Dunaújváros Hetilap

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő) 11:07 - doszerk

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

A harminchat fiatal és a nyolc felnőtt kísérő Balatonalmádi-Káptalanfüreden nyaralt július első hetében. A Dózsa, a Móricz, a Petőfi, a Vasvári, valamint az Arany iskola hittanosai utaztak, de csatlakoztak hozzájuk a besnyői általános iskolából is. Mint arról a plébánia beszámolt, a gyermekek szabadtéri játékokra is alkalmas faházas szállását a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Káptalanfüredi tábora biztosította. A napi négyszeri finom, változatos és bőséges étkeztetésről a Gyömrői Önkormányzat Balatonalmádi-Káptalanfüredi Ifjúsági tábora gondoskodott Hauser Antal vezetésével, míg a fiatalok külön buszos utaztatását a dunaújvárosi kötődésekkel is rendelkező Homm Kft. bonyolította. Jó hangulatú labdajátékokkal fűszerezve, háromszor is megmártózhattak a katolikus hittanosok a káptalanfüredi strandokon a magyar tengerben.

A programban szerepelt többek között úszás, vízilabdázás, kirándulás a Csere-hegyi kilátóra, városnézés Balatonalmádi belvárosában, de ellátogattak a balatonfűzfői bobpályára is, volt kézműveskedés, reggeli torna, fagyizás, meseolvasás is. Baltási Nándor plébános atya és Szeleczky Csaba plébános-helyettes atya celebrálása mellett naponta vettek részt a nyári szünetet élvező általános iskolások rövid énekes-orgonás szentmisén a káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony kápolnában. Ebben az évben a hitbéli kérdésekben is már egyre járatosabb hittanosok a szentségimádást (azaz a kápolnában kenyér színe alatt jelenlévő Krisztus testének kimagasló tiszteletét) is kipróbálhatták, míg többen egyéni lelki beszélgetés, avagy szentgyónás keretében szabadulhattak meg a gyermeki szívüket nyomasztó tehertől.

Képek forrása: Dunaújváros Római Katolikus Plébánia

„Köszönet és hála illeti mindazokat, akik a döntő részben szülői befizetésekre alapozott tartalmas gyermeknyaraltatás fenntarthatóságát anyagilag is támogatták: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata közreműködésével Dunaújváros polgárai, a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia, perselyadományaik segítségével a dunaújvárosi hívek, a Székesfehérvári Egyházmegye. Akik pedig önkéntesként folyamatos jelenlétükkel próbáltak rendet tartani az igencsak életrevaló és sok esetben erőteljesen kamaszodó hittanos növendékek között: Megulesz Gabriella – helyi karitász-vezető, Tischner Erika – pedagógus és hitoktató, Ónodi Beatrix – pedagógus és hitoktató, Harpacker Zsuzsanna – hitoktató, Wágner Ádám pedagógus, Szeleczky Csaba atya – plébános-helyettes, Cseh Béla – altemplomi gondnok és örökös zarándok, dr. Fekete Gábor Lajos – kántor”- olvasható a beszámolóban.

A rovat további hírei: Közélet

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.