Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. június 1. (szombat) 17:52 - Vass Ádám

Első alkalommal került megrendezésre városunkban a Szent Korona Nap. Az evangélikus templomban tartott előadássorozaton hazánk legfontosabb jelképéről tudhattak meg mindent az érdeklődők.

A magyar nemzet legértékesebb szimbólumáról tartottak egész napos előadássorozatot szombaton az evangélikus templomban. Az első dunaújvárosi Szent Korona Nap tíz órakor kezdődött Selmeczi Géza evangélikus lelkész áldásával, majd pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára szavait tolmácsolta, aki az esemény fővédnöke is volt egyben. Üzenetében elmondta, örömmel fogadta a fővédnökséget, hiszen minket, magyarokat összeköt a Szent Korona, ami mindannyiunk számára egy jelkép, és amiről évtizedekig elhallgatták az információkat, nem tanították az iskolákban sem, ezért köszönet illeti a szervezőket, hogy a nemzet jelképéről beszélnek egy egész napos előadássorozaton keresztül. Cserna Gábor polgármester nevében Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a városvezetés nagy tisztelettel mond köszönetet a szervezőknek, a Hun-Magyar Baráti Körnek és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének, közülük is személy szerint Kásás Margit és Sára András főszervezőknek.

- Nincs még egy nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének akkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint mi magyarok a Szent Koronát. A Szent Korona a szuverén, keresztény magyar állam jelképe. A Magyar Szent Korona a magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig épségben maradt királyi fejék Európában. A Magyar Szent Korona csaknem ezer esztendeje tartozik hozzá történelmünkhöz, mellyel 55 királyunkat koronázták meg. Ez a jelkép fogja össze egy nagy egységgé a magyar államot és a magyar nemzetet.

 

Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondta el, aki a korona múltjának fontos eseményeit emelte ki és hangsúlyozta, a Szent Korona történelmünket, kultúránkat, a kereszténységet és magát a magyar földet jelképezi mindannyiunk számára. Ekkor megérkezett a Szent Korona másolata is, ami Hummel Gizella ötvösművész alkotása, valamint láthatóak voltak  Szelényi Károly fotóművész képei is, aki nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával. Az előadások nem sokkal fél tizenegy után kezdődtek, elsőként Vesztergám Miklós érkezett, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tartott prezentációt. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszélt, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit  tárta a hallgatóság elé, végül pedig dr. Tóth Judit beszélt a modernitásról és a Szent Korona tanról.

A rovat további hírei: Kultúra

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

2020. július 12. (vasárnap)

Múltébresztők címmel adott ki képregényt a Mátyás-templom gondnoksága a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templom történetéről, írja az MTI.

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

2020. július 10. (péntek)

Emmanuel Macron csütörtökön engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális, írja az MTI.

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.