Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

2019. június 17. (hétfő) 14:48 - doszerk

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket - írja a Magyar Nemzet.

Kálmán Olga jelölése sem az önkormányzati választásokról, Budapestről vagy a főváros lakóiról szól, hanem kizárólag Gyurcsány Ferencről és az ő pártjáról – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente politológus.

Gyurcsány Ferenctől 2004 vagy legalábbis az őszödi beszéd után bárki is arra számított, hogy ő egy szavatartó ember, és nem hazudik? – tette fel a kérdést a múlt hét eseményei kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Hozzátette: a bukott kormányfő eddig gyakorlatilag mindenkit, minden szövetségesét hátba szúrta, ha az egyéni vagy saját pártjának érdeke azt diktálta. Már abból mindenkinek tanulnia kellett volna, ahogyan Medgyessy Pétert eltávolította, akinek a kormányának egyébként a tagja volt.

Kálmán Olga jelölése sem az önkormányzati választásokról, Budapestről vagy a főváros lakóiról szól, hanem kizárólag Gyurcsányról és az ő pártjáról – hangsúlyozta az elemző, aki szerint aki ezt másként képzeli, az illúziókba ringatja magát. Arról, hogy a DK most egy semmilyen politikusi tapasztalattal nem rendelkező újságírót indítana Tarlós István ellen, azt mondta: már régi történet, hogy az ellenzéki politikusok nem mernek kiállni saját pártjuk jelöltjeként, hanem mindig elővesznek egy külső embert. Ez a függetlenség látszatának mítosza, ilyen volt egyébként korábban maga Karácsony Gergely is miniszterelnök-jelöltként, de ugyanezt látjuk, amikor Gyurcsány a feleségét teszi meg EP-listavezetőnek. Az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni. Ugyanakkor Boros Bánk szerint Kálmán Olga is hibázik, ha azt gondolja, hogy Gyurcsány nem fogja őt is hátba szúrni vagy eldobni, amikor már nem lesz rá szüksége. Kálmán esetleges indulása kapcsán megjegyezte: a választók remélhetőleg el tudnák dönteni, hogy rábíznák-e egy újságíróra egy kétmilliós város vezetését. A politika ugyanis egy szakma. A ’90-es évek elején volt csak olyan, hogy professzionális politikusok híján az értelmiségiek kezdtek el politizálni.

A jelek szerint nincs nagy különbség a tavalyi országgyűlési és az idei önkormányzati választás között, mert az is arról szólt, elhiszik-e a választók, hogy ezek az ellenzéki pártok képesek egy országot elkormányozni – mondta az elemző. A másik tendencia az ellenzéki oldalon, hogy mindenki más tehet az ő sikertelenségükről, csak ők nem – folytatta a politológus, hozzátéve, hogy ez a fajta hozzáállás nem túl vonzó a választók számára.  

Boros Bánk szerint ha Gyurcsányon múlik, akkor megvalósul a DK–MSZP-egyesülés. A kérdés, hogy mennyire erős még az MSZP immunrendszere. Az egybeolvadás, a részükről kétségbeesett lépés a vereség beismerése lenne abban a harcban, amely Gyurcsány MSZP-ből való kilépésével kezdődött. Róla mindig is tudtuk, hogy újra uralni akarja a balliberális oldalt, ez az MSZP számára sem lehet újdonság. Ha a szocialisták most megint maguk mennek a vágóhídra, az elemző szerint őket minősíti. Boros Bánk úgy látja: Karácsony helyzete tovább romlott, minden új jelölt bedobása arról szól, hogy ne ő legyen majd Tarlós István kihívója. De különösen megdöbbentő, hogy még jó képet is próbál vágni ehhez. Ahelyett, hogy azt mondta volna, becsapták, elkezd mellébeszélni.

A kormány által beterjesztett és a héten a parlamentben napirendre kerülő költségvetés kapcsán elmondta: a kormány folytatta azt a hagyományt, hogy lényegesen korábban terjeszti be és fogadtatja el a költségvetést, mint elődei. Ez világos üzenet mindenki számára, hogy a kormány tudja, mit akar. Ez a cégek, magánemberek és intézmények számára is kiszámítható jövőképet biztosít. A kormány stabil büdzsét alkotott, ami ugyanakkor egy biztonsági költségvetés is. Hiszen elképzelhető egy újabb globális válság, ami érinthet minket is. Ez a büdzsé azonban erre az esetre is biztosít mozgásteret – húzta alá.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Politika

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

2020. február 17. (hétfő)

Három nagyon fontos és első ránézésre is nyilvánvaló, továbbá egy kevesebbet említett, de szintén lényeges tényezőre fókuszálok a vasárnapi, elsöprő ellenzéki győzelmet hozott időközi országgyűlési választás kapcsán. Elemzés.

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

2020. február 16. (vasárnap)

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

2020. február 16. (vasárnap)

Élőben követheti nyomon honlapunk hasábjain az időközi országgyűlési választás legfontosabb tényezőit. Az urnák 6 órakor nyíltak Fejér megye 4-es egyéni választókerületében, 19 órakor fejeződik be a választás – és remény szerint mihamarabb eredményekkel is jövünk!

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

2020. február 14. (péntek)

Taktikát változtattak a kormánypártok. Az eddig meglehetősen udvarias és visszafogott stílusban zajló időközi választás néhány nappal ezelőtt gyökeresen megváltozott...

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

2020. február 10. (hétfő)

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

2020. február 10. (hétfő)

Dunaújvárosban találkoztak újra az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei – a szombati tanácskozás végén a szabad városok vezetői közleményt adtak ki az önkormányzatok önállóságáért.

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

2020. február 06. (csütörtök)

Három ellenzéki polgármester, Dunaújváros, Szeged és Hódmezővásárhely első embere várja közös teázásra a városlakókat a Városháza téren szombaton. Kötetlen beszélgetés  – egy szabad városban kérdezni is szabad.