Precedenst teremtettünk a határvédelemben

2019. május 16. (csütörtök) 17:12 - doszerk

Migráció, terrorizmus, NATO. A magyar kormány és az amerikai adminisztráció felfogása ezekben a témákban nagyon hasonló. Ez volt a tanulsága Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni megbeszéléseinek. A műsorvezető Déri Stefi vendége volt Nógrádi György, a Corvinus Egyetem tanára, és Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő - írja a Magyar Nemzet.

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki Orbán Viktor, miután hazatért Washingtonból. A kormányfő hozzátette, jól mérték fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején, és világos, hogy nagy változások előtt áll a világ. Ennek szelét hamarosan érezni fogjuk.

A miniszterelnök arra célzott, hogy ő és Donald Trump hasonlóképpen látják a migrációs helyzetet, és hasonló eszközökkel próbálják felvenni a harcot az illegális migrációval szemben.

Nógrádi György úgy látta: a 2008-as világválságban Európa „leszerelt”, de nem csak a V4-ek költöttek kevesebbet fegyverekre, hanem Nyugat-Európa is. Aztán a migrációs válság és a terrorizmus felerősödése miatt új helyzet alakult ki, és fegyverkezni kezdett Európa. Magyarország vállalta, hogy eléri a 2 százalékot, Németország viszont soknak tartja. A német GDP-hez viszonyítva a 2 százalék rettentő sok pénz – Angea Merkel szerint. Az Egyesült Államokban felháborodtak ezen.

Georg Spöttle szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus nagyon összefügg. Hazánknak és az Egyesült Államoknak hasonló a politikája: meg akarják akadályozni az illegális bevándorlást, ami igazából a terrorizmusnak a melegágya is lehet. Az Egyesült Államokban, például az elmúlt hónapokban, vagy az elmúlt egy évben a rendőrgyilkosságoknak a nagy részét illegális bevándorlók követték el, ugyanakkor az országnak 88 milliárd dollárjába kerül a migráció évente.

A kerítés csak egyszer kerül 5 milliárdba. Donald Trump látta, hogy ez működik Magyarországon is, tehát egyfajta precedenst teremtettünk a határvédelemben, amire sajnos szükség volt. „Hasonló a politikánk, meg kell védeni az országot, az embereket, és ellenőrizni kell, hogy kik jöhetnek be” – szögezte le a szakértő.

Az adásban arról is szó esett, hogy az Iszlám Állam, területeinek elbukása után, miként próbálja meg a keresztény lakosság elleni támadásokkal felszítani a vallások közötti ellenségeskedést.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Politika

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Választási szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - a napokban erről írt Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közösségi oldalán. Ezzel a magát minden fórumon jobboldalinak való politikus újabb dermesztő hazugsága dőlt meg - írja az Origo.

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

2019. augusztus 14. (szerda)

Elunta az MSZP az "ellenzéki dagonyázást", régi-új polgármesterjelölttel rukkoltak elő - írja a hvg.hu.