Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok éjszakája a kőtárban

2019. június 24. (hétfő) 12:45 - Vass Ádám

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Római Kőtár és Romkert adott otthont a Múzeumok Éjszakájának dunaújvárosi rendezvényének.

Az idei Múzeumok Éjszakájának is a Római Kőtár és Romkert adott otthont Dunaújvárosban. A program már délután öt órakor elkezdődött, amikor a kézműves foglalkozások is várták a gyerekeket. Ehhez a szülők is csatlakozhattak, főleg, mert ők is részt vehettek azon a programon, amin beöltözhettek római kori hadvezérnek, akár teljes harci díszbe is, és különböző tárgyak készítése mellett kipróbálhatták a római játékokat az üveggyöngyökkel vagy a kockákkal. Fél héttől már kezdődött a szakvezetés a kőtárban, Keszi Tamás régész vezetésével, aki bemutatta a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábort és feltárt objektumait, valamint a római kori fürdőt.

Este nyolctól vártak mindenkit az ókori piknikre a diófa alatt. Mivel a köles, a kása és különböző fűszeres zöldségek, húsok nem a mai ízlésnek megfelelő ezért sokan nem éppen jóllakni érkeztek, de érdekességképpen a legtöbben szívesen megkóstolták, milyen vacsorát készítettek maguknak az emberek több, mint ezer évvel ezelőtt. A további programokat és terveket azonban az időjárás rendesen keresztül húzta, így nem került sor két érdekes előadásra. Így az érdeklődők lemaradtak Búza Andrea régész vetített képes előadásáról, amit a római kori vallásokról tartott volna, illetve Keszi Tamás régész tájékoztatójáról a korabeli temetkezésekről, halotti torokról.

A rovat további hírei: Kultúra

Meghalt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor

2019. szeptember 22. (vasárnap)

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Sikerdarabbal kezd a Bartók

Sikerdarabbal kezd a Bartók

2019. szeptember 20. (péntek)

Egy népszerű, hosszú idő óta sikerrel játszott darabbal kezdi a Mosoly évadát a Bartók Kamaraszínház. Georges Feydeau Bolha a fülben című bohózata itt is kacagtató előadást ígér a nézőknek.

Újra városunkban lép fel a Rolling Stones legendás szaxofonosa

Újra városunkban lép fel a Rolling Stones legendás szaxofonosa

2019. szeptember 18. (szerda)

Az East Gipsy Band nagyszerű kezdeményezés a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése terén élvonalbeli magyar roma zenészekkel. Ők adnak koncertet csütörtök este Tim Ries-szal, a Rolling Stones szaxofonosával kiegészülve a Juharos Étteremben

Összecsaptak a gladiátorok

Összecsaptak a gladiátorok

2019. szeptember 15. (vasárnap)

Ismét megrendezésre került az Intercisa Múzeum hagyományos római napja, „A halálba menők köszöntenek!” címmel a Római Kőtárban.

Vásznon a lét kérdései

Vásznon a lét kérdései

2019. szeptember 13. (péntek)

Minden olyat megfest Szabadi Katalin, amely hatással van valamilyen módon érzelmeire. Festményeinek témája elsősorban a lét kérdéseivel foglalkozik. Gyakran állítja ki alkotásait, amelyeket most a dunaújvárosi közönség is megtekinthet.

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

2019. szeptember 12. (csütörtök)

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjjal elismert hegedűművész szeptember 27-én a dunaújvárosi Krisztus Király Templomban ad ingyenes koncertet.

Pentelei Molnár János remekeiből

Pentelei Molnár János remekeiből

2019. szeptember 09. (hétfő)

Bátran állíthatjuk, hogy exkluzív kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban múlt pénteken.