Folytatni a megkezdett munkát!

2019. július 17. (szerda) 8:02 - Molnár Emese

Új főigazgatója van a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak. A vezetői feladatok ellátásával öt éves időtartamra Pocsainé Varga Veronikát bízta meg az illetékes minisztérium.

Pocsainé Varga Veronika eddig a Lorántffy Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetője volt, ebben az iskolában kezdte tanári hivatását is.

- Bizonyos szinten egy véletlen sodort a pedagógusi pályára. A tanítási gyakorlat alatt erősödött meg bennem, ott döntöttem el, hogy tényleg ezt szeretném csinálni. Szakmai munkámat a Lorántffyban kezdtem, mint informatika tanár. Tovább képeztem magam, közben megszereztem a közgazdaságtan tanári végzettséget, és ezt a két tantárgyat tanítottam- idézte fel a főigazgató.

Először óraadó volt, majd tanár, osztályfőnök, különféle munkacsoportok irányítója, később a közoktatás-vezetői szakvizsga megszerzése után nevelési igazgató-helyettes, majd tagintézményvezető.

- A feladatok mindig megtalálják az embert, és ha az ember úgy érzi, alkalmas a feladat kipróbálására, akkor beleáll. Az embert mindig várják a kihívások, engem pedig az motivál, hogy megfeleljek az új lehetőségeknek- mondta Pocsainé Varga Veronika.

Július 1-től a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lett, irányítása alá hét tagintézmény került, a Rudas, a Kereskedelmi, a Bánki, a Lorántffy, a Dunaferr, a Hild, valamint a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér középiskola.

- Természetesen teljesen más ez a feladat. Eddig egy tagintézmény szemszögéből láttam bele a centrum életébe, de szerintem ez egy jó dolog, hiszen így tudom, hogy amit elvárok a tagintézmények vezetőitől, az milyen szinten valósítható meg- ismertette a főigazgató, hozzátéve, bár az új munkakör nem tartalmaz kötelező tanítási órákat, szeretné megtalálni a módot arra, hogy a diákok között lehessen oktatóként is.

A célkitűzések, tervek között említette, hogy egyrészt folytatni kell a megkezdett munkát, másrészt fontosnak tartja, hogy megfeleljenek azon elvárásoknak, amiket a szülők, a gazdaság, a város és térség, mint lakókörnyezet támaszt feléjük. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményei széles képzési palettát kínálnak a továbbtanulás előtt állóknak. Húsz szakmacsoportban és harminchat ágazatban mintegy százhúsz képzést ajánljanak a diákok és a felnőttek számára. Nemcsak nappali oktatásra, hanem felnőttképzésre, felnőttoktatásra is lehetőség van.

- Fontos, hogy a pályaválasztásnál jelen legyünk az általános iskoláknál, tudjanak rólunk a fiatalok, hogy aztán a képességeiknek megfelelő iskolában helyezkedjenek el. Olyan pályára kell segítenünk őket, amely sikerélményt ad nekik, amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon, amelyre van kereslet- vázolta a főigazgató.

Nyilván a diákokra nagy hatással vannak szüleik, barátaik, de az oktatási intézménynek is igyekeznek minél részletesebben bemutatni a lehetőségeiket. Szeptemberben szeretnék megnyitni a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt (Makerspace) a Lorántffy volt egészségügyi tanműhelyében, a Lajos király körúton, amelyet a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére fordítható GINOP 6.2.3. projekt keretében alakítottak ki. Ez egy, a pályaorientációt szolgáló, nyitott, diákcentrikus tér, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok a bemutatott szakmák legmodernebb eszközei segítségével. Ez az említett, mintegy 550 millió forint értékű projekt több más újítást is magába foglal. Például ennek részeként újították fel a Rudas és a Lorántffy kollégium közösségi tereit, pedagógusok módszertani fejlesztését is megvalósíthatták általa, valamint új informatikai-kommunikációs eszközöket is be tudtak szerezni. A GINOP-6.1.3– Nyelvi készségek fejlesztése a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vonzáskörzetében című projekt keretében tagintézményeikben nyelvi kompetencia fejlesztésre, képzésre is van lehetőség. Ebből angol és német nyelvű, tanfolyam jellegű foglalkozásokat szerveznek, nemcsak a centrum fiataljainak, hanem külsős érdeklődőknek is.

- A következő tanév során bevezetésre kerül a Szakképzés 4.0 stratégia, amely a szakképzés és felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését határozza meg. A stratégiát a kormány támogatja, biztosítja a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat. Sokkal kézzel foghatóbbá, emberközelibbé próbálják hozni a szakképzést. Nagyon fontosnak tartjuk a duális partnerek bevonást a szakképzésbe, tehát egy adott szakmához megpróbáljuk megkeresni az ipari környezetet, a vállalati hátteret, ahol testközelből tanulhatják meg a fiatalok a szakma csínját-bínját, és sajátíthatják el a legkorszerűbb technikákat.

Pocsainé Varga Veronika arról is beszélt, hogy a nyár folyamán a szakképző évfolyamokra (érettségire épülő képzés) folyamatos a beiratkozás. Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, amely sok fiatalnak jelent majd támpontot a továbbtanulást illetően.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.