Dunaújváros Hetilap

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő) 11:07 - doszerk

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

A harminchat fiatal és a nyolc felnőtt kísérő Balatonalmádi-Káptalanfüreden nyaralt július első hetében. A Dózsa, a Móricz, a Petőfi, a Vasvári, valamint az Arany iskola hittanosai utaztak, de csatlakoztak hozzájuk a besnyői általános iskolából is. Mint arról a plébánia beszámolt, a gyermekek szabadtéri játékokra is alkalmas faházas szállását a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Káptalanfüredi tábora biztosította. A napi négyszeri finom, változatos és bőséges étkeztetésről a Gyömrői Önkormányzat Balatonalmádi-Káptalanfüredi Ifjúsági tábora gondoskodott Hauser Antal vezetésével, míg a fiatalok külön buszos utaztatását a dunaújvárosi kötődésekkel is rendelkező Homm Kft. bonyolította. Jó hangulatú labdajátékokkal fűszerezve, háromszor is megmártózhattak a katolikus hittanosok a káptalanfüredi strandokon a magyar tengerben.

A programban szerepelt többek között úszás, vízilabdázás, kirándulás a Csere-hegyi kilátóra, városnézés Balatonalmádi belvárosában, de ellátogattak a balatonfűzfői bobpályára is, volt kézműveskedés, reggeli torna, fagyizás, meseolvasás is. Baltási Nándor plébános atya és Szeleczky Csaba plébános-helyettes atya celebrálása mellett naponta vettek részt a nyári szünetet élvező általános iskolások rövid énekes-orgonás szentmisén a káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony kápolnában. Ebben az évben a hitbéli kérdésekben is már egyre járatosabb hittanosok a szentségimádást (azaz a kápolnában kenyér színe alatt jelenlévő Krisztus testének kimagasló tiszteletét) is kipróbálhatták, míg többen egyéni lelki beszélgetés, avagy szentgyónás keretében szabadulhattak meg a gyermeki szívüket nyomasztó tehertől.

Képek forrása: Dunaújváros Római Katolikus Plébánia

„Köszönet és hála illeti mindazokat, akik a döntő részben szülői befizetésekre alapozott tartalmas gyermeknyaraltatás fenntarthatóságát anyagilag is támogatták: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata közreműködésével Dunaújváros polgárai, a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia, perselyadományaik segítségével a dunaújvárosi hívek, a Székesfehérvári Egyházmegye. Akik pedig önkéntesként folyamatos jelenlétükkel próbáltak rendet tartani az igencsak életrevaló és sok esetben erőteljesen kamaszodó hittanos növendékek között: Megulesz Gabriella – helyi karitász-vezető, Tischner Erika – pedagógus és hitoktató, Ónodi Beatrix – pedagógus és hitoktató, Harpacker Zsuzsanna – hitoktató, Wágner Ádám pedagógus, Szeleczky Csaba atya – plébános-helyettes, Cseh Béla – altemplomi gondnok és örökös zarándok, dr. Fekete Gábor Lajos – kántor”- olvasható a beszámolóban.

A rovat további hírei: Közélet

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök)

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

2019. december 12. (csütörtök)

A Rév út és a Ruhagyári út mellett a Budai Nagy Antal út, a Kandó Kálmán tér, valamint a nagyvenyimi bekötő út megújítását is tervezi Dunaújváros önkormányzata. A közútfelújítási program forrását uniós pályázatok biztosítják, a beruházások össz-értéke több mint 1,5 milliárd forint.

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.