Dunaújváros Hetilap

Gyorsan intézkedett a polgármester

2019. augusztus 22. (csütörtök) 18:24 - doszerk

Milyen állapotban van a dunaújvárosi  szennyvíztisztító – fordultunk Markóth Bélához a polgármesteri hivatal városüzemeltetés és beruházási osztályvezetőjéhez annak apropóján, hogy a múlt héten szombaton bűzös és gusztustalan hordalékkal találkoztak a horgászok a szennyvíztisztító kivezetésénél.

 

– Röviden azt mondhatnám, hogy jó. De íme, a tények: több ütemben újítottuk fel a telepet. Az első ütemre még 2017-18-ban került sor, mert III. medencesor évek óta üzemen kívül volt.  Erre azért volt szükség, mert a folyamatos és üzembiztos működéshez három medencesor szükséges. Míg két medencesort használunk, addig a harmadikon el tudjuk végezni a szükséges karbantartásokat.  Ezen felújítás során a levegőztető medence vízzárózásának javításán túl, a benne lévő levegőztető és keverő berendezéseket, valamint az ezekhez tartozó szivattyúkat is kicseréltük. Ezzel párhuzamosan a villamos rendszer is megújult. A technológiai sorban lévő Door típusú ülepítő medence vízzárózását is elvégeztük, valamint a kiülepedett iszap keverésére alkalmas keverőhíd is teljes cserére került. Ezt követően tavaly és az idén került sor az  I. és II. számú medence felújítására, hasonló műszaki paraméterekkel.  Ezen munkálatok elvégzése után elmondható, hogy a szennyvíztisztító telep ezen részei teljes mértékben megújultak.

A szennyvíztisztító  korszerűsítése azonban nem ért véget, az idén kezdődhet a sodorvonali bevezetés felújítása, amelyre már közbeszerzést követően szerződést is kötöttünk. Ennek  befejezése egy-két évet vesz igénybe, mivel a kivitelezési munkát nagy mértékben befolyásolja a Duna vízszintjének ingadozása. Ha ezzel a munkával is elkészülünk, akkor elmondhatjuk, hogy a szennyvíztisztító telep teljes körű helyreállítása megtörtént. A kisebb felújításokat, melyeket közben elvégeztünk, nagyságuk miatt külön nem említjük (pl. kezelő épület felújítása, stb.)

Véleményünk szerint az előzőekben felsorolt felújításokat követően szennyvíztisztító telep üzembiztosan biztosítani tudja rajtunk kívül még Kulcs-Rácalmás többlet szennyvízének tisztítását is. Így minden olyan hír, amely a telep nem megfelelőségéről szól, nem felel meg a valóságnak. Bár­milyen meghibásodás az üzemeltetés körüli szabálytalanságból vagy azzal összefüggő meghibásodásból keletkezhet csak.

***

Cserna Gábor polgármester írásban is tájékoztatást kért a szennyvíztisztítót üzemeltető társaságtól a horgászok által tapasztaltakról, illetve folyamatos ellenőrzésre kérte a szakhatóságokat.

