíthat annyi voksra a választáson, mint a Brexit Párt. A Nigel Farage vezette tömörülés támogatottsága 34 %-os. Az unióellenes politikus az előrejelzéseknél is nagyobb meglepetésre számít.

Franciaországban, a jelenlegi állás szerint Marine Le Pen pártja lehet a befutó. A közvélemény-kutatások alapján a Nemzeti Tömörülésnek a legnagyobb a támogatottsága. A szavazók 22 és fél százaléka adná voksát a bevándorlásellenes párta.

Szakértők szerint a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, amelynek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Olaszországban a szintén bevándorlásellenes Északi Liga kaphatja május végén a legtöbb szavazatot. A párt vezetője leszögezte: a szabad Európa és egy iszlamista állam között kell választaniuk május 26-án az olaszoknak. Matteo Salvini kiemelte: a Liga számára a választás egyben egy belpolitikai népszavazás is lesz a migrációt elutasító politikájának megerősítéséről. A párt támogatottsága jelenleg 33 százalékos.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Ausztriában, Finnországban, Hollandiában és Dániában is olyan eredményeket érhetnek el a tömeges migrációt ellenző erők, amilyenre eddig nem volt példa.

 

- hirtv.hu -

A rovat további hírei: Politika

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Választási szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - a napokban erről írt Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közösségi oldalán. Ezzel a magát minden fórumon jobboldalinak való politikus újabb dermesztő hazugsága dőlt meg - írja az Origo.

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

2019. augusztus 14. (szerda)

Elunta az MSZP az "ellenzéki dagonyázást", régi-új polgármesterjelölttel rukkoltak elő - írja a hvg.hu.