Dunaújváros Hetilap

Összeomlóban az ellenzék helyi stratégiai paktumai

doszerk - 2019. július 22. 11:18

A választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a főügyészség egy hangfelvétel alapján, amelyen a DK-s Varju visszalépésre ösztökéli szocialista ellenfelét - írja a Magyar Hírlap.

A Závecz Research közvélemény-kutatása alapján az EP- választás óta a Fidesz megőrizte kiemelkedő támogatottságát, az ellenzék viszont veszített a táborából, mivel háromszázezerrel nőtt a pártot választani nem tudók csoportja. A felmérés szerint csökkent a Momentum támogatóinak száma is. A kutatás rávilágított, hogy az ellenzéki pártok legfőképpen egymás szavazóit próbálják elszipkázni. Ennek következménye, hogy Budapesten és a vidéki városokban is egyre több „összellenzéki” megállapodás áll az összeomlás szélén.

A választási együttműködés rendszerszintű problémáira utal a ferencvárosi helyzet is, ahol minden nap csökken az ellenzéki megállapodás esélye. Abszurd módon mind Karácsony Gergely, mind pedig az egyik főpolgármester-jelölti kihívója, Puzsér Róbert is éppen Baranyi Krisztina polgármester-jelöltségét támogatja, a helyi LMP-vel és a Kétfarkú Kutya Párttal együtt. Az MSZP és a Momentum viszont Jancsó Andreát indítaná polgármesterjelöltnek, és a hírek szerint teljesíthetetlen feltételekhez köti a Karácsony által korábban megígért előválasztás megtartását.

Az ellenzéki összefogás működésképtelensége miatt Törökbálinton három hét után bukott meg a korábban győzelemként bejelentett együttműködés a hét végén. A településen az MSZP hátrált ki a Törökbálint Holnap Egyesület vezetésével létrehozott balliberális pártszövetségből, amelynek alapítói az LMP és a Jobbik bukott helyi politikusai voltak. A helyi szocialista szervezet elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás azzal indokolta a választási szövetségből való kilépésüket, hogy a személyeskedő kampánystílusával semmilyen jóérzésű baloldali ember nem tud azonosulni. Békéscsabán viszont a Jobbik és az MSZP nem tudott megegyezni a közös polgármesterjelölt személyében. A Jobbik nem zárkózik el Szarvas Péter jelenlegi városvezetőtől, a baloldal viszont nem tudja elfogadni. A békéscsabai Jobbik és az MSZP emellett kölcsönösen egymást vádolja az összefogás meghiúsulásáért. A Jobbik szerint ők csak az elveiket követték a kilépésükkel, a szocialisták szerint viszont éppen a jobbikosok politizálnak elvtelenül.

Szegeden ugyanakkor nem várt helyről, a baloldalról kapott támogatást a Fidesz által is támogatott független polgármesterjelölt, Nemesi Pál a Botka László elleni küzdelméhez. Sándor János András, a SZÉP Egyesület elnöke, a szegedi polgárőrség kulcsfigurája, Mesterházy Attila és Botka László egykori bizalmasa, a szegedi MSZP egykori kommunikációs vezetője ugyanis nyilatkozatban közölte, szerinte Nemesi Pál polgármesterré választása a kulcs Szeged fejlődéséhez.

A baloldali politikus szerint Nemesi minden szempontból alkalmasabb Szeged vezetésére, mint Botka László. „Évekig hittem az MSZP-ben, sőt egy ideig Botka Lászlóban is, de Botka László arrogánsan, csakis a saját hatalmi érdekeit szem előtt tartva vezeti Szegedet” – nyilatkozta az MSZP-ből és Botkából is kiábrándult Sándor János András.

Választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség annak a hangfelvételnek a tartalma alapján, amelyben költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel tavaly februárban, az országgyűlési választásokra készülve Gyurcsány Ferenc párttársa, Varju László parlamenti képviselő Horváth Imrének, hogy az Újpesten és Káposztásmegyeren népszerű, volt MSZP-s politikus lépjen vissza a javára – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A Demokratikus Koalíció alelnöke az egyórás felvételen minden lehetséges módon megpróbálta manipulálni, presszionálni Horváthot, aki viszont a zsarolási kísérlet ellenére sem állt kötélnek.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.