Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. június 1. (szombat) 17:52 - Vass Ádám

Első alkalommal került megrendezésre városunkban a Szent Korona Nap. Az evangélikus templomban tartott előadássorozaton hazánk legfontosabb jelképéről tudhattak meg mindent az érdeklődők.

A magyar nemzet legértékesebb szimbólumáról tartottak egész napos előadássorozatot szombaton az evangélikus templomban. Az első dunaújvárosi Szent Korona Nap tíz órakor kezdődött Selmeczi Géza evangélikus lelkész áldásával, majd pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára szavait tolmácsolta, aki az esemény fővédnöke is volt egyben. Üzenetében elmondta, örömmel fogadta a fővédnökséget, hiszen minket, magyarokat összeköt a Szent Korona, ami mindannyiunk számára egy jelkép, és amiről évtizedekig elhallgatták az információkat, nem tanították az iskolákban sem, ezért köszönet illeti a szervezőket, hogy a nemzet jelképéről beszélnek egy egész napos előadássorozaton keresztül. Cserna Gábor polgármester nevében Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a városvezetés nagy tisztelettel mond köszönetet a szervezőknek, a Hun-Magyar Baráti Körnek és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének, közülük is személy szerint Kásás Margit és Sára András főszervezőknek.

- Nincs még egy nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének akkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint mi magyarok a Szent Koronát. A Szent Korona a szuverén, keresztény magyar állam jelképe. A Magyar Szent Korona a magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig épségben maradt királyi fejék Európában. A Magyar Szent Korona csaknem ezer esztendeje tartozik hozzá történelmünkhöz, mellyel 55 királyunkat koronázták meg. Ez a jelkép fogja össze egy nagy egységgé a magyar államot és a magyar nemzetet.

 

Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondta el, aki a korona múltjának fontos eseményeit emelte ki és hangsúlyozta, a Szent Korona történelmünket, kultúránkat, a kereszténységet és magát a magyar földet jelképezi mindannyiunk számára. Ekkor megérkezett a Szent Korona másolata is, ami Hummel Gizella ötvösművész alkotása, valamint láthatóak voltak  Szelényi Károly fotóművész képei is, aki nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával. Az előadások nem sokkal fél tizenegy után kezdődtek, elsőként Vesztergám Miklós érkezett, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tartott prezentációt. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszélt, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit  tárta a hallgatóság elé, végül pedig dr. Tóth Judit beszélt a modernitásról és a Szent Korona tanról.

A rovat további hírei: Kultúra

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

2019. június 15. (szombat)

A DUDIK harmadik napja egyértelműen az előző évtizedek legnagyobb slágereiről szólt, de a közönség mintha nem vett volna tudomást a pénteki koncepcióról.

Forgó, két szálon

Forgó, két szálon

2019. június 14. (péntek)

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

2019. június 14. (péntek)

Ott folytattuk, ahol első nap abbahagytuk, csak mindenből egy kicsit több volt, szóval még nagyobb tömeg, még jobb hangulat uralkodott a DUDIK második napján. 

Beindult a buligyár

Beindult a buligyár

2019. június 13. (csütörtök)

Lezajlott az első nap a DUDIK fesztiválon és már most látni, milyen hét elé nézünk: dög meleg lesz, de legalább nagyot bulizunk vasárnap hajnalig az Alsó Duna-parton. Kezdjük az elején, a kicsit megújult látvány és dizájn jót tett a fesztiválnak, a sátorszínpad és a nagyszínpad is jobban működik, mint az előző években bármikor. 

Indul a négynapos buli a Duna-parton

Indul a négynapos buli a Duna-parton

2019. június 12. (szerda)

Ma végre elstartol a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton, méghozzá a szokásos minőségi felhozatal mellett egy utolsó pillanatos változással is.