A ferde tengely

2019. június 23. (vasárnap) 9:05 - Várkonyi Balázs

Szeles napok jártak mostanában mifelénk is; mint szinte mindenfelé az országban. De a heves zivatar elkerült bennünket, így persze a jég is, ami kevésbé szerencsés helyeken néhol akár dió nagyságú volt, s pusztított.

A korábbi hőség után múlt vasárnap csapott le a vihar az országra. Pécs és Komló környéke kapott elsőként az áldásból, és arrafelé bőven jutott jégből is. Aztán északra s keletre vonultak a viharfelhők. Hamarosan megjelent a neten a hír: „Vasárnap délután egyre több helyen alakultak ki zivatarok a megnövekvő gomolyfelhőkből. A Pécs-Dunaújváros-Hatvan tengely mentén a cellák vonalba rendeződtek, többségük össze is kapcsolódott a mellettük kialakult viharfelhőkkel, így kialakult egy széles viharrendszer.”

Összesen hatvankilenc portál vette át ezt a rövid tudósítást, így hatvankilencszer jelent meg a „Pécs-Dunaújváros-Hatvan tengely” formula. Hogy mitől sántít ez, arra nyilván sokan rájönnek első olvasatra is. Aki nem, az megnézheti a tengely jelentését egy értelmező szótárban; akár a másfél évszázada született hírneves Czuczor-Fogarasiban is. A magyar nyelv első jelentős, hatkötetes szótára tizenkét évig készült. A költő, nyelvész, bencés szerzetes Czuczor Gergely írta a nagy részét, majd halála után a hatalmas munkát Fogarasi János fejezte be. A két nyelvtudós, akadémikus műve százhetvenezer szócikket tartalmaz, ezt egy évszázadig egyetlen szótár sem tudta meghaladni.

Nézzük, mit lelünk a tengely szó alatt. „Hengeralaku, s két végén valamivel vékonyabb rúd vagy tönk, melyen a szekér vagy kocsi oldalai, illetőleg rakoncái nyugosznak, s melynek két végén a kerekek forognak. Első, hátulsó tengely, melyeket az úgy nevezett nyujtó köt öszve. Fa tengely, vas tengely. Kocsi, szekér-, talyigatengely” – és így tovább, érzékletes példák tömegét találjuk a neten is fellelhető műben, megtudhatjuk, hogy van „fergetyűs vagy pengős tengely”, ha ma már nem is tudjuk pontosan, milyenek lehettek ezek.

Persze a tengely szót használjuk átvitt értelemben is, Czuczor mester is utal erre: tengelyt akasztani – annyi, mint belékötni, „belekapcáskodni.” Vagy: valamit tengelyen szállítani – azaz nem vízen. Megakadt a tengelye – vagyis kudarc ért valakit. Példa az irodalomból, a jeles XVIII. századi költő, Faludi Ferenc verséből: „Felfordult a világ, eltörött tengelye, Régi járásának se nyoma, se helye”. Egyszóval, használhatjuk a tengelyt sokféle módon, az eredeti jelentésétől elvonatkoztatva, de ha helyzet vagy irány jelölésére alkalmazzuk, akkor óvatosnak kell lennünk: a „Pécs-Dunaújváros-Hatvan tengely” legfeljebb tengelyferdüléssel vagy egyenest tengelytöréssel lehet igaz. Miért épp Újvárost érje e kétes dicsőség?

Jó néhány portál szerkesztője éber volt: a tengely szót kicserélték vonalra, az már elfogadható. Mellesleg az újvárosiak szempontjából hiába rendeződtek ama viharcellák múlt vasárnap bármiféle vonalba, a várost az nem érte el, továbbállt. Most derűs napokra számítunk, hogy a megnyíló szabadstrandon jól érezhesse magát a fürdésre vágyó.

A rovat további hírei: Napraszóló

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!

A közétkeztetés dolgozói nevében…

A közétkeztetés dolgozói nevében…

2020. január 21. (kedd)

Vastag-e a sör “gallérja”, mennyi hús van a főzelék mellett, tiszta-e a kanál, kés, elég erős-e a fekete kávé; elég gyors-e a kiszolgálás az üzemi étkezdékben, – az emberek ezen keresztül mérik le a közétkez­tetés és a vendéglátóipar dolgozói­nak munkáját. Nincs új a nap alatt: a Sztálinváros című lap 1955-ös cikke a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon.

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

2020. január 20. (hétfő)

A párosan épített panelháztömbök unatkozva támaszkodnak egymásnak, mint akik már semmi újat nem tudnak mondani a másiknak. A nyári délután napsütésében még szürkébbnek látszik hosszú, vaskos testük: olyanok, mint két őr a vártán...

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

2020. január 17. (péntek)

Várostörténeti kalandozás htomi blogján - a poszt az Igaz Szó című lap 1965-ös írását eleveníti fel. Nagyra törő tervek és persze pártállami frázisok - ezzel együtt is kötelező! Dunaújváros mesél!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

2020. január 15. (szerda)

Hallottak, hallottatok már arról, hogy a Vasgyár legendás vezére, Borovszky Ambrus hintón járta be a gyárat, és alkalmanként  a városba is kihajtatott? Itt a bizonyíték! És itt az idő, hogy közös várostörténeti kalandra csalogassunk minden lokálpatriótát! 

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

2020. január 09. (csütörtök)

"Mintha tegnap lett volna... mármint nem 2019, ahogy január elsején szokták mondani, hanem 1999, amikor a VIVÁ-n Jennifer Lopez- Waiting for tonight c. dala szólt a tévében Kareszék nappalijában a Váci (sugár)úton szilveszterkor, mi meg egyszer csak - óriási petárdazaj közepette - átzúgtunk a 2000-es évbe, és azt hittük, minden más lesz." Nagy visszatérés dr. Senki blogján!