Ilyen a jobbikos gerinc: Pintér Tamás összeállt Gyurcsányékkal, akiket pár éve még börtönbe akart küldeni

2019. június 4. (kedd) 15:11 - doszerk

Még mindig tud meglepetéseket produkálni a Jobbik színeváltozása és feloldódása a ballibrális ellenzék soraiban: tegnap a párt egyetlen egyéni képviselője, Pintér Tamás jelentette be, hogy a DK, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával ringbe száll Dunaújváros polgármesteri székéért - írja a Pesti Srácok.

Pintér most azzal a Gyurcsány Ferenccel szövetkezve szeretné elhódítani az iparvárost a Fidesztől, akit és akinek a pártját pár éve még elszámoltatással fenyegetett meg, amiért mélyen áron alul adták el orosz és ukrán oligarcháknak a Dunaferr Zrt.-t. Pintér 2013-ban kótyavetyének nevezte a vasmű 2004-es kormányzati privatizációját és a Dunaferrben meglévő dunaújvárosi önkormányzati részvénycsomag szerinte féláron történt eladását, feljelentést is tett a Legfőbb Ügyészségen. Külön bájt kölcsönöz az önkormányzati választásra szőtt háttéralkunak, hogy miközben Pintér Tamás már élvezi Gyurcsány Ferenc támogatását, a helyi MSZP-től azt még nem kapta meg. Pedig a városi szocialistákat unokatestvére, Pintér Attila vezeti.

Közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Dunaújvárosban, méghozzá Pintér Tamás jobbikos politikus személyében. A hírt sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn délelőtt. A támogató pártok a Jobbik mellett a Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd, miközben az MSZP még nem adta be a derekát az elvekre fittyet hányó összefogáshoz. Igaz ugyan, hogy Pintér Tamás korábban kijelentette: nem szövetkezik baloldali pártokkal, de hát az élet folyamatos változás…

Vona Gábor egykori Jobbik-elnök Spinoza házbeli kanosszajárása óta sok mindent láthatott már a közélet iránt érdeklődő közönség, de a Gyurcsánnyal való nyílt összefogás, akivel szemben a Jobbik 2006-ban színre lépett, eddig tabutémának számított. A közelmúlt politikai mutyijai idején a Jobbik még kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy a szocialistákkal hajlandóak szövetkezni, de a DK-val nem. Úgy tűnik, ez az ígéret is csupán eddig tartott. 

A SZOCIK, GYURCSÁNY ÉS A DUNAFERR

Pintér Tamás jelenleg a Jobbik egyetlen egyéni körzetből bejutott országgyűlési képviselője, aki Dunaújváros mellett Ercsi, Iváncsa, Adony, Kulcs, Rácalmás, Perkáta, Pusztaszabolcs és Nagyvenyim polgáraiért és felel(ne) az Országgyűlésben. A feltételes mód használatát az indokolja, hogy egy hónapja megkérdeztük az érintett települések polgármestereit, akik elmondták, hogy a jobbára Budapesten élő Pintér egyáltalán nem látogatja a választókörzetét. Persze lehetséges, hogy Pintér már a dunaújvárosi babérokra pályázik, ám ha ott ősszel netán bejönne a számítása, olyan emberekkel kellene vezetnie a várost, akiket néhány éve gyakorlatilag korrupt bűnözőknek nevezett:

A Jobbik a legfőbb ügyészhez feljelentést nyújt be ismeretlen tettes(ek) ellen hanyag, illetve hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. részvényeit ugyanis a privatizáció során áron aluli értékesítették. 2004. november 25-én az érdemi indok nélkül zárttá nyilvánított ülésen a közgyűlés MSZP-s képviselői a kivonult ellenzéki képviselők nélkül megszavazták a Dunaferr részvénycsomagjának eladását a névérték 32,87 százalékos árfolyamán. Szakértői becslések szerint a részvénycsomag akkor nagyjából a dupláját érte volna. Az ügyletnek rendkívül negatív kihatása volt és van magára Dunaújvárosra nézve is, az önkormányzat azóta nem tud beleszólni a Dunaferrnél történő eseményekbe, így a létszámleépítésekbe sem.

Az ügylet értelmében a részvénycsomag ára azonnal fizetendő 500 millió, majd öt éven keresztül évi 200 millió forint volt, tehát az inflációt figyelembe véve nagyjából 1,3 milliárd forint. Az adásvétellel egyben lemondtak a vállalat nyereségéről is. Ha számításba vették volna az akkori világpiaci trendeket – amire az akkori ellenzéki képviselők figyelmeztettek –, akkor tudhatták volna, hogy az acélipar a következő 3-4 évben magas termelési mutatókat produkál majd, ami be is következett: éveken keresztül többmilliárdos nyereséggel zárt a Vasmű. Így tehát az 1,3 milliárd forintnál jelentősen magasabb összegért is értékesíthették volna a részvénycsomagot. A kiesett bevétel nagyban károsította a városkasszát, ráadásul egyes, befolyt pénzek felhasználását illetően is kétségek merültek fel. Ezekért az esetért a feljelentés akkor elmaradt, ám most a Jobbik az elszámoltatás keretében pótolja.

