Folytatni a megkezdett munkát!

2019. július 17. (szerda) 8:02 - Molnár Emese

Új főigazgatója van a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak. A vezetői feladatok ellátásával öt éves időtartamra Pocsainé Varga Veronikát bízta meg az illetékes minisztérium.

Pocsainé Varga Veronika eddig a Lorántffy Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetője volt, ebben az iskolában kezdte tanári hivatását is.

- Bizonyos szinten egy véletlen sodort a pedagógusi pályára. A tanítási gyakorlat alatt erősödött meg bennem, ott döntöttem el, hogy tényleg ezt szeretném csinálni. Szakmai munkámat a Lorántffyban kezdtem, mint informatika tanár. Tovább képeztem magam, közben megszereztem a közgazdaságtan tanári végzettséget, és ezt a két tantárgyat tanítottam- idézte fel a főigazgató.

Először óraadó volt, majd tanár, osztályfőnök, különféle munkacsoportok irányítója, később a közoktatás-vezetői szakvizsga megszerzése után nevelési igazgató-helyettes, majd tagintézményvezető.

- A feladatok mindig megtalálják az embert, és ha az ember úgy érzi, alkalmas a feladat kipróbálására, akkor beleáll. Az embert mindig várják a kihívások, engem pedig az motivál, hogy megfeleljek az új lehetőségeknek- mondta Pocsainé Varga Veronika.

Július 1-től a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lett, irányítása alá hét tagintézmény került, a Rudas, a Kereskedelmi, a Bánki, a Lorántffy, a Dunaferr, a Hild, valamint a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér középiskola.

- Természetesen teljesen más ez a feladat. Eddig egy tagintézmény szemszögéből láttam bele a centrum életébe, de szerintem ez egy jó dolog, hiszen így tudom, hogy amit elvárok a tagintézmények vezetőitől, az milyen szinten valósítható meg- ismertette a főigazgató, hozzátéve, bár az új munkakör nem tartalmaz kötelező tanítási órákat, szeretné megtalálni a módot arra, hogy a diákok között lehessen oktatóként is.

A célkitűzések, tervek között említette, hogy egyrészt folytatni kell a megkezdett munkát, másrészt fontosnak tartja, hogy megfeleljenek azon elvárásoknak, amiket a szülők, a gazdaság, a város és térség, mint lakókörnyezet támaszt feléjük. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményei széles képzési palettát kínálnak a továbbtanulás előtt állóknak. Húsz szakmacsoportban és harminchat ágazatban mintegy százhúsz képzést ajánljanak a diákok és a felnőttek számára. Nemcsak nappali oktatásra, hanem felnőttképzésre, felnőttoktatásra is lehetőség van.

- Fontos, hogy a pályaválasztásnál jelen legyünk az általános iskoláknál, tudjanak rólunk a fiatalok, hogy aztán a képességeiknek megfelelő iskolában helyezkedjenek el. Olyan pályára kell segítenünk őket, amely sikerélményt ad nekik, amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon, amelyre van kereslet- vázolta a főigazgató.

Nyilván a diákokra nagy hatással vannak szüleik, barátaik, de az oktatási intézménynek is igyekeznek minél részletesebben bemutatni a lehetőségeiket. Szeptemberben szeretnék megnyitni a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt (Makerspace) a Lorántffy volt egészségügyi tanműhelyében, a Lajos király körúton, amelyet a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére fordítható GINOP 6.2.3. projekt keretében alakítottak ki. Ez egy, a pályaorientációt szolgáló, nyitott, diákcentrikus tér, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok a bemutatott szakmák legmodernebb eszközei segítségével. Ez az említett, mintegy 550 millió forint értékű projekt több más újítást is magába foglal. Például ennek részeként újították fel a Rudas és a Lorántffy kollégium közösségi tereit, pedagógusok módszertani fejlesztését is megvalósíthatták általa, valamint új informatikai-kommunikációs eszközöket is be tudtak szerezni. A GINOP-6.1.3– Nyelvi készségek fejlesztése a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vonzáskörzetében című projekt keretében tagintézményeikben nyelvi kompetencia fejlesztésre, képzésre is van lehetőség. Ebből angol és német nyelvű, tanfolyam jellegű foglalkozásokat szerveznek, nemcsak a centrum fiataljainak, hanem külsős érdeklődőknek is.

- A következő tanév során bevezetésre kerül a Szakképzés 4.0 stratégia, amely a szakképzés és felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését határozza meg. A stratégiát a kormány támogatja, biztosítja a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat. Sokkal kézzel foghatóbbá, emberközelibbé próbálják hozni a szakképzést. Nagyon fontosnak tartjuk a duális partnerek bevonást a szakképzésbe, tehát egy adott szakmához megpróbáljuk megkeresni az ipari környezetet, a vállalati hátteret, ahol testközelből tanulhatják meg a fiatalok a szakma csínját-bínját, és sajátíthatják el a legkorszerűbb technikákat.

Pocsainé Varga Veronika arról is beszélt, hogy a nyár folyamán a szakképző évfolyamokra (érettségire épülő képzés) folyamatos a beiratkozás. Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, amely sok fiatalnak jelent majd támpontot a továbbtanulást illetően.

A rovat további hírei: Oktatás

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.