Dunaújváros Hetilap

Három új kukásautó állt munkába

2019. június 28. (péntek) 7:55 - Molnár Emese

Három új, korszerű kukásautóval gazdagodott a Dunanett Nonprofit Kft. gépparkja. Az új járművekkel a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

A Dunanett Nonprofit Kft. Buda Nagy Antal úti telephelyén sorakozott csütörtökön reggel három új kukásautó. Ahogy Bencsik István, a Dunanett igazgatója fogalmazta, az új gépek érkezése mérföldkő a cég életében. A jelenlegi gépállomány körülbelül harminchárom kukásautót jelent, de ezek igencsak lestrapált állapotban vannak, az átlagéletkoruk 14 év. Az a céljuk, hogy az össze régi autót lecseréljék. Bár többféle forrásból, több vonalon, de ez a fejlesztés meg is valósulhat. Ugyanis most elsőként a Vertikál-Dunanett konzorciumban négy új autót kaptak, ebből három már megvan, egy pedig hamarosan megérkezik. A következő lépésként további 13-14 új kukásautó állhat szolgálatba a Dunanettnél rövid időn belül. Ez a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás mintegy 14 milliárd forintos fejlesztésének köszönhető. Aztán pályázatot nyújtottak be a már említett Vertikállal konzorciumban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amellyel további bővítés érhető el; ha sikerrel szerepelnek az elektromobilitás jegyében kiírt pályázaton, akkor még négy járműt kaphat a Dunanett. A most érkezett három autóval, amelyek beszerzési értéke egyenként 55-60 millió forint, mind a kommunális, mind a szelektív hulladékot fogják szállítani. Bencsik István hangsúlyozta, a céljuk, hogy minden szolgáltatást időben és rendben el tudjanak végezni, éppen ezért vetik be minkét fronton az új autókat.

Az igazgatóval beszéltünk a helyi szelektív hulladékgyűjtők helyzetéről. A Dunanett egy célgéppel üríti a hozzá tartozó 27 gyűjtőt, és mint azt Bencsik István elmondta, a lakossági jelzések, problémák többsége nem elsősorban azok elvitelére irányul, hanem a szigetek körül tapasztalható szemétre, illegális hulladékra. Volt több egyeztetés is az önkormányzattal, a hulladékgazdálkodással kapcsolatban lévő szervezetekkel az ügyben, mit is lehetne tenni, hogyan lehetne fellépni a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül kialakuló illegális szemétlerakás ellen. Több pontra tervezik például azt, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki. A lom elszállítását adott éves ütemterv szerint viszi el a Dunanett mind a társasházaktól, mind a családi övezetben. Arra is van alternatíva, ha megtelik még a soron következő ürítés előtt a szelektív hulladékgyűjtő sziget, illetve családi házak esetében, ha nem tudják megvárni a kétheti ürítés, akkor a dunaújvárosi hulladékudvarban korlátlan mennyiségben átveszik a lakosoktól a szelektív szemetet.

Egyébként a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről, a gyűjtési rendszerről új stratégiát dolgoznak ki. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás fejlesztései között szerepel például a kétkukás, házhoz menő rendszerű szelektív gyűjtés. Ez még csak tervezet, de a fejlesztési előkészületek eredményeit már látni lehet, például most a három új autó beszerzésével, amelyekkel egyébként a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

 

A rovat további hírei: Közélet

Felszabadító műveletek

Felszabadító műveletek

2020. július 07. (kedd)

A szűkös parkolóhelyeket kihasználatlanul foglaló roncsokat folyamatosan tüntetik el a városból!

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

2020. július 06. (hétfő)

Több százezer forintból cserélték ki a Petőfi ligetben lévő padokat a DVG Zrt. szakemberei. Az ülőalkalmatosságok új faburkolatot kaptak.  Szabó Zsolt, a körzet képviselője elmondta: több más helyszínen is végeznek felújítási munkálatokat, hogy a kijárási korlátozások után szebb környezet fogadja a lakókat, adta hírül a város hivatalos oldala. 

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 04. (szombat)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.