Századvég: szakadék szélén az ellenzék

2019. május 27. (hétfő) 16:12 - doszerk

A kormánypártok az európai parlamenti (EP-) választáson újabb, megkérdőjelezhetetlen erejű felhatalmazást kaptak Orbán Viktor programjának megvalósítására, míg a DK-nak "az összeomló ellenzéki kártyavár romjaiból" sikerült profitálnia - olvasható a Századvég Alapítványnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében.

 Az intézet szerint a magas részvételi arány azt mutatja, hogy a választópolgárok világosan felmérték a választás tétjét: a két politikai tömb, a globalista, bevándorláspárti formációk és a nemzetállamokban hívő, bevándorlásellenes erők küzdelme zajlott az elmúlt időszakban.
Ebben a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme újabb, jelentős megerősítést jelent a magyar választók részéről abban a tekintetben, hogy az elmúlt évek erőfeszítései az ország és Európa védelme érdekében nem voltak hiábavalóak. A párt győzelme nemcsak a hazai bevándorláspárti erőknek, hanem a globalista brüsszeli bürokratáknak is üzenetértékű - írják.

Megjegyzik: az ellenzéki térfelet tekintve vitathatatlanul a Demokratikus Koalíció (DK) az idei választás egyik legnagyobb nyertese. Az EP-listavezető Dobrev Klára személye alkalmas volt arra, hogy a balliberális érzelmű, ám Gyurcsány Ferenc pártelnök személyétől elzárkózó - többnyire volt szocialista - szavazókat a párt megszerezze.

Elhamarkodott lenne viszont levonni azt a következtetést - folytatódik az elemzés -, hogy Gyurcsány Ferenc és elképzelései hirtelen jelentősebb népszerűségre tettek szert a magyar társadalomban.
A továbbiakban megállapítják, hogy a Momentumnak, amely a másik olyan erő, amely az ellenzéki pártok közül növelte a támogatottságát, a protest szavazók nagy részét sikerült elhódítania az LMP-től, illetve a szociális demagógiára épülő, erős kampányukkal még a leszakadó szocialista szavazók egy részét is megszerezték. Az előretörésük legfőbb következménye pedig az lehet, hogy az eddigi önkormányzati együttműködési paktumok megkötésekor még inkább csak "csendestárs" pozíciót betöltő párt sokkal kedvezőbb alkupozícióba kerülhet. A DK-val karöltve pedig a már megszületett megállapodások felülvizsgálatának a kezdeményezése sem zárható ki a részükről - teszik hozzá.

Az elemzés szerint a vasárnapi voksolás egyik legnagyobb vesztese az MSZP-Párbeszéd. A Bangóné-botrány, a még baloldalon is megosztó Ujhelyi István és Szanyi Tibor középpontba helyezése, illetve a kampány során elkövetett kommunikációs baklövések olyan stratégiai hibáknak bizonyultak, amelyeket a választók nem bocsátottak meg. A pártszövetség a teljes összeomlás szélére került, így nem zárható ki, hogy a Párbeszéddel kötött szövetség is kérdésessé válik. Ennek pedig legfőbb áldozata Karácsony Gergely főpolgármester-aspiráns lehet - fűzik hozzá.

A kutatók megállapítják, hogy a legpesszimistább forgatókönyveket is messze alulmúlta a Jobbik eredménye: a "legerősebb ellenzéki pártból" az Európai Parlamentbe bejutó leggyengébb hazai erő lett.

A jelentős bukás legfőbb oka, hogy már sem a párt vezető politikusai, sem a választópolgárok nem tudják elhelyezni a politikai koordinátarendszerben az egykori radikális formációt, a totális üzenetnélküliséget pedig egy erőtlen, lényegében láthatatlan kampánnyal fejelték meg és politikai vákuumhelyzetbe kerültek.

