Trump elismerte Magyarországot stratégiai szövetségesének

2019. július 9. (kedd) 13:40 - doszerk

„Trump most mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy mi a kemény hatalom; a liberálisok két nemzedéke megszámláltatott és gyengének találtatott; a konzervatívok célja pedig a szabadság és az emberi méltóság tiszteletének biztosítása.” Alex Hemingwayt, a republikánusok magyarországi képviselőjét kérdeztük a magyar-amerikai kapcsolatok és Trump elnökségének kilátásairól - írja a mandiner.hu internetes portál.

Egyelőre nem látszik az erős kihívó, ezért minden bizonnyal még négy évig Donald Trumpnak fogják hívni az Egyesült Államok elnökét. Trump két hete jelentette be, hogy elindítja újraválasztási kampányát. Feltétlenül jó hír-e ez Magyarországnak? És mi lehet majd a várhatóan hosszú Trump-elnökség öröksége az amerikai történelemben? Erről kérdeztük az amerikai Republikánus Párt magyarországi képviselőjét. Alex HemingwayNew Yorkból válaszolt nekünk - írja a Mandiner.

A 2016-os elnökválasztáson ön – sok republikánushoz hasonlóan – támogatta Donald Trumpot, de nem rajongott érte. Mára megváltozott a véleménye?

Ez egy helytelen állítás. Az elnök ellenfeleinél tapasztalható az ilyen célzatosság, hogy rákoppintgatnak az általuk kellemetlennek vélt korábbi nyilatkozatokra. Amikor az elnök olyan intézkedéseket hoz, amelyek elfogadhatóak az én szemléletem szerint, azokban támogatom őt, amely ügyekben pedig más az álláspontom, azokban nem. Az ő habitusát és a magánéleti döntéseit illetően pedig: senkitől sem várható el, hogy ilyen ügyekben az adott személy helyett védekezzék. Én sem fogom megtenni. Ez az elnök személyes dolga, de ő meg tudja magát védeni.

Trump eddigi elnöki teljesítményében mi volt ön számára meggyőző?

Trump elnök megértette azt a létfontosságú tényt, amit nagyon sok politikus mind Amerikában, mind a nemzetközi porondon elfelejtett vagy semmibe vesz: ez pedig az, hogy az Egyesült Államok a legerősebb hatalom, amely a közjót védi. Ez nem vitás. Sok nemzetközi megállapodásnak semmilyen súlya nem lenne, ha mi nem tettük volna melléjük a hozzájárulásunkat. Ha mi nem akarnák együttműködni másokkal, az együttműködés rendszere leállna a világon. Ha nem állnánk a történések élére, rossz erők vennék át az irányítást. Az Egyesült Államok két nemzedéken keresztül hagyta, hogy külföldi politikusok bokszzsákja legyen, akik saját belpolitikai céljaikra használtak minket.  Ez nagyon sokat ártott az Egyesült Államok megítélésének, a külföldiek rólunk kialakított képe romlott.

Fotó:MTI

Donald Trump most mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy mi a kemény hatalom, a hard power, és nem fél egyértelművé tenni azt sem, hogy ő először is és mindenekelőtt az amerikaiak elnöke.

Trump a minap bejelentette, hogy beindítja újraválasztási kampányát. Lehet belőle egy második ciklus? Nehéz dolguk lesz a demokratáknak egy erős kihívót találni ellene?

Jelen pillanatban az látszik, hogy Trump simán elnyerhet egy második ciklust. Ugyanakkor ő egy kívülálló, outsider, és sok hagyományos politikai tényező ebben az esetben máshogy esik latba. A demokratáknak nagyon nehéz lesz egy olyan jelöltet találniuk, akinek esélye van ellene a győzelemre. A Demokrata Pártban jelenleg egy mini polgárháború zajlik arról, hogy mi a szocializmus haszna és ki tud jobb szocialista lenni. Ezt csinálják azt követően, hogy hazánk a II. világháborúban és a hidegháborúban éppen a szocializmus ellen harcolt, és le is győzte. Ez tehát nem a legnagyszerűbb eszme. Ezeknek a katasztrofális ötleteknek a gyümölcseit pedig a demokraták le is aratják.

Ön lát bárkit is a színtéren, aki esetleg le tudná Trumpot győzni?

Nem látok olyan személyt jelenleg a politikai színtéren, aki egy súlycsoportban lenne vele. A liberális média persze bárkit képes lehet egy messiás-szerű alakká emelni, de ez a kísérlet nem lehet sikeres. Ráadásul a demokraták által képviselt ötletek a legtöbb amerikai számára vállalhatatlanok. A legutolsó újításuk az Obamacare volt, de az is egy megállíthatatlan katasztrófának bizonyult.

