Dunaújváros Hetilap

Biztonságban vannak a Momert dolgozói

Brousil Csaba - 2019. szeptember 25. 8:46

Cserna Gábor polgármester kedden ellátogatott a Momert telephelyére és sajtóbejárás folyamán tekintette meg az üzemben folyó munkát és egyeztetést folytatott a cég vezérigazgatójával, Urbán Lászlóval.

„A hírekben is gyakran elhangzott, miszerint “megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját... Így ezen által a dunaújvárosi székhelyű beszállítóként üzemelő Momert céget is nagy mértékben érinti, ahol közvetlenül több száz munkavállaló munkahelye és megélhetése került bizonytalanná, akik CSAK az Electrolux megrendelésére gyártottak porszívó alkatrészeket. Belső információk szerint a munkavállalók között a feszültség és aggodalom teljessé vált, így érthetően mindenki kétségbeesetten és aggódva várja, hogy mit hoz a holnap, mikor jelentik be a csoportos leépítést. Ha kérhetem, akkor a magam és a többi munkavállaló nevében együtt megkérjük önt, hogy szíveskedjen egy tájékoztatást közzétenni, amiben hiteles információkkal tájékoztatni tudja a munkavállalókat és az érintett dolgozókat, hogy mire számíthatnak a közel jövőben” – áll abban a levélben, melyet egy a Momert-ben dolgozó munkás juttatott el Cserna Gábor polgármesterhez.

A város első embere bejárta az üzemet és több gyártóegységnél is megállt és beszélgetett az ott dolgozókkal, néhol a munkafolyamatokba is bekapcsolódott és tájékozódott a munkáról, a hangulatról. A bejárás utáni rövid tájékoztatón Urbán László elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a gyár, és igyekeznek is mindent megtenni azért, hogy a jövő technikai vívmányait beépítsék a gyártásba. Ezért is pályáztak fejlesztési forrásokra és sikerrel is jártak, 425 millió forintot nyertek kormányunk segítségével korszerűsítésre, ez a záloga annak, hogy piacképes terméket tudjanak gyártani.. Ennek tíz százalékát a számítógépes irányítási rendszer fejlesztésére, 25 százalékát a saját termékeik fejlesztésére, 40 százalékát egy új szegmens, az autóipari beszállítói munka kidolgozására és fejlesztésre és 25 százalékot a megújuló energiaforrások kiaknázására és hasznosítására fordították. Mint mondta, az Elektrolux jászberényi gyáregységének bezárása és a termelés kiszervezése a Momert töretlen fejlődési pályáját megtörte, hiszen beszállítóként a porszívó gyártásba igen nagy kapacitással vesz részt a dunaújvárosi cég.

Urbán László azonban mindenkit megnyugtatott, hogy fejlesztési törekvéseiket nem kizárólag erre a szegmensre fűzték fel, így a vállalt túl fogja élni ezt a krízishelyzetet. Mint mondta egy ekkor cég csupán a saját termékeinek a gyártásából és forgalmazásából nem tud megélni, így kénytelen multi cégeknek beszállítani egy-egy alkatrésztípust. Az Elektrolux esetében ez túl jól is sikerült, hiszen minőségi munkát végeznek az alkatrészekkel, ezért a megrendelés is megnőtt. Jelenleg 150 százalékon pörög az elektroluxos teljesítés, mely az év végével áll vissza a száz százalékos normál tempóra. Jövő év elején kezdődik Jászberényben a leépítés, amit itt Dunaújvárosban már felkészülten szeretnének várni. Megnövelik a saját termékeik gyártását, illetve azokat a munkákat, melyeket a nagy elektroluxos megrendelés miatt kénytelenek voltak külsős körbe kiadni, azt visszahozzák. Emellett nagy erőket fordítanak arra, hogy az autóiparba is bedolgozhassanak. Mint mondta, biztosan lesznek a cégen belül oktatások, átképzések, de át fogják vészelni ezt a külső körülmény hozta helyzetet. Újraélesztik majd a lemezgyártási egységüket, mely régen az órák és a mérlegek gyártásánál volt elengedhetetlen, most pedig az autóiparban szeretnének sikereket elérni ezzel.

Cserna Gábor elmondta, hogy az üzemben a dolgozókkal beszélgetve megtudta, hogy szeretnek itt dolgozni, mert ez egy nagyon jó közösség és szeretik a vezetést is, mert az perspektívákban, lehetőségekben gondolkodik, tehát tesz azért, hogy az itt dolgoz 250 ember munkahelye, és ezáltal a megélhetése biztos legyen. A polgármester kiemelte, hogy példaértékű, hogy a Momert egy családi vállalkozásból az évtizedek alatt egy ilyen nagy céggé nőtte ki magát. Cserna Gábor a fejlesztések megvalósításában és az áthidaló megoldások keresésében és megteremtésében látja annak a zálogát, hogy a piacon kialakult krízishelyzet nem fogja veszélyeztetni a dunaújvárosi munkavállalók állását ennél a cégnél. Illetve a polgármester felajánlotta, hogy számíthatnak dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos segítségére is.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.