Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda) 9:38 - Molnár Emese

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Négy éve már olyan gyalogos utat szerveznek, amely Beloianniszból indul és a dunaújvárosi kikötőnél ér véget. Terekiné Rendes Éva, az egyik főszervező elmondta, összesen tizennyolcan teljesítették a mintegy harminchárom kilométeres távot. Ideális volt az időjárás, hiszen nem volt az a nagy kánikula, néhol a szél, olykor egy kis eső frissítette a menet résztvevőit, élükön Szentirmai Róbert, a szigetszentmiklósi görögkeleti lelkész. A zarándokok múlt szombaton reggel 7 órakor az áldást követően indultak a beloianniszi görögkeleti templomból. 

Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra érkeztek, ahol megtekintették a szerb ortodox templomot. Innen végül a dunaújvárosi kikötőhöz jöttek, ahol már várta őket többek között Arszeniosz Kardamákisz, ausztriai metropolita, magyarországi és Közép-európai exarcha, illetve a másik főszervező, Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke. Itt egy szertatás után virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeztek meg az egykori monostor lakóiról, apácáiról.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósult meg a zarándoklat.

A rovat további hírei: Kultúra

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek)

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

ICA-D: a testetlen testek tárlata

ICA-D: a testetlen testek tárlata

2020. február 19. (szerda)

A dolog, amely elfelejtett testet ölteni – ezzel a címmel nyílik kiállítás Koronczi Endre alkotásaiból a Kortárs Művészeti Intézetben  pénteken. Létezik-e széltárgy? A válaszért irány a kortárs – de előbb itt egy kedvcsináló összegzés!

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!
 

Népdalosok versenye a Móriczban

Népdalosok versenye a Móriczban

2020. február 05. (szerda)

A Móricz iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny területi fordulójának a napokban. A megméretés hangképes összegzése itt!