Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

2019. június 17. (hétfő) 14:48 - doszerk

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket - írja a Magyar Nemzet.

Kálmán Olga jelölése sem az önkormányzati választásokról, Budapestről vagy a főváros lakóiról szól, hanem kizárólag Gyurcsány Ferencről és az ő pártjáról – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente politológus.

Gyurcsány Ferenctől 2004 vagy legalábbis az őszödi beszéd után bárki is arra számított, hogy ő egy szavatartó ember, és nem hazudik? – tette fel a kérdést a múlt hét eseményei kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Hozzátette: a bukott kormányfő eddig gyakorlatilag mindenkit, minden szövetségesét hátba szúrta, ha az egyéni vagy saját pártjának érdeke azt diktálta. Már abból mindenkinek tanulnia kellett volna, ahogyan Medgyessy Pétert eltávolította, akinek a kormányának egyébként a tagja volt.

Kálmán Olga jelölése sem az önkormányzati választásokról, Budapestről vagy a főváros lakóiról szól, hanem kizárólag Gyurcsányról és az ő pártjáról – hangsúlyozta az elemző, aki szerint aki ezt másként képzeli, az illúziókba ringatja magát. Arról, hogy a DK most egy semmilyen politikusi tapasztalattal nem rendelkező újságírót indítana Tarlós István ellen, azt mondta: már régi történet, hogy az ellenzéki politikusok nem mernek kiállni saját pártjuk jelöltjeként, hanem mindig elővesznek egy külső embert. Ez a függetlenség látszatának mítosza, ilyen volt egyébként korábban maga Karácsony Gergely is miniszterelnök-jelöltként, de ugyanezt látjuk, amikor Gyurcsány a feleségét teszi meg EP-listavezetőnek. Az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni. Ugyanakkor Boros Bánk szerint Kálmán Olga is hibázik, ha azt gondolja, hogy Gyurcsány nem fogja őt is hátba szúrni vagy eldobni, amikor már nem lesz rá szüksége. Kálmán esetleges indulása kapcsán megjegyezte: a választók remélhetőleg el tudnák dönteni, hogy rábíznák-e egy újságíróra egy kétmilliós város vezetését. A politika ugyanis egy szakma. A ’90-es évek elején volt csak olyan, hogy professzionális politikusok híján az értelmiségiek kezdtek el politizálni.

A jelek szerint nincs nagy különbség a tavalyi országgyűlési és az idei önkormányzati választás között, mert az is arról szólt, elhiszik-e a választók, hogy ezek az ellenzéki pártok képesek egy országot elkormányozni – mondta az elemző. A másik tendencia az ellenzéki oldalon, hogy mindenki más tehet az ő sikertelenségükről, csak ők nem – folytatta a politológus, hozzátéve, hogy ez a fajta hozzáállás nem túl vonzó a választók számára.  

Boros Bánk szerint ha Gyurcsányon múlik, akkor megvalósul a DK–MSZP-egyesülés. A kérdés, hogy mennyire erős még az MSZP immunrendszere. Az egybeolvadás, a részükről kétségbeesett lépés a vereség beismerése lenne abban a harcban, amely Gyurcsány MSZP-ből való kilépésével kezdődött. Róla mindig is tudtuk, hogy újra uralni akarja a balliberális oldalt, ez az MSZP számára sem lehet újdonság. Ha a szocialisták most megint maguk mennek a vágóhídra, az elemző szerint őket minősíti. Boros Bánk úgy látja: Karácsony helyzete tovább romlott, minden új jelölt bedobása arról szól, hogy ne ő legyen majd Tarlós István kihívója. De különösen megdöbbentő, hogy még jó képet is próbál vágni ehhez. Ahelyett, hogy azt mondta volna, becsapták, elkezd mellébeszélni.

A kormány által beterjesztett és a héten a parlamentben napirendre kerülő költségvetés kapcsán elmondta: a kormány folytatta azt a hagyományt, hogy lényegesen korábban terjeszti be és fogadtatja el a költségvetést, mint elődei. Ez világos üzenet mindenki számára, hogy a kormány tudja, mit akar. Ez a cégek, magánemberek és intézmények számára is kiszámítható jövőképet biztosít. A kormány stabil büdzsét alkotott, ami ugyanakkor egy biztonsági költségvetés is. Hiszen elképzelhető egy újabb globális válság, ami érinthet minket is. Ez a büdzsé azonban erre az esetre is biztosít mozgásteret – húzta alá.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Politika

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

2019. október 19. (szombat)

Várakozásokon felül teljesített és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el tavaly a magyar gazdaság – írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. Az értékelés szerint a magyar jövedelem szintje látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. A munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött - írja a hirado.hu.

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

2019. október 16. (szerda)

Eddig csaknem 1500 kérelem érkezett a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), mintegy 8 milliárd forint értékben.

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő)

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

2019. október 13. (vasárnap)

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében. Orbán Viktor újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

2019. október 13. (vasárnap)

Áder János köztársasági elnök október 13-ra, azaz mára tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. A voksolás este hét órakor lezárult, következik a szavazatok összeszámolása és majd az eredmények közzététele. Cikkünket folyamatosan frissítjük.