Gyűlöletversenyt akar nyerni a DK

2019. augusztus 6. (kedd) 10:37 - doszerk

„Gyurcsány a durva, provokáló kifejezések használatával ki akarja emelni pártját az egyre szürkébb ellenzéki masszából, és azt a látszatot kelti, hogy ő a Fidesz igazi ellenfele” - írja a Magyar Hírlap.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP népszerűsége zuhan, a DK és a Momentum pedig a többi ellenzéki párt rovására akarja a pozícióit javítani ebben a helyzetben. Kiszelly Zoltán politológus szerint éppen ez az ellenzéken belüli, folyamatosan erősödő pozícióharc az oka a DK és Gyurcsány Ferenc egyre durvuló politikai kommunikációjának.

Néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc a hivatalos Facebook-oldalán azon élcelődött, hogy a MOL-Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd focicsapata nem jutott tovább az Európa Ligában. A Demokratikus Koalíció vezetője a meccsek kapcsán példátlanul ritka ízléstelen és becsmérlő stílusban megfenyegette Orbán Viktort. „Így buknak el egy megveszekedett kormány és kormányfő tervei… Csúnya vége lesz ennek… Ez a pökhendi kisember egyszer még futni fog. De a nyomában leszünk, és azt kapja, amit megérdemel” – írta a sokak számára szemkilövetőként emlékezetes, bukott miniszterelnök.

A lapunk által megkérdezett Kiszelly Zoltán politológus szerint ennek a Facebook-bejegyzésnek az alpári hangvétele tudatos volt Gyurcsány Ferenc részéről. „Neki az a politikai stratégiája, hogy ő Orbán Viktor legádázabb ellenfele és ő ehhez a szerephez megfelelően választott most hangnemet. Azt gondolta, hogy ha a miniszterelnök kedvenc hobbija a sport, a foci, akkor neki ott kell támadnia. A támadással pedig Gyurcsány azt a látszatot akarja kelteni, hogy igazából csak ő és a DK a Fidesz ellenfele. Emellett Gyurcsányék a provokáló kifejezések használatával még az egyre szürkébb, ellenzéki masszából is ki akarták emelni a DK-t” – magyarázta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Kiszelly szerint Gyurcsány DK-ja és a Momentum egyelőre sikeresen szorítja egyre hátrébb a többi balliberális ellenzéki pártot. Ennek az az oka, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai olyan B kategóriás vezetők, akik elértek egy bizonyos szintet, de nem érzik a politikát és már a tehetetlenségi erő sem viszi őket tovább. Így aztán az MSZP, a Jobbik és az LMP nem önmagától tekeri lejjebb a hangerejét, hanem egész egyszerűen nem telik többre a politikusaitól. Gyurcsány Ferenc viszont érti a politikát, tapasztalt, és kihasználja azt, hogy gyenge politikusok vezetik a többi ellenzéki pártot – mutatott rá az elemző. Úgy véli, az ellenzék legnagyobb ellensége az őszi választáson a saját tehetetlensége mellett az lesz majd, hogy a balliberális pártok között valójában egy pillanatra sem szűnik meg a rivalizálás és emiatt állandó a bizalmatlanság. Az MSZP, a Jobbik és az LMP lejtmenetben van, a DK és a Momentum pedig a többiek rovására akarja a pozícióit javítani. Most tehát azért dúl ádáz harc az ellenzéki térfélen, mert akinek sikerül most jobb pozíciót elfoglalnia, az előnyből indul majd a 2022-es összefogásban.

Nem csak az rontja az ellenzék esélyeit, hogy mindenki csak a másik rovására tud erősödni – folytatta Kiszelly Zoltán –, ennél is súlyosabb, hogy szinte nincs is érdemleges választási programjuk a balliberális pártoknak, illetve, hogy ami van, az rossz és népszerűtlen, hiszen csak a brüsszeli kötelező migránsbetelepítési politikának a szajkózása, tehát nem csak, hogy nem önálló politika, de még elutasított is. Mivel nincs elfogadható programjuk, ezért nem tudnak új szavazókat megszólítani sem a Fidesz, sem a pártsemlegesek táborából, így viszont csak ugyanazt az egyre szűkülő szavazótábort próbálják meg újraosztani, ez pedig óhatatlanul egyre élesebb konfliktusokhoz vezet az ellenzéken belül – hangsúlyozta a politológus.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Politika

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

2019. október 16. (szerda)

Eddig csaknem 1500 kérelem érkezett a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), mintegy 8 milliárd forint értékben.

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő)

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

2019. október 13. (vasárnap)

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében. Orbán Viktor újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

Önkormányzati választás 2019 - Percről percre

2019. október 13. (vasárnap)

Áder János köztársasági elnök október 13-ra, azaz mára tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. A voksolás este hét órakor lezárult, következik a szavazatok összeszámolása és majd az eredmények közzététele. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

Legalja szinten az ellenzéki kampány: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztottak ki Borkai-videós plakátot

2019. október 12. (szombat)

Megmutatta az ellenzék, hogy milyen szinten mozog az erkölcsi nívója: a mellrák elleni séta útvonalán ragasztották át a dunaújvárosi polgármester, Cserna Gábor plakátjait a Borkai Zsoltról készült videóból kivágott ízléstelen képpel – írja az Újvárosi Valóság.

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

A dunaújvárosi füsttől fuldoklik Pintér Tamás, miközben Gyurcsány bábjaként azokhoz dörgölőzik, akik a helyzetet előidézték

2019. október 11. (péntek)

A Dunaferr dolgozóiért aggódik álságosan, miközben a Vasmű elkótyavetyélőinek kegyeit keresi a dunaújvárosi polgármesterségre pályázó Pintér Tamás, aki pártja, a Jobbik bevett kommunikációjának megfelelően ellenfeleire keni a saját bűneit.