Folytatni a megkezdett munkát!

2019. július 17. (szerda) 8:02 - Molnár Emese

Új főigazgatója van a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak. A vezetői feladatok ellátásával öt éves időtartamra Pocsainé Varga Veronikát bízta meg az illetékes minisztérium.

Pocsainé Varga Veronika eddig a Lorántffy Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetője volt, ebben az iskolában kezdte tanári hivatását is.

- Bizonyos szinten egy véletlen sodort a pedagógusi pályára. A tanítási gyakorlat alatt erősödött meg bennem, ott döntöttem el, hogy tényleg ezt szeretném csinálni. Szakmai munkámat a Lorántffyban kezdtem, mint informatika tanár. Tovább képeztem magam, közben megszereztem a közgazdaságtan tanári végzettséget, és ezt a két tantárgyat tanítottam- idézte fel a főigazgató.

Először óraadó volt, majd tanár, osztályfőnök, különféle munkacsoportok irányítója, később a közoktatás-vezetői szakvizsga megszerzése után nevelési igazgató-helyettes, majd tagintézményvezető.

- A feladatok mindig megtalálják az embert, és ha az ember úgy érzi, alkalmas a feladat kipróbálására, akkor beleáll. Az embert mindig várják a kihívások, engem pedig az motivál, hogy megfeleljek az új lehetőségeknek- mondta Pocsainé Varga Veronika.

Július 1-től a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lett, irányítása alá hét tagintézmény került, a Rudas, a Kereskedelmi, a Bánki, a Lorántffy, a Dunaferr, a Hild, valamint a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér középiskola.

- Természetesen teljesen más ez a feladat. Eddig egy tagintézmény szemszögéből láttam bele a centrum életébe, de szerintem ez egy jó dolog, hiszen így tudom, hogy amit elvárok a tagintézmények vezetőitől, az milyen szinten valósítható meg- ismertette a főigazgató, hozzátéve, bár az új munkakör nem tartalmaz kötelező tanítási órákat, szeretné megtalálni a módot arra, hogy a diákok között lehessen oktatóként is.

A célkitűzések, tervek között említette, hogy egyrészt folytatni kell a megkezdett munkát, másrészt fontosnak tartja, hogy megfeleljenek azon elvárásoknak, amiket a szülők, a gazdaság, a város és térség, mint lakókörnyezet támaszt feléjük. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményei széles képzési palettát kínálnak a továbbtanulás előtt állóknak. Húsz szakmacsoportban és harminchat ágazatban mintegy százhúsz képzést ajánljanak a diákok és a felnőttek számára. Nemcsak nappali oktatásra, hanem felnőttképzésre, felnőttoktatásra is lehetőség van.

- Fontos, hogy a pályaválasztásnál jelen legyünk az általános iskoláknál, tudjanak rólunk a fiatalok, hogy aztán a képességeiknek megfelelő iskolában helyezkedjenek el. Olyan pályára kell segítenünk őket, amely sikerélményt ad nekik, amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon, amelyre van kereslet- vázolta a főigazgató.

Nyilván a diákokra nagy hatással vannak szüleik, barátaik, de az oktatási intézménynek is igyekeznek minél részletesebben bemutatni a lehetőségeiket. Szeptemberben szeretnék megnyitni a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt (Makerspace) a Lorántffy volt egészségügyi tanműhelyében, a Lajos király körúton, amelyet a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére fordítható GINOP 6.2.3. projekt keretében alakítottak ki. Ez egy, a pályaorientációt szolgáló, nyitott, diákcentrikus tér, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok a bemutatott szakmák legmodernebb eszközei segítségével. Ez az említett, mintegy 550 millió forint értékű projekt több más újítást is magába foglal. Például ennek részeként újították fel a Rudas és a Lorántffy kollégium közösségi tereit, pedagógusok módszertani fejlesztését is megvalósíthatták általa, valamint új informatikai-kommunikációs eszközöket is be tudtak szerezni. A GINOP-6.1.3– Nyelvi készségek fejlesztése a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vonzáskörzetében című projekt keretében tagintézményeikben nyelvi kompetencia fejlesztésre, képzésre is van lehetőség. Ebből angol és német nyelvű, tanfolyam jellegű foglalkozásokat szerveznek, nemcsak a centrum fiataljainak, hanem külsős érdeklődőknek is.

- A következő tanév során bevezetésre kerül a Szakképzés 4.0 stratégia, amely a szakképzés és felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését határozza meg. A stratégiát a kormány támogatja, biztosítja a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat. Sokkal kézzel foghatóbbá, emberközelibbé próbálják hozni a szakképzést. Nagyon fontosnak tartjuk a duális partnerek bevonást a szakképzésbe, tehát egy adott szakmához megpróbáljuk megkeresni az ipari környezetet, a vállalati hátteret, ahol testközelből tanulhatják meg a fiatalok a szakma csínját-bínját, és sajátíthatják el a legkorszerűbb technikákat.

Pocsainé Varga Veronika arról is beszélt, hogy a nyár folyamán a szakképző évfolyamokra (érettségire épülő képzés) folyamatos a beiratkozás. Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, amely sok fiatalnak jelent majd támpontot a továbbtanulást illetően.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.