***

Egy katasztrófa kronológiája avagy egy sztori, amiben jó sok gusztustalanság van

  1. Állítólagos ökológiai katasztrófa sújtja a várost, eközben Pintér Tamás, országgyűlési és önkormányzati képviselő többed magával, kisgatyában, a városi augusztálison múlatja az időt. Legalább látják az emberek. Mi már ennek is tudunk örülni.
  2. Cserna Gábor polgármester azonban inkább a szolgáltató céget hívja, akiktől szóbeli tájékoztatást kér arról, hogy mi is történt valójában, mi a helyzet a víz minőségével, mert a horgászok azt mondják, hogy a szennyvíz-kivezetésnél roppant gusztustalannak tűnik. Nyalka László,  az üzemeltető cég műszaki igazgatója elmondja, hogy nem ömlik tisztítatlanul a szenny, csak sajnos még nincs kész a sodorvonali bevezetés, s  a biológiai tisztítással együtt járó felhabzás is időnként előfordul. Ez bizony ronda és büdös is, de néhány órán belül megszűnik.
  3. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő is hallja a hírt a barátaitól és egészen egyedi megoldással rukkol elő: hívja az RTL-t, hogy jól pofán csapjon majd mindenkit, leginkább persze Cserna lejáratása lenne ezzel is a cél, nem pedig az, hogy megoldódjon a probléma. Tényleg szívén viseli a város sorsát, nem vitás. Ha azt kérdezik,hogy miért nem intézkedik, ha bajban van a város, hiszen ő az országgyűlési képviselő? A válasz egyszerű: miért tenné? Ahogyan eddig, ezután sem teszi. Miért is várnánk mást tőle?
  4. Megjelenik az RTL Klub, nagyon elkedvetlenednek, leutaztak ide egy jó kis balhéért, ezt ígérték nekik a fiúk,  de sajnos már nem találnak úszó szörnyűségeket a vízen. Sebaj, lejátsszák a horgász által készített felvételeket, ha már kijött a balhéra ide „mucsajra” Pestről az egész stáb.
  5. Ráadásul az is pech, hogy a felhívott hatóságok vagy nem értesültek a világvégéről vagy ők sem találtak semmit. Mindenesetre a liberális gittegylet zászlóshajói átveszik a Dunaújvárost lejárató álhírt: megjelenik a hvg-ben, a Szeretlek Magyarországon, a Nők Lapjában, sőt a Blikkben is. 
  6. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő eközben még mindig nem intézkedik, nem kér jelentést, nem szól a hatóságoknak, nem próbál meg végére járni a dolgoknak. Pintér Tamás, a mi celebünk, csak a bulvárnak telefonál.  Nem, nem érdekli egy pillanatra sem, hogy az általa képviselt és hőn szeretett városát a mocskok mocskaként mutatja be: szó szerint egy szar helynek.  Nem érdekli, hogy azok, akik itt élnek, hogyan járatódnak le, az ingatlanok értéke hogyan zuhanhat majd a kampányban a sok-sok rossz hír miatt. Ki akarna egy olyan városban élni, ahol minden ennyire szar szó szerint és bármikor bekövetkezett a világvége?
  7. Közben Cserna Gábor polgármester, ugyan meggyőződött, hogy nincs veszélyben a város, ennek ellenére a sürgős és azonnali vizsgálatot kezdeményezett. Írásban szólította fel a szolgáltató céget, hogy haladéktalanul számoljon be a szennyvíztisztítás megfelelőségéről, valamint a hatóságokat is felkérte ennek érdekében.
  8. Eközben Pintér Tamás valószínűleg azon töri a fejét, hogyan lehet lejáratni, rossz hírben feltüntetni, ellehetetleníteni azt a várost, aminek ő az országgyűlési képviselője, amit vezetni szándékozik. Igazán lokálpatrióta megoldás, nem vitás…
    Pintér Tamás a hatalomért és a pénzért mindenre képes.

- ujvarosivalosag.hu - 

           

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Érték, Mobilitási Hét

D+ Híradó - Érték, Mobilitási Hét

2019. szeptember 18. (szerda)

Megőrzik és megvédik a Vasmű úti platánfákat, Mobilitási Hét, szépkorú köszöntés - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Polgármesteri hétértékelő

Polgármesteri hétértékelő

2019. szeptember 18. (szerda)

Cserna Gábor egy hét elteltével ismét a D+TV kamerája elé állt és értékelte az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

Az adategyeztetés határidejére hívja fel a figyelmet az MNB

Az adategyeztetés határidejére hívja fel a figyelmet az MNB

2019. szeptember 18. (szerda)

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Meg kell óvni zöld értékeinket

Meg kell óvni zöld értékeinket

2019. szeptember 18. (szerda)

A Dunaújvárosi Városvédők Egyesülete és Cserna Gábor polgármester egy jelképes akcióval közösen intézkedtek a Vasmű úti platánsor megóvásáról.

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

2019. szeptember 18. (szerda)

Meghaladta a 1,5 millió darabot az elmúlt két hétben kézbesített rezsiutalványok száma, ami azt jelenti, hogy az utalványok több mint 60 százalékát már megkapták a nyugdíjasok - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel. 

Lezárják a Pince sort

Lezárják a Pince sort

2019. szeptember 18. (szerda)

Tájékoztatjuk a lakosságot és a közlekedőket, hogy  szeptember 19-től szeptember 30-ig a DVCSH rekonstrukciós munkákat végez az ivóvíz hálózaton, amely a Romai városrészt és a Óvárost összekötő "Pince sort" érinti. A munka végzés ideje alatt 7:00-14:00 óra között teljes útzár, utána félpályás útlezárás lesz, jelzőlámpás irányítás mellett.

Késnek a vonatok

Késnek a vonatok

2019. szeptember 17. (kedd)

Húsz-harminc percet késnek a vonatok a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs és a Budapest-Dunaújváros vonalon - közölte a Mávinform sajtóügyeletese kedd este az MTI-vel. Kavalecz Imre azt írta, azért lassabb a vasúti közlekedés, mert Százhalombattán meghibásodott a biztosítóberendezés.