A hatóságok a zárt ülés jegyzőkönyvét felhasználhatják, mert az ülésen résztvevők elmondása szerint számos kompromittáló kijelentés hangzott el, amely akár a szándékosságra is utalhat.

olvasható a Pintér Tamás által jegyzett, a Jobbik honlapján (ITT) ma is elérhető közleményben. Emlékezetes, 2004-ben nagy felháborodást váltott ki, hogy a Gyurcsány-kormány és az akkor még baloldali többségű dunaújvárosi  önkormányzat mélyen áron alul értékesítette a Dunai Vasmű, azaz a Dunaferr Zrt. részvényeit az orosz és ukrán oligarchák érdekeltségében álló Donbass-Duferco (Donbass) konzorciumnak.

GYURCSÁNY SZEMÉLYESEN PAJZSOLTA AZ ÜGYLETET

Az ország akkori miniszterelnöke, egyben a jobbikos országgyűlési képviselő által bírált dunaújvárosi szocialista városatyák pártelnöke akkoriban Gyurcsány Ferenc volt, aki  a már privatizált ISD Dunaferrnél villogva személyesen vette védelmébe a vitatott privatizációt. A Dunaferr nem csak, hogy élni fog, hanem Európa egyik vezető vállalatává válik – vizionálta akkor az MSZP-s  pártelnök-miniszterelnök. 

RÖVID SIKER UTÁN 1500 FŐS LEÉPÍTÉS – A SZOCIK ELADTÁK, A FIDESZ MENTSE MEG…

Az óriási sikertörténet helyett 2013-ra csoportos leépítés következett. Az offshore hátterű ukrán-orosz tulajdonosok 1500 embertől váltak meg, 400 dolgozót elküldtek, 1100-at kiszerveztek. Azok a baloldali politikusok, akik korábban a magánosítás élharcosai voltak, a Fidesz-kormányon kérték számon, hogy miért nem akadályozzák meg az elbocsátásokat.

A SZOCIK ÁRUSÍTOTTÁK KI A NEMZETI VAGYONT, BENNE A HAZAI ALUMÍNIUMIPART

A 90-es évektől a szocialisták egyébként gyakorlatilag az egész hazai fémipart széthordták. És amit a Horn-kormány elkezdett, Gyurcsány-Medgyessy-kabinet befejezte. 2002-ben még közel 300 cég volt többségi állami tulajdonban. Három év alatt a felét privatizálták. Gyurcsány Ferenc ráadásul nem csak akkori miniszterelnökként tartozik felelősséggel a privatizáció során történtekért, hanem azokban személyesen is érintett volt. A alumíniumiparunk privatizációjának egyik nyertese volt a Gyurcsány-Apró-család tulajdonában álló, manapság brüsszeli százmilliókkal kitömött ALTUS Zrt,  amely néhány tízmillió forint készpénzért és némi bankhitelért juthatott hozzá egyenként milliárdos értékeket képviselő vállalatok egész sorához, amelyeket aztán Gyurcsány Ferenc egytől-egyik be is zárt, az embereket elküldték, a termelést felszámolták, miközben az ingatlanbizniszeken és az állami kedvezményeken hatalmasat kaszáltak.

- pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Politika

Gyurcsány és a Jobbik miatt sokallt be a Botka ellen induló MSZP-s

Gyurcsány és a Jobbik miatt sokallt be a Botka ellen induló MSZP-s

2019. augusztus 25. (vasárnap)

A szegedi MSZP meghatározó arca, Dorozsma ismert képviselője, aki 17 éve dolgozik az ott lakókért. Lauer István lapunknak azt mondta, folytatni akarja a munkát, befejezni, amit elkezdett; és azért hagyta ott Botka Lászlót, mert már sok volt neki a Jobbikkal és Gyurcsány Ferenc való együttműködés - írja a szegedma.hu internts portál.

Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak

Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak

2019. augusztus 24. (szombat)

Hivatalosan megkezdődött szombaton a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart. 

Fidesz: Gyurcsányékkal szemben nem elveszünk, hanem adunk a nyugdíjasoknak és a közfoglalkoztatottaknak

Fidesz: Gyurcsányékkal szemben nem elveszünk, hanem adunk a nyugdíjasoknak és a közfoglalkoztatottaknak

2019. augusztus 24. (szombat)

A Fidesz Gyurcsányékkal szemben nem elvesz, hanem ad a nyugdíjasoknak és a közfoglalkoztatottaknak - közölte Dunai Mónika fideszes képviselő sajtótájékoztatón.

Egy 2017-es Facebook-poszt, amely tökéletesen megmutatja a Jobbik hiteltelenségét

Egy 2017-es Facebook-poszt, amely tökéletesen megmutatja a Jobbik hiteltelenségét

2019. augusztus 23. (péntek)

Egyszer és mindenkorra szerették volna megválaszolni a kérdést, hogy a jövőben összefognak-e valamelyik baloldali párttal, a hatalomvágy azonban felülírta az elveket – már ha egyáltalán voltak - írja a 888.hu internetes portál.

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés

2019. augusztus 23. (péntek)

Ma nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

2019. augusztus 21. (szerda)

Egy helyi vállalkozónak gondja van a vízszolgáltatóval, Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője erre mit csinál? - teszi fel a kérdést az Újvárosi Valóság.

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

2019. augusztus 21. (szerda)

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.