A Századvég úgy értékeli, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a bejutási küszöbhöz közeli eredménnyel egyértelműen felhelyezte magát a politikai térképre, vagyis sikerrel tudták megszólítani a kiábrándult jobbikos szavazók egy részét. Amennyiben pedig az elmúlt egy évben látott ütemben folytatódik az építkezés, az őszi önkormányzati választásokon akár tartós szereplőivé válhatnak a magyar közéletnek.

Úgy fogalmaznak, hogy a választók lényegében megsemmisítő csapást mértek az LMP-re. A zöldpárt elveszítette a két húzónevét, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. Az ökopártban hasonló folyamatok indulhatnak meg, mint a 2009-es európai parlamenti választásokat követően az SZDSZ esetében - állapítja meg az elemzés.

Mindebből az következik, hogy a várakozásoknak megfelelően a kormánypártok helyzete nemhogy nem ingott meg, hanem növelni is tudták súlyukat, "az ellenzéknek pedig egy egyre kisebb torta újraszeletelése jutott" - tartalmazza a Századvég elemzése.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Politika

Elengedhetik Weber kezét

Elengedhetik Weber kezét

2019. június 19. (szerda)

Angela Merkel is megelégelhette a csúcsjelöltek körüli huzavonát, és német kormányzati források szerint a kancellár már az e heti ­uniós csúcstalálkozón kompromisszumot ajánlhat. Berlin végül az Euró­pai Központi Bank vezetését kaparinthatja meg ahelyett, hogy a bajor Manfred Webert juttatná az Euró­pai Bizottság élére - írja a Magyar Nemzet.

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

A jobbikos polgármesterjelölteknek a lé(t) a tét

2019. június 18. (kedd)

A túlélésre játszanak – gyakorlatilag így lehet értelmezni azt, hogy a jobbikos képviselők közül egyre többen jelentik be, hogy az őszi önkormányzati választáson “független” polgármesterjelöltként mérettetik meg magukat - írja az Újvárosi Valóság.

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

2019. június 17. (hétfő)

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket - írja a Magyar Nemzet.

Pintér Tamás olyan, mint Columbo felesége

Pintér Tamás olyan, mint Columbo felesége

2019. június 17. (hétfő)

Pintér Tamás, körzetünk országgyűlési képviselője nagy csinnadrattával bejelentette, hogy márpedig ő lesz az MSZP-t mindmáig nélkülöző szivárványkoalíció polgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásokon. Megkerestük a térségi polgármestereket, hogy ugyan mit szólnak ehhez a lépéshez, nem érzik-e, hogy parlamenti képviselőjük ezzel már most cserben hagyja őket?

Bauer Tamás elszellentette magát

Bauer Tamás elszellentette magát

2019. június 15. (szombat)

A Demokratikus Koalíció főideológusa, Bauer Tamás kritikus facebook bejegyzést helyezett el. Saját pártját kritizálja és saját kritikus állapotát is föltárja. A volt SZDSZ-es képviselőnek az a problémája, hogy a DK nem eléggé magyargyűlölő álláspontot foglalt el a parlamentben: Gréczy Zsolt szerinte puha volt, amikor a parlament a Trianon emlékévet tárgyalta.

Orbán: ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

Orbán: ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

2019. június 14. (péntek)

Nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjúban, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz. Hangsúlyozta, nem szabad, hogy brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió jövőjét.

Gyurcsány: Balga vagyok!

Gyurcsány: Balga vagyok!

2019. június 13. (csütörtök)

Balgának tartja magát Gyurcsány Ferenc, amiért korábban nem vette észre, hogy Karácsony Gergely nem éppen a legalkalmasabb jelölt Budapest főpolgármesterének – minderről a Magyar Narancsnak adott interjúban árult el még több pikáns részletet, a lap egyébként Kálmán Olga DK-s támogatásáról kérdezte a párt elnökét. Gyurcsány arról is beszél, hogy tavaly döbbent rá arra, hogy új szereplők kellenek a politikába.