Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok éjszakája a kőtárban

2019. június 24. (hétfő) 12:45 - Vass Ádám

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Római Kőtár és Romkert adott otthont a Múzeumok Éjszakájának dunaújvárosi rendezvényének.

Az idei Múzeumok Éjszakájának is a Római Kőtár és Romkert adott otthont Dunaújvárosban. A program már délután öt órakor elkezdődött, amikor a kézműves foglalkozások is várták a gyerekeket. Ehhez a szülők is csatlakozhattak, főleg, mert ők is részt vehettek azon a programon, amin beöltözhettek római kori hadvezérnek, akár teljes harci díszbe is, és különböző tárgyak készítése mellett kipróbálhatták a római játékokat az üveggyöngyökkel vagy a kockákkal. Fél héttől már kezdődött a szakvezetés a kőtárban, Keszi Tamás régész vezetésével, aki bemutatta a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábort és feltárt objektumait, valamint a római kori fürdőt.

Este nyolctól vártak mindenkit az ókori piknikre a diófa alatt. Mivel a köles, a kása és különböző fűszeres zöldségek, húsok nem a mai ízlésnek megfelelő ezért sokan nem éppen jóllakni érkeztek, de érdekességképpen a legtöbben szívesen megkóstolták, milyen vacsorát készítettek maguknak az emberek több, mint ezer évvel ezelőtt. A további programokat és terveket azonban az időjárás rendesen keresztül húzta, így nem került sor két érdekes előadásra. Így az érdeklődők lemaradtak Búza Andrea régész vetített képes előadásáról, amit a római kori vallásokról tartott volna, illetve Keszi Tamás régész tájékoztatójáról a korabeli temetkezésekről, halotti torokról.

A rovat további hírei: Kultúra

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek)

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

ICA-D: a testetlen testek tárlata

ICA-D: a testetlen testek tárlata

2020. február 19. (szerda)

A dolog, amely elfelejtett testet ölteni – ezzel a címmel nyílik kiállítás Koronczi Endre alkotásaiból a Kortárs Művészeti Intézetben  pénteken. Létezik-e széltárgy? A válaszért irány a kortárs – de előbb itt egy kedvcsináló összegzés!

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!
 

Népdalosok versenye a Móriczban

Népdalosok versenye a Móriczban

2020. február 05. (szerda)

A Móricz iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny területi fordulójának a napokban. A megméretés hangképes összegzése itt!