Dunaújváros Hetilap

Történelmi léptékű fejlesztés

2019. június 18. (kedd) 15:55 - Brousil Csaba

A Széchenyi 2020 program keretében hat önkormányzat, köztünk városunké is közel hatmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Észak-és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. (ÉKDU 2)” elnevezésű projekt megvalósítására. A projektindító rendezvényen Cserna Gábor, városunk polgármestere mondott beszédet.

Felidézte, hogy az elmúlt öt évben a helyi ellenzék folyamatosan azt mantrázta, hogy Dunaújvárosban semmilyen fejlesztés nem történik, a város nem fejlődik. Ezzel szemben az igazság az, hogy ez idő alatt közel háromszáz fejlesztési projekt zárult már le vagy van még folyamatban. A legjelentősebbeket ki is emelte, úgy, mint az élményfürdő visszavásárlása és újbóli üzembe helyezése, az egykori zöld SZTK teljes felújítása és átalakítása Járási Hivatallá és a napjainkban is zajló uszodafelújítás. Ezek közé sorolta és történelmi léptékű beruházásnak nevezte az északi lakópark csatornázási munkálatait is, melyek, mint mondta egy régóta dédelgetett álom megvalósulását hozzák el. Az ezt a beruházást elindító szerződést 2017-ben írták alá az önkormányzatok, a munkálatok pedig városunkban két héttel ezelőtt el is kezdődtek.

A köztes időben zajlottak a tervezési és engedélyeztetési eljárások és a közbeszerzések. 2017-ig pedig azért kellett várni, hogy az érintett területek lakóinak ehhez a beruházáshoz ne kelljen semmilyen arányú önrészt befizetniük. Cserna Gábor elmondta, hogy a beruházás városunkon kívül még Rácalmást, Kulcsot, Pusztaszabolcsot, Dunaalmást, Neszmélyt és Almásfüzitőt is érinti és közel hatmilliárd forintba kerül. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a projekt is jól alátámasztja azt, hogy modern várost építenek itt Dunaújvárosban, hiszen ez a beruházás is több évtizedes probléma megoldását jelenti és a lakók komfortérzetét növeli. Végül megköszönte a projekten dolgozók kitartó és áldozatos munkáját és az ott élőknek a türelmet, melyet az építkezés okozta kellemetlenségek miatt tanúsítanak.

A polgármesteri beszéd után Bíró Kornél projektvezető beszélt a beruházás műszaki oldaláról. Elmondta, hogy a projekt átadási határideje 2020. október 15-s, s hozzátette, hogy ez a határidő tartható is lesz. A fejlesztés során négy kilométer házi bekötést végeznek el, hét kilométernyi gerincvezetéket fektetnek le, ebből közel két kilométernyit a Magyar úton. A Százlábú hídnál új átemelő állomást építenek majd. Felhívta az érintett lakók figyelmét, hogy a rácsatlakozásokat a szolgáltatóval kell majd egyeztetniük, előbb nem köthetnek rá a fővezetékre, mert az számos kellemetlenséggel járna csak.

A projektnyitó ezt követően rövid fogadással zárult a Városháza C-szárnyában.

A rovat további hírei: Közélet

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

2019. október 22. (kedd)

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd)

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

2019. október 21. (hétfő)

A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában – jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

2019. október 21. (hétfő)

A nagyvenyimi vasúti kereszteződésben egy autó és egy vasúti munkagép ütközött. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette.

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

2019. október 21. (hétfő)

Az ünnepnaphoz igazodik a vonatközlekedés rendje: október 22-én a munkanapi, 23-án az ünnepnapi, 24-én a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. október 20. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV hétvégi hírösszefoglalójában.

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

2019. október 18. (péntek)

Drámapedagógusok kaptak képzést a gimiben, a Ványa Bácsi nemzetközi sikerei - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.