Dunaújváros Hetilap

Három új kukásautó állt munkába

2019. június 28. (péntek) 7:55 - Molnár Emese

Három új, korszerű kukásautóval gazdagodott a Dunanett Nonprofit Kft. gépparkja. Az új járművekkel a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

A Dunanett Nonprofit Kft. Buda Nagy Antal úti telephelyén sorakozott csütörtökön reggel három új kukásautó. Ahogy Bencsik István, a Dunanett igazgatója fogalmazta, az új gépek érkezése mérföldkő a cég életében. A jelenlegi gépállomány körülbelül harminchárom kukásautót jelent, de ezek igencsak lestrapált állapotban vannak, az átlagéletkoruk 14 év. Az a céljuk, hogy az össze régi autót lecseréljék. Bár többféle forrásból, több vonalon, de ez a fejlesztés meg is valósulhat. Ugyanis most elsőként a Vertikál-Dunanett konzorciumban négy új autót kaptak, ebből három már megvan, egy pedig hamarosan megérkezik. A következő lépésként további 13-14 új kukásautó állhat szolgálatba a Dunanettnél rövid időn belül. Ez a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás mintegy 14 milliárd forintos fejlesztésének köszönhető. Aztán pályázatot nyújtottak be a már említett Vertikállal konzorciumban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amellyel további bővítés érhető el; ha sikerrel szerepelnek az elektromobilitás jegyében kiírt pályázaton, akkor még négy járműt kaphat a Dunanett. A most érkezett három autóval, amelyek beszerzési értéke egyenként 55-60 millió forint, mind a kommunális, mind a szelektív hulladékot fogják szállítani. Bencsik István hangsúlyozta, a céljuk, hogy minden szolgáltatást időben és rendben el tudjanak végezni, éppen ezért vetik be minkét fronton az új autókat.

Az igazgatóval beszéltünk a helyi szelektív hulladékgyűjtők helyzetéről. A Dunanett egy célgéppel üríti a hozzá tartozó 27 gyűjtőt, és mint azt Bencsik István elmondta, a lakossági jelzések, problémák többsége nem elsősorban azok elvitelére irányul, hanem a szigetek körül tapasztalható szemétre, illegális hulladékra. Volt több egyeztetés is az önkormányzattal, a hulladékgazdálkodással kapcsolatban lévő szervezetekkel az ügyben, mit is lehetne tenni, hogyan lehetne fellépni a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül kialakuló illegális szemétlerakás ellen. Több pontra tervezik például azt, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki. A lom elszállítását adott éves ütemterv szerint viszi el a Dunanett mind a társasházaktól, mind a családi övezetben. Arra is van alternatíva, ha megtelik még a soron következő ürítés előtt a szelektív hulladékgyűjtő sziget, illetve családi házak esetében, ha nem tudják megvárni a kétheti ürítés, akkor a dunaújvárosi hulladékudvarban korlátlan mennyiségben átveszik a lakosoktól a szelektív szemetet.

Egyébként a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről, a gyűjtési rendszerről új stratégiát dolgoznak ki. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás fejlesztései között szerepel például a kétkukás, házhoz menő rendszerű szelektív gyűjtés. Ez még csak tervezet, de a fejlesztési előkészületek eredményeit már látni lehet, például most a három új autó beszerzésével, amelyekkel egyébként a csütörtök reggeli gépbemutató után már munkába is álltak.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. október 20. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV hétvégi hírösszefoglalójában.

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

2019. október 18. (péntek)

Drámapedagógusok kaptak képzést a gimiben, a Ványa Bácsi nemzetközi sikerei - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Még olcsóbb lett a benzin

Még olcsóbb lett a benzin

2019. október 18. (péntek)

Ismét változtak az üzemanyagárak: a benzin literenkénti ára 3 forinttal csökkent, míg a gázolajé változatlan maradt.

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

2019. október 16. (szerda)

Ünnepi tanév a Dózsában, lassan át kell állni az autósoknak a téli közlekedésre - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. október 16. (szerda)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

2019. október 16. (szerda)

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

2019. október 15. (kedd)

Birtokba vették a nyugdíjasok a felújított klubházat, családi nap a Petőfiben, rangadóra készül a Kohász - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.