Gyűlöletversenyt akar nyerni a DK

2019. augusztus 6. (kedd) 10:37 - doszerk

„Gyurcsány a durva, provokáló kifejezések használatával ki akarja emelni pártját az egyre szürkébb ellenzéki masszából, és azt a látszatot kelti, hogy ő a Fidesz igazi ellenfele” - írja a Magyar Hírlap.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP népszerűsége zuhan, a DK és a Momentum pedig a többi ellenzéki párt rovására akarja a pozícióit javítani ebben a helyzetben. Kiszelly Zoltán politológus szerint éppen ez az ellenzéken belüli, folyamatosan erősödő pozícióharc az oka a DK és Gyurcsány Ferenc egyre durvuló politikai kommunikációjának.

Néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc a hivatalos Facebook-oldalán azon élcelődött, hogy a MOL-Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd focicsapata nem jutott tovább az Európa Ligában. A Demokratikus Koalíció vezetője a meccsek kapcsán példátlanul ritka ízléstelen és becsmérlő stílusban megfenyegette Orbán Viktort. „Így buknak el egy megveszekedett kormány és kormányfő tervei… Csúnya vége lesz ennek… Ez a pökhendi kisember egyszer még futni fog. De a nyomában leszünk, és azt kapja, amit megérdemel” – írta a sokak számára szemkilövetőként emlékezetes, bukott miniszterelnök.

A lapunk által megkérdezett Kiszelly Zoltán politológus szerint ennek a Facebook-bejegyzésnek az alpári hangvétele tudatos volt Gyurcsány Ferenc részéről. „Neki az a politikai stratégiája, hogy ő Orbán Viktor legádázabb ellenfele és ő ehhez a szerephez megfelelően választott most hangnemet. Azt gondolta, hogy ha a miniszterelnök kedvenc hobbija a sport, a foci, akkor neki ott kell támadnia. A támadással pedig Gyurcsány azt a látszatot akarja kelteni, hogy igazából csak ő és a DK a Fidesz ellenfele. Emellett Gyurcsányék a provokáló kifejezések használatával még az egyre szürkébb, ellenzéki masszából is ki akarták emelni a DK-t” – magyarázta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Kiszelly szerint Gyurcsány DK-ja és a Momentum egyelőre sikeresen szorítja egyre hátrébb a többi balliberális ellenzéki pártot. Ennek az az oka, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai olyan B kategóriás vezetők, akik elértek egy bizonyos szintet, de nem érzik a politikát és már a tehetetlenségi erő sem viszi őket tovább. Így aztán az MSZP, a Jobbik és az LMP nem önmagától tekeri lejjebb a hangerejét, hanem egész egyszerűen nem telik többre a politikusaitól. Gyurcsány Ferenc viszont érti a politikát, tapasztalt, és kihasználja azt, hogy gyenge politikusok vezetik a többi ellenzéki pártot – mutatott rá az elemző. Úgy véli, az ellenzék legnagyobb ellensége az őszi választáson a saját tehetetlensége mellett az lesz majd, hogy a balliberális pártok között valójában egy pillanatra sem szűnik meg a rivalizálás és emiatt állandó a bizalmatlanság. Az MSZP, a Jobbik és az LMP lejtmenetben van, a DK és a Momentum pedig a többiek rovására akarja a pozícióit javítani. Most tehát azért dúl ádáz harc az ellenzéki térfélen, mert akinek sikerül most jobb pozíciót elfoglalnia, az előnyből indul majd a 2022-es összefogásban.

Nem csak az rontja az ellenzék esélyeit, hogy mindenki csak a másik rovására tud erősödni – folytatta Kiszelly Zoltán –, ennél is súlyosabb, hogy szinte nincs is érdemleges választási programjuk a balliberális pártoknak, illetve, hogy ami van, az rossz és népszerűtlen, hiszen csak a brüsszeli kötelező migránsbetelepítési politikának a szajkózása, tehát nem csak, hogy nem önálló politika, de még elutasított is. Mivel nincs elfogadható programjuk, ezért nem tudnak új szavazókat megszólítani sem a Fidesz, sem a pártsemlegesek táborából, így viszont csak ugyanazt az egyre szűkülő szavazótábort próbálják meg újraosztani, ez pedig óhatatlanul egyre élesebb konfliktusokhoz vezet az ellenzéken belül – hangsúlyozta a politológus.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Politika

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés

2019. augusztus 23. (péntek)

Ma nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

2019. augusztus 21. (szerda)

Egy helyi vállalkozónak gondja van a vízszolgáltatóval, Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője erre mit csinál? - teszi fel a kérdést az Újvárosi Valóság.

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

2019. augusztus 21. (szerda)

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon. 

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.