Dunaújváros Hetilap

Megújul a mozi!

2019. július 16. (kedd) 16:49 - Molnár Emese

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Június közepén kezdte meg a kivitelező a Dózsa Mozicentrum felújítását. Cserna Gábor polgármester és Izsák Máté, az 5-ös számú választókörzet képviselője bejárást tartott ma a mozi vezetőivel, és a kivitelező képviselőivel, hogy személyesen is megnézzék, hol tartanak a munkálatok.

A kivitelező első körben a bontást végzi. Alátámasztották már több helyen a födémet, a mennyezetet, és a napokban kerül sor az acélszerkezetek bontására ott, ahol újakat építenek. Korszerűsítik a villamoshálózatot, a vízvezeték hálózatot és a fűtéshálózatot. A mozi nagytermében és emeletén is kiszedték már az összes régi széket, helyükre újak kerülnek. A vászon még ott van, ennek levételéhez állványra lesz szükség.

Szétbontották a korábbi mosdókat. Szinte elemeire szedték már az emeleti galériát is. Ez a helyiség átlátható lesz a bejárat felől, és funkciójában is változik majd. Verasztó Sándor, a Dózsa Mozicentrum ügyvezetője vázolta, hogy a galéria klubban megszűnik a terem U-alakú szerkezete, mozgatható mobilfal lesz az előcsarnok felőli oldalán, így rendezhetnek itt koncerteket, zártkörű konferenciákat, születésnapi zsúrokat, vetítő teremként is használható, nyitott térként pedig akár kávézóként is üzemelhet.

Bővülni fog a nézőtér is. A kamarateremben például volt korábban egy vizesblokk, amit most teljesen elbontanak, és ennek területével lesz nagyobb, több az ülőhelyek száma is. A nagyteremben is változik a székkiosztás. Egy-másfél méterrel előrébb jön a vászon, és egy felhúzható vásznat épít a kivitelező. Ez azt jelenti, hogy bővülni fog a színpad mérete is (amit a felhúzott vászon mellett ki lehet használni).

Mivel műemlékről van szó, vannak kötelezően megmaradó arculati elemek. Például a bejárati csarnok mennyezete. Védettek a burkolatok, hiszen mind eredeti. A külső hibás kőlapokat cserélik, de olyanra, mint amilyen az eredeti tervekben is van.

A felújítás idejére nem hagytak minket mozi nélkül, ugyanis ideiglenesen a Dunaújvárosi Egyetem A épületének nagyelőadójában várják a vendégeket a legújabb szuperfilmekkel. Mint azt Verasztó Sándor elmondta, mozi szempontjából elégedettek a hellyel, a kiépítést követően azt tapasztalták, hogy felveszi a versenyt más mozitermekkel, sőt, bizonyos tekintetben még előnyösebb is. Hozzátette, a vendégek és ők is elégedettek vele, gyönyörű kép- és hangminőséget produkál a technológia.

Cserna Gábor polgármester kérdésére, hogy miben tudna segíteni az önkormányzat ebben az időszakban, Verasztó Sándor azt mondta, az üzemeltetés működik, de majd a visszaköltözésben számítanának elsősorban logisztikai segítségre. 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb hírei, eseményei a D+TV heti hírösszefoglalójában.

Átadták a Pro Pentele díjat

Átadták a Pro Pentele díjat

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Pro Pentele Díj, az Oklevél Penteléért díj és az Emlékoklevél Penteléért díj átadásával és aratóbállal köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület tagjai szombaton az egykori Szórád iskolában, az Óvárosban.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.