Politikai szereplővé lép elő a cenzúrázó Facebook

2019. május 16. (csütörtök) 8:53 - doszerk

Politikai alapon tilthatta le a Facebook a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke.

Míg a Facebook rendszeresen tilt le konzervatív értékrendű oldalakat és hozzászólásokat, sok esetben bejelentések után sem távolítja el azokat a bejegyzéseket, amelyek a miniszterelnök vagy más kormánypárti politikusok meg­gyilkolására buzdítanak.

Konkrét indoklás nélkül tiltotta le a Face­book a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait, s nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak – olvasható a Mediaworks MTI-hez eljuttatott tegnapi közleményé­ben. Mint írták, a tiltás kiterjed egyebek mellett a Nemzeti Sportra, a Mindmegette.hu receptoldalra, valamint számos megyei és városi kiadványra is.

A Mediaworks a döntés miatt a közösségi oldalon nem politikai vonatkozású hírekre és tartalmakra sem tudja felhívni a figyelmet, ezért arra kéri az olvasókat, hogy kizárólag az eredeti internetes címeken keressék a tartalmakat.

– Félelmetes és hátborzongató érzékelni, hogy az a szellemi áramlat, amely eddig elviekben a szólás- és véleményszabadságról egy általános emberi alapjogként szónokolt, most politikai alapon ez ellen fordul – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöke.

Szavai szerint az érzékenyítés és a politikai korrektség „alapelvei” nevében tiltanak le tartalmakat, és lehetetlenítik el, hogy az emberekhez eljussanak a hírek.

– Ezeket megpróbálják „álhírnek” beállítani, ami azonban valójában pusztán annyit jelent, hogy ez olyan hír, amely nem fér bele a liberális kánon alátámasztásának kontextusába.

Tehát igazából a Facebook által is alapelvvé tett politikai korrektség a legnagyobb „fake news”, mert politikai alapon foszt meg embereket a valóságról történő tájékozódástól – fejtette ki az elnök. Hozzátette: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – a Media­works tulajdonosaként is – minden eszközzel fel fog lépni a Facebook véleménydiktatúrája ellen, amely a „semlegesség értékességére” hivatkozva kriminalizál politikai álláspontokat.

– Az alapítvány célja ugyanis éppen a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás és a politikai korrektség elleni fellépés, a nemzeti-polgári oldal megerősítése, hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat ugyanolyan érvényességgel lehessen jelen a közéletben, a virtuális térben is, mint a balliberális – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Figyelemre méltó, hogy a Facebook láthatóan kettős mércét alkalmaz a felületén megjelenő bejegyzésekkel kapcsolatban, azok politikai tartalmától függően. Míg jobboldali, konzervatív tartalmakat egyértelmű, világos indoklás nélkül tiltanak le, balliberális vagy egyszerűen a Fidesz–KDNP-kabinet ellen irányuló támadásokat és sokszor életveszélyes fenyegetéseket többszöri bejelentések ellenére sem távolítanak el.

Legutóbb Kovács M. Mária, a Soros-egyetem professzora Orbán Viktor halálát kívánta egy bejegyzésében. A történész a miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán közzétett erősen áthallásos üzenetében úgy fogalmazott: „Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni…” Még ennél is brutálisabb, Orbán Viktor kivégzésére buzdító kijelentések voltak olvashatók néhány éve a Nie­dermüller Pétert (DK) is tagjai között tudó, Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevű Facebook-csoportban.

– A diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!!! Orbán most rajtad a sor!!! – állt az oldalon. Dániel Péter DK-szimpatizáns ügyvéd szintén arról értekezett a közösségi médiában, hogy „Orbán Viktor és aljas, fideszes bűntársai vagy lógni fognak, vagy a börtönben fognak megrohadni”, az MSZP több tagja és támogatója pedig a miniszterelnök halálával viccelődő mémeket osztott meg.

A Facebook még az „Az összes fideszes barmot falhoz állítani és ólmot nekik! Haljatok meg, minek éltek?” bejegyzéssel kapcsolatos panaszt is indokolatlannak tartotta. „Megvizsgáltuk a bejelentést, és úgy találtuk, hogy a hozzászólás nem sérti a közösségi alapelveket” – írták a bejelentőnek tavaly év végén.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Politika

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Választási szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - a napokban erről írt Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közösségi oldalán. Ezzel a magát minden fórumon jobboldalinak való politikus újabb dermesztő hazugsága dőlt meg - írja az Origo.

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

2019. augusztus 14. (szerda)

Elunta az MSZP az "ellenzéki dagonyázást", régi-új polgármesterjelölttel rukkoltak elő - írja a hvg.hu.