Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok éjszakája a kőtárban

2019. június 24. (hétfő) 12:45 - Vass Ádám

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Római Kőtár és Romkert adott otthont a Múzeumok Éjszakájának dunaújvárosi rendezvényének.

Az idei Múzeumok Éjszakájának is a Római Kőtár és Romkert adott otthont Dunaújvárosban. A program már délután öt órakor elkezdődött, amikor a kézműves foglalkozások is várták a gyerekeket. Ehhez a szülők is csatlakozhattak, főleg, mert ők is részt vehettek azon a programon, amin beöltözhettek római kori hadvezérnek, akár teljes harci díszbe is, és különböző tárgyak készítése mellett kipróbálhatták a római játékokat az üveggyöngyökkel vagy a kockákkal. Fél héttől már kezdődött a szakvezetés a kőtárban, Keszi Tamás régész vezetésével, aki bemutatta a szabadtéri lapidáriumot, a katonai tábort és feltárt objektumait, valamint a római kori fürdőt.

Este nyolctól vártak mindenkit az ókori piknikre a diófa alatt. Mivel a köles, a kása és különböző fűszeres zöldségek, húsok nem a mai ízlésnek megfelelő ezért sokan nem éppen jóllakni érkeztek, de érdekességképpen a legtöbben szívesen megkóstolták, milyen vacsorát készítettek maguknak az emberek több, mint ezer évvel ezelőtt. A további programokat és terveket azonban az időjárás rendesen keresztül húzta, így nem került sor két érdekes előadásra. Így az érdeklődők lemaradtak Búza Andrea régész vetített képes előadásáról, amit a római kori vallásokról tartott volna, illetve Keszi Tamás régész tájékoztatójáról a korabeli temetkezésekről, halotti torokról.

A rovat további hírei: Kultúra

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

2019. július 03. (szerda)

Harmadik hetéhez érkezett az Alkotás és játék a szabadban elnevezésű bejárós kézműves tábor a Munkásművelődési Központ udvarán. Mint minden szerda délelőtt, úgy most is egy meseelőadás várta a kicsiket.

Woodstockra emlékeznek Pakson

Woodstockra emlékeznek Pakson

2019. július 01. (hétfő)

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

Mester és tanítványai

Mester és tanítványai

2019. június 28. (péntek)

Egyedi kiállítás nyílt a múzeum második emeleti kiállító termében. Az aktuális tárlat Barcsay Jenő festőművész és tanítványai képeiből áll.

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

2019. június 25. (kedd)

A Liliom című darabot próbálják a nyáron a Bartók Kamaraszínházban. Az előadásban több hallgató is szerepel a Színművészeti Egyetemről, akik az őszi premier előtt Szentendrén is bemutatják a produkciót.

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 21. (péntek)

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.