Dunaújváros Hetilap

Gyorsan intézkedett a polgármester

2019. augusztus 22. (csütörtök) 18:24 - doszerk

Milyen állapotban van a dunaújvárosi  szennyvíztisztító – fordultunk Markóth Bélához a polgármesteri hivatal városüzemeltetés és beruházási osztályvezetőjéhez annak apropóján, hogy a múlt héten szombaton bűzös és gusztustalan hordalékkal találkoztak a horgászok a szennyvíztisztító kivezetésénél.

 

– Röviden azt mondhatnám, hogy jó. De íme, a tények: több ütemben újítottuk fel a telepet. Az első ütemre még 2017-18-ban került sor, mert III. medencesor évek óta üzemen kívül volt.  Erre azért volt szükség, mert a folyamatos és üzembiztos működéshez három medencesor szükséges. Míg két medencesort használunk, addig a harmadikon el tudjuk végezni a szükséges karbantartásokat.  Ezen felújítás során a levegőztető medence vízzárózásának javításán túl, a benne lévő levegőztető és keverő berendezéseket, valamint az ezekhez tartozó szivattyúkat is kicseréltük. Ezzel párhuzamosan a villamos rendszer is megújult. A technológiai sorban lévő Door típusú ülepítő medence vízzárózását is elvégeztük, valamint a kiülepedett iszap keverésére alkalmas keverőhíd is teljes cserére került. Ezt követően tavaly és az idén került sor az  I. és II. számú medence felújítására, hasonló műszaki paraméterekkel.  Ezen munkálatok elvégzése után elmondható, hogy a szennyvíztisztító telep ezen részei teljes mértékben megújultak.

A szennyvíztisztító  korszerűsítése azonban nem ért véget, az idén kezdődhet a sodorvonali bevezetés felújítása, amelyre már közbeszerzést követően szerződést is kötöttünk. Ennek  befejezése egy-két évet vesz igénybe, mivel a kivitelezési munkát nagy mértékben befolyásolja a Duna vízszintjének ingadozása. Ha ezzel a munkával is elkészülünk, akkor elmondhatjuk, hogy a szennyvíztisztító telep teljes körű helyreállítása megtörtént. A kisebb felújításokat, melyeket közben elvégeztünk, nagyságuk miatt külön nem említjük (pl. kezelő épület felújítása, stb.)

Véleményünk szerint az előzőekben felsorolt felújításokat követően szennyvíztisztító telep üzembiztosan biztosítani tudja rajtunk kívül még Kulcs-Rácalmás többlet szennyvízének tisztítását is. Így minden olyan hír, amely a telep nem megfelelőségéről szól, nem felel meg a valóságnak. Bár­milyen meghibásodás az üzemeltetés körüli szabálytalanságból vagy azzal összefüggő meghibásodásból keletkezhet csak.

***

Cserna Gábor polgármester írásban is tájékoztatást kért a szennyvíztisztítót üzemeltető társaságtól a horgászok által tapasztaltakról, illetve folyamatos ellenőrzésre kérte a szakhatóságokat.

***

Egy katasztrófa kronológiája avagy egy sztori, amiben jó sok gusztustalanság van

  1. Állítólagos ökológiai katasztrófa sújtja a várost, eközben Pintér Tamás, országgyűlési és önkormányzati képviselő többed magával, kisgatyában, a városi augusztálison múlatja az időt. Legalább látják az emberek. Mi már ennek is tudunk örülni.
  2. Cserna Gábor polgármester azonban inkább a szolgáltató céget hívja, akiktől szóbeli tájékoztatást kér arról, hogy mi is történt valójában, mi a helyzet a víz minőségével, mert a horgászok azt mondják, hogy a szennyvíz-kivezetésnél roppant gusztustalannak tűnik. Nyalka László,  az üzemeltető cég műszaki igazgatója elmondja, hogy nem ömlik tisztítatlanul a szenny, csak sajnos még nincs kész a sodorvonali bevezetés, s  a biológiai tisztítással együtt járó felhabzás is időnként előfordul. Ez bizony ronda és büdös is, de néhány órán belül megszűnik.
  3. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő is hallja a hírt a barátaitól és egészen egyedi megoldással rukkol elő: hívja az RTL-t, hogy jól pofán csapjon majd mindenkit, leginkább persze Cserna lejáratása lenne ezzel is a cél, nem pedig az, hogy megoldódjon a probléma. Tényleg szívén viseli a város sorsát, nem vitás. Ha azt kérdezik,hogy miért nem intézkedik, ha bajban van a város, hiszen ő az országgyűlési képviselő? A válasz egyszerű: miért tenné? Ahogyan eddig, ezután sem teszi. Miért is várnánk mást tőle?
  4. Megjelenik az RTL Klub, nagyon elkedvetlenednek, leutaztak ide egy jó kis balhéért, ezt ígérték nekik a fiúk,  de sajnos már nem találnak úszó szörnyűségeket a vízen. Sebaj, lejátsszák a horgász által készített felvételeket, ha már kijött a balhéra ide „mucsajra” Pestről az egész stáb.
  5. Ráadásul az is pech, hogy a felhívott hatóságok vagy nem értesültek a világvégéről vagy ők sem találtak semmit. Mindenesetre a liberális gittegylet zászlóshajói átveszik a Dunaújvárost lejárató álhírt: megjelenik a hvg-ben, a Szeretlek Magyarországon, a Nők Lapjában, sőt a Blikkben is. 
  6. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő eközben még mindig nem intézkedik, nem kér jelentést, nem szól a hatóságoknak, nem próbál meg végére járni a dolgoknak. Pintér Tamás, a mi celebünk, csak a bulvárnak telefonál.  Nem, nem érdekli egy pillanatra sem, hogy az általa képviselt és hőn szeretett városát a mocskok mocskaként mutatja be: szó szerint egy szar helynek.  Nem érdekli, hogy azok, akik itt élnek, hogyan járatódnak le, az ingatlanok értéke hogyan zuhanhat majd a kampányban a sok-sok rossz hír miatt. Ki akarna egy olyan városban élni, ahol minden ennyire szar szó szerint és bármikor bekövetkezett a világvége?
  7. Közben Cserna Gábor polgármester, ugyan meggyőződött, hogy nincs veszélyben a város, ennek ellenére a sürgős és azonnali vizsgálatot kezdeményezett. Írásban szólította fel a szolgáltató céget, hogy haladéktalanul számoljon be a szennyvíztisztítás megfelelőségéről, valamint a hatóságokat is felkérte ennek érdekében.
  8. Eközben Pintér Tamás valószínűleg azon töri a fejét, hogyan lehet lejáratni, rossz hírben feltüntetni, ellehetetleníteni azt a várost, aminek ő az országgyűlési képviselője, amit vezetni szándékozik. Igazán lokálpatrióta megoldás, nem vitás…
    Pintér Tamás a hatalomért és a pénzért mindenre képes.

- ujvarosivalosag.hu - 

           

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

2020. február 23. (vasárnap)

Iskolanyitogatót tartottak a Szabó Magda iskolában, késve érkeznek az egyenlegértesítők - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó legutóbbi adása.

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.