Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda) 9:38 - Molnár Emese

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Négy éve már olyan gyalogos utat szerveznek, amely Beloianniszból indul és a dunaújvárosi kikötőnél ér véget. Terekiné Rendes Éva, az egyik főszervező elmondta, összesen tizennyolcan teljesítették a mintegy harminchárom kilométeres távot. Ideális volt az időjárás, hiszen nem volt az a nagy kánikula, néhol a szél, olykor egy kis eső frissítette a menet résztvevőit, élükön Szentirmai Róbert, a szigetszentmiklósi görögkeleti lelkész. A zarándokok múlt szombaton reggel 7 órakor az áldást követően indultak a beloianniszi görögkeleti templomból. 

Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra érkeztek, ahol megtekintették a szerb ortodox templomot. Innen végül a dunaújvárosi kikötőhöz jöttek, ahol már várta őket többek között Arszeniosz Kardamákisz, ausztriai metropolita, magyarországi és Közép-európai exarcha, illetve a másik főszervező, Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke. Itt egy szertatás után virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeztek meg az egykori monostor lakóiról, apácáiról.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósult meg a zarándoklat.

A rovat további hírei: Kultúra

Összecsaptak a gladiátorok

Összecsaptak a gladiátorok

2019. szeptember 15. (vasárnap)

Ismét megrendezésre került az Intercisa Múzeum hagyományos római napja, „A halálba menők köszöntenek!” címmel a Római Kőtárban.

Vásznon a lét kérdései

Vásznon a lét kérdései

2019. szeptember 13. (péntek)

Minden olyat megfest Szabadi Katalin, amely hatással van valamilyen módon érzelmeire. Festményeinek témája elsősorban a lét kérdéseivel foglalkozik. Gyakran állítja ki alkotásait, amelyeket most a dunaújvárosi közönség is megtekinthet.

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

2019. szeptember 12. (csütörtök)

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjjal elismert hegedűművész szeptember 27-én a dunaújvárosi Krisztus Király Templomban ad ingyenes koncertet.

Pentelei Molnár János remekeiből

Pentelei Molnár János remekeiből

2019. szeptember 09. (hétfő)

Bátran állíthatjuk, hogy exkluzív kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban múlt pénteken.

Kezdődik a Mosoly Évada

Kezdődik a Mosoly Évada

2019. szeptember 02. (hétfő)

A Bartók Kamaraszínház a Valahol Európában című musical búcsúelőadásával lezárta a nyári szünetet, ezzel együtt pedig Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly Évadát.

Jazz-párbaj zongorára és bőgőre

Jazz-párbaj zongorára és bőgőre

2019. augusztus 31. (szombat)

A Juharos Étterem kellemes, klimatizált környezetével és jó akusztikájával pénteken este ismét becsalogatta közönségét. A kamara jazz kedvelői két fiatal, zenei nagyágyú produkciójára voltak kíváncsiak, akik már visszajáró fellépőnek számítanak Dunaújvárosban.

Újra jazz muzsika a Juharosban

Újra jazz muzsika a Juharosban

2019. augusztus 29. (csütörtök)

Lakatos Pecek Krisztián és Oláh Krisztián duója lép fel péntek este nyolc órától a Juharos Étteremben.