Dunaújváros Hetilap

Történelmi léptékű fejlesztés

2019. június 18. (kedd) 15:55 - Brousil Csaba

A Széchenyi 2020 program keretében hat önkormányzat, köztünk városunké is közel hatmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Észak-és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. (ÉKDU 2)” elnevezésű projekt megvalósítására. A projektindító rendezvényen Cserna Gábor, városunk polgármestere mondott beszédet.

Felidézte, hogy az elmúlt öt évben a helyi ellenzék folyamatosan azt mantrázta, hogy Dunaújvárosban semmilyen fejlesztés nem történik, a város nem fejlődik. Ezzel szemben az igazság az, hogy ez idő alatt közel háromszáz fejlesztési projekt zárult már le vagy van még folyamatban. A legjelentősebbeket ki is emelte, úgy, mint az élményfürdő visszavásárlása és újbóli üzembe helyezése, az egykori zöld SZTK teljes felújítása és átalakítása Járási Hivatallá és a napjainkban is zajló uszodafelújítás. Ezek közé sorolta és történelmi léptékű beruházásnak nevezte az északi lakópark csatornázási munkálatait is, melyek, mint mondta egy régóta dédelgetett álom megvalósulását hozzák el. Az ezt a beruházást elindító szerződést 2017-ben írták alá az önkormányzatok, a munkálatok pedig városunkban két héttel ezelőtt el is kezdődtek.

A köztes időben zajlottak a tervezési és engedélyeztetési eljárások és a közbeszerzések. 2017-ig pedig azért kellett várni, hogy az érintett területek lakóinak ehhez a beruházáshoz ne kelljen semmilyen arányú önrészt befizetniük. Cserna Gábor elmondta, hogy a beruházás városunkon kívül még Rácalmást, Kulcsot, Pusztaszabolcsot, Dunaalmást, Neszmélyt és Almásfüzitőt is érinti és közel hatmilliárd forintba kerül. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a projekt is jól alátámasztja azt, hogy modern várost építenek itt Dunaújvárosban, hiszen ez a beruházás is több évtizedes probléma megoldását jelenti és a lakók komfortérzetét növeli. Végül megköszönte a projekten dolgozók kitartó és áldozatos munkáját és az ott élőknek a türelmet, melyet az építkezés okozta kellemetlenségek miatt tanúsítanak.

A polgármesteri beszéd után Bíró Kornél projektvezető beszélt a beruházás műszaki oldaláról. Elmondta, hogy a projekt átadási határideje 2020. október 15-s, s hozzátette, hogy ez a határidő tartható is lesz. A fejlesztés során négy kilométer házi bekötést végeznek el, hét kilométernyi gerincvezetéket fektetnek le, ebből közel két kilométernyit a Magyar úton. A Százlábú hídnál új átemelő állomást építenek majd. Felhívta az érintett lakók figyelmét, hogy a rácsatlakozásokat a szolgáltatóval kell majd egyeztetniük, előbb nem köthetnek rá a fővezetékre, mert az számos kellemetlenséggel járna csak.

A projektnyitó ezt követően rövid fogadással zárult a Városháza C-szárnyában.

A rovat további hírei: Közélet

Ötmilliárd jut idén szociális tüzelőanyagra

Ötmilliárd jut idén szociális tüzelőanyagra

2019. július 17. (szerda)

Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra - mondta el a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megújul a mozi!

Megújul a mozi!

2019. július 16. (kedd)

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 16. (kedd)

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

2019. július 15. (hétfő)

Búza a rászorulóknak, interaktív gyermekkönyvtár, előrébb lépett a DLSZ - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

2019. július 15. (hétfő)

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

Hittantábor a Balatonnál

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő)

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. július 14. (vasárnap)

Rendelőfelújítások, rock-esküvő, kézilabdás szurkolói ankét, kinevezés, holttestet találtak, buszöböl felújítás - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.