Mi Donald Trump titka? Ő egy ellentmondásos figura, viszont sikerült felkavarnia mind a Republikánus Pártot, mind a konzervatív szavazótábort.

A titka kétrétű: az egyik az, hogy ő fesztelenül Amerika-párti egy olyan országban, amely szentül hiszi, hogy Amerika sok időt, emberéletet, szabadságot és óriási pénzeket áldozott a világ helyzetének jobbítására; és emiatt azt is hiszi, hogy az amerikai kivételesség érzetében azért van valami igazság. A másik ok pedig az, hogy Trump teljes szívéből elutasítja a politikai korrektséget,

amely minden tárgyilagosságot és erkölcsi értéket alárendel annak az elméletnek, hogy a mások megsértésének elkerülése a legfőbb cél. A politikai korrektség – amely a Demokrata Párt kreálmánya – egy hitvány intézmény, amelyet arra találtak ki, hogy hamis erkölcsi felháborodás leple alatt kontrollt építsenek ki az állampolgárok fölött, és arra késztessék őket, hogy úgy cselekedjenek és abban higgyenek, amit a liberálisok akarnak. Ezt a jelenséget az amerikai emberek számtalanszor elutasították már, de a média mégis újra és újra feléleszti.

Trump elnöksége hasznos a magyarok számára? Jobb nekünk, ha ő marad az elnök, mint ha jövőre egy demokrata párti jelölt venné át a kormányzást?

A Republikánus Párt mindig jobb barátja volt Magyarországnak, mint a Demokrata Párt. A Clinton-házaspár Magyarországot szintén bokszzsáknak használta, részben annak köszönhetően, hogy szoros kapcsolatban álltak Soros Györggyel, akinek pedig nem volt túl jó véleménye Magyarországról. Trump tehát jót jelent Magyarországnak. Az erős amerikai vezetés pedig – amely természete és hagyományai alapján is szabadságszerető, nem pedig elnyomó jellegű – hasznára válik a világnak.

Ön lát olyan ügyeket jelenleg az amerikai-magyar kapcsolatokban, amelyek megterhelik a viszonyt?

A nagyarányú korrupció tűnik jelenleg ilyen kényes ügynek. Nem lehet nem észrevenni, hogy Magyarországon jelenleg nehéz üzleti tevékenységet folytatni. Az világos, hogy vannak stratégiai üzletágak. Ugyanakkor szükséges, hogy minden gazdasági szektorban ilyen erős kontroll legyen? Az első tehát a korrupció – nem a legjobb ötletek és emberek emelkednek fel. A második pedig az, hogy ha ezek a személyek mind ugyanarról a helyről kapják a finanszírozást, akkor válság esetén minden, ami nincs jól menedzselve, össze fog omlani. Nem lesz elég pénz mindenkit megmenteni. Sajnos, úgy tűnik, ők azt hiszik, hogy a jó idők soha nem érnek véget.

Mit gondol, Donald Trump – vélhetően a második ciklusa után – egy pozitív, nagy hatást kiváltó elnökként kerül majd be a történelemkönyvekbe, vagy másként?

Donald Trump kész bármit megtenni a céljai elérése érdekében. Azok a vezetők, akik ezt megértették, és készek vele szövetkezni, azok alkalmas vezetőnek találják őt. Majd meglátjuk, hova vezet a történelem.

Sokan úgy látják, hogy a két konzervatív kormányzat – Trump és Orbán kormánya – között vannak észrevehető hasonlóságok, a populista, autokrata élt, a bevándorlásellenes, gazdaságközpontú, antiliberális politikákat sorolva ezek között. Ön hogyan látja ezt? Ez a konzervatív pártok útja a 21. században?

Először is, ahogy ezt a kérdést feltette, jól példázza, hogyan öli meg a liberális dogma az értelmes párbeszédet. A konzervatívok nem bevándorlásellenesek, ők támogatják a legális bevándorlást. Ez, ugye, nem ugyanaz? Mint tudjuk, nem minden konzervatív gondolkodik egyféleképpen. Magyarország és az Egyesült Államok ügyei sem típusukban, sem léptékükben nem hasonlóak. Globális tény, hogy megtörtént egy történelmi elszámolás: két nemzedéknyi ideje volt a liberális gondolkodásnak,

a liberális eszméknek a bizonyításra. Megszámláltattak és gyengének, immorálisnak és hiányosnak bizonyultak. Az elutasításra adott pánikszerű liberális válasz pedig az, hogy most bármit megadnának, amit csak kérnek az emberek. Ez a magyarázat arra, hogy miért jönnek vissza a szocializmus, a demokratikus szocializmus és a kommunizmus eszméi.

