Dunaújváros Hetilap

Három új kukásautó állt munkába

2019. június 28. (péntek) 7:55 - Molnár Emese

Három új, korszerű kukásautóval gazdagodott a Dunanett Nonprofit Kft. gépparkja. Az új járművekkel a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

A Dunanett Nonprofit Kft. Buda Nagy Antal úti telephelyén sorakozott csütörtökön reggel három új kukásautó. Ahogy Bencsik István, a Dunanett igazgatója fogalmazta, az új gépek érkezése mérföldkő a cég életében. A jelenlegi gépállomány körülbelül harminchárom kukásautót jelent, de ezek igencsak lestrapált állapotban vannak, az átlagéletkoruk 14 év. Az a céljuk, hogy az össze régi autót lecseréljék. Bár többféle forrásból, több vonalon, de ez a fejlesztés meg is valósulhat. Ugyanis most elsőként a Vertikál-Dunanett konzorciumban négy új autót kaptak, ebből három már megvan, egy pedig hamarosan megérkezik. A következő lépésként további 13-14 új kukásautó állhat szolgálatba a Dunanettnél rövid időn belül. Ez a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás mintegy 14 milliárd forintos fejlesztésének köszönhető. Aztán pályázatot nyújtottak be a már említett Vertikállal konzorciumban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amellyel további bővítés érhető el; ha sikerrel szerepelnek az elektromobilitás jegyében kiírt pályázaton, akkor még négy járműt kaphat a Dunanett. A most érkezett három autóval, amelyek beszerzési értéke egyenként 55-60 millió forint, mind a kommunális, mind a szelektív hulladékot fogják szállítani. Bencsik István hangsúlyozta, a céljuk, hogy minden szolgáltatást időben és rendben el tudjanak végezni, éppen ezért vetik be minkét fronton az új autókat.

Az igazgatóval beszéltünk a helyi szelektív hulladékgyűjtők helyzetéről. A Dunanett egy célgéppel üríti a hozzá tartozó 27 gyűjtőt, és mint azt Bencsik István elmondta, a lakossági jelzések, problémák többsége nem elsősorban azok elvitelére irányul, hanem a szigetek körül tapasztalható szemétre, illegális hulladékra. Volt több egyeztetés is az önkormányzattal, a hulladékgazdálkodással kapcsolatban lévő szervezetekkel az ügyben, mit is lehetne tenni, hogyan lehetne fellépni a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül kialakuló illegális szemétlerakás ellen. Több pontra tervezik például azt, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki. A lom elszállítását adott éves ütemterv szerint viszi el a Dunanett mind a társasházaktól, mind a családi övezetben. Arra is van alternatíva, ha megtelik még a soron következő ürítés előtt a szelektív hulladékgyűjtő sziget, illetve családi házak esetében, ha nem tudják megvárni a kétheti ürítés, akkor a dunaújvárosi hulladékudvarban korlátlan mennyiségben átveszik a lakosoktól a szelektív szemetet.

Egyébként a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről, a gyűjtési rendszerről új stratégiát dolgoznak ki. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás fejlesztései között szerepel például a kétkukás, házhoz menő rendszerű szelektív gyűjtés. Ez még csak tervezet, de a fejlesztési előkészületek eredményeit már látni lehet, például most a három új autó beszerzésével, amelyekkel egyébként a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb hírei, eseményei a D+TV heti hírösszefoglalójában.

Átadták a Pro Pentele díjat

Átadták a Pro Pentele díjat

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Pro Pentele Díj, az Oklevél Penteléért díj és az Emlékoklevél Penteléért díj átadásával és aratóbállal köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület tagjai szombaton az egykori Szórád iskolában, az Óvárosban.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.