Sportfesztivál négy helyszínen

doszerk - 2019. május 8. 15:30

Az új típusú sporteseményen az eredmények helyett a játék- és társas élmények kerülnek előtérbe.

2019 májusában további négy vidéki helyszínen kerül megrendezésre a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) sportrendezvénye, a DO60 Diáksportfesztivál. Május 8-án Martonvásár, május 21-én Miskolc, május 22-én Hajdúszoboszló, május 28-án pedig Mezőberény és körzetük alsó tagozatos diákjai mozoghatnak együtt a közösségi és játékközpontú szemléletmód jegyében. A fesztivál típusú lebonyolítási rendszerben, sport- és játékállomások alkalmazásával megvalósuló sporteseményeket az MDSZ kísérleti jelleggel teszteli az alsó tagozatos gyermekek körében 2020-ig, összesen 20 helyszínen. Martonvásáron május 8-án 10 település iskoláinak 220 tanulója próbálhatta ki az új játékokat: Pákozd, Ráckeresztúr, Pázmánd, Kápolnásnyék, Vál, Martonvásár, Dunaújváros, Besnyő, Rácalmás és Adony.

Az eseményen részt vett, illetve köszöntőt mondott Dr. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos és Bor Barna világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó is. Az első és második évfolyamos tanulók ügyességfejlesztő játékokban vettek részt, a harmadikos és negyedikes gyerekek játékainak tematikája pedig multisport szemléletű volt. Szakmai tanulmányok bizonyítják, hogy a multisport, azaz minél több sportág kipróbálása, minél több technikai és akár taktikai elem megismerése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekekből aktív, sportban gazdag életet élő, így egészséges felnőtt váljon (J. Côté. D. J. Hancock, 2016, és T. Dangi, P.A. Witt, 2016). A gyermekek tehetséggondozása szempontjából a multisport szemlélet elsősorban 12-13 éves korig kiemelten fontos, de a játék- és élményközpontúságot érdemes beépíteni az idősebbek szabadidősportjába is. Az MDSZ filozófiája szerint az a legoptimálisabb, ha a sportágakkal, mozgásformákkal biztonságos és motiváló pedagógiai környezetben ismerkednek meg a diákok.

Képek forrása: Magyar Diáksport Szövetség

A szövetség vallja, hogy a testmozgás élményszerűségére fókuszáló, társas- és játékközpontú események hatékonyabban szolgálhatják a sportban a tehetséggondozás bázisának szélesítését is. Ezt a szervezési elvet a kieséses versenyzésre, az eredményekre és a győzelemre összpontosító lebonyolítási formák előzményeként, illetve azok mellett érdemes alkalmazni. A legfontosabb azonban, hogy a rendezvények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekek életébe beépüljön a legalább napi 60 percig tartó testmozgás igénye. Ez a közepes-erős intenzitású mozgásmennyiség egyébként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának felel meg az 5-17 éves korosztályban.

-MDSZ-

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.