Miben hisznek a konzervatívok?

A konzervatívok abban hisznek, hogy az emberek fő törekvése, hogy szabadságban és emberi méltóságukban tisztelve élhessenek. És eközben olyan magánvagyont halmozzanak fel, amellyel nagyobb esélyeket biztosíthatnak a családjuk számára a jobb életre. A liberálisok ebben nem hisznek. Ők az emberek, a vagyonok és a munka kontrolljában hisznek, és ennek a gondolatnak az eredménye a politikai korrektség, amely különösen fontos számukra. Szerencsére jelenleg a konzervatívok állnak nyerésre.

Trump nemrég fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Ez egyúttal Orbán politikájának az elismerése, legitimálása volt?

Az Egyesült Államok elnöke csak olyan vezetőket fogad, akikkel közös elvi álláspontjai lehetnek, és akikkel a Fehér Ház együtt tud működni. Ez mindig is így volt.

A Fehér Ház-beli vizit tető alá hozásában mennyiben volt benne az ön elnöklete alatt működő magyarországi republikánus csoport, a Republicans Overseas Hungary?

A Republicans Overseas Hungary büszke minden tevékenységére, amelyet a Republikánus Párt hivatalos szárnyaként végez. De mi nem szoktuk kommentálni a munkánk nem nyilvánosság előtt zajló részét. Nagyon örülünk, hogy Magyarország és az Egyesült Államok új alapokra tudta helyezni a kapcsolatait. Orbán miniszterelnök úr elfogadta az Egyesült Államokat, Trump elnök úr pedig elismerte Magyarországot stratégiai szövetségesének – ez pedig csak hasznára válhat a magyar embereknek.

- mandiner.hu -

A rovat további hírei: Politika

V4NA: A migráció további gettósodáshoz vezet Németországban

V4NA: A migráció további gettósodáshoz vezet Németországban

2019. július 18. (csütörtök)

Hozzájárult a migráció a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány. A külföldiek számának növekedése a vizsgált városok közbiztonság szempontjából veszélyes negyedeiben háromszor akkora, mint a jobb helyzetűekben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A migránsok miatt egyébként egyre több a bűncselekmény és a terrorakció Németországban.

A biztonságot, a jövőt és a növekedést szolgálja a jövő évi büdzsé

A biztonságot, a jövőt és a növekedést szolgálja a jövő évi büdzsé

2019. július 18. (csütörtök)

A 2020-as költségvetés a biztonságot, a jövőt és a növekedést szolgálja - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

A jövő városát építik!

A jövő városát építik!

2019. július 18. (csütörtök)

A taggyűlés jóváhagyásával összeállt a Fidesz helyi képviselő-jelöltjeinek névsora, akik az októberi önkormányzati választáson fognak indulni.

Elfogadhatatlan az illegális migránsoknak az adott ország lakosaival egyenjogú egészségügyi ellátása

Elfogadhatatlan az illegális migránsoknak az adott ország lakosaival egyenjogú egészségügyi ellátása

2019. július 18. (csütörtök)

Elfogadhatatlannak nevezte szerdán Szijjártó Péter az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén elhangzott felszólalásában azt a javaslatot, amely szerint az illegális migránsoknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak.

A kormány folyamatosan növeli az ápolási díj mértékét

A kormány folyamatosan növeli az ápolási díj mértékét

2019. július 17. (szerda)

Új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díjával (gyod) kapcsolatos állapotvizsgálat szempontrendszere az autisták esetében, miután az elmúlt fél évben többször egyeztetett erről az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), így még komplexebb képet lehet alkotni az autizmus diagnózissal élők állapotáról.

Az ellenzék megint a magyar családok ellen szavazott

Az ellenzék megint a magyar családok ellen szavazott

2019. július 17. (szerda)

Az ellenzék Gyurcsányékkal az élen megint a magyar családok ellen szavazott a jövő évi költségvetés múlt heti elfogadásakor - értékelt Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak.

Pintér Tamás aggódik

Pintér Tamás aggódik

2019. július 17. (szerda)

Felszólalt a Parlamentben, hogy aggódik Dunaújváros sorsáért, mert ha esetleg, ha netalán, véletlenül hatalomra kerülne, ő szerinte tuti,  fogalma sincs arról, hogy a 1,5 milliárd forint hitelt, amit a folyó beruházások finanszírozására fordít a város, hogyan és miből fogja visszafizetni.