Dunaújváros Hetilap

Folytatódik a Szalki-sziget fejlsztése

Brousil Csaba - 2019. szeptember 12. 19:32

Dunaújváros végre megkapta azt, amit érdemelt és a számos felújítás mellett a turisztikai fejlesztések is elindulhattak a városban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtökön a Szalki-szigeten.

Dr. Guller Zoltán Cserna Gábor polgármesterrel és Mádai Balázzsal, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatót a várost érintő turisztikai fejlesztésekről és a Szalki-sziget ebben elfoglalt szerepéről. A rendezvényen részt vett dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is.

Cserna Gábor felidézte, hogy már a 2010-es megnyert választások előtt a városi közgyűlésben azt hangsúlyozták, hogy a Szalki-szigetet vissza kell adni a városlakóknak és újra közösségi térré kell tenni a területet. Az akkori városvezetés erre fittyet hányt, hagyta kallódni a Szalki-szigetet. 2010-ben a Fidesz megnyerte a választásokat és beváltotta ígéretét: lépésről lépésre alakították ki a sziget fejlesztési tervét, melyet aztán az azóta eltelt évek során fokozatosan meg is valósítottak. 2014-ben indult a kemping fejlesztése, ekkor két faház épült fel. A következő évben újabb kettő épült fel és a Gombát is felújították. 2016-ban elkészült a szaunapark, ami hatalmas népszerűségnek örvend azóta is. 2016 májusában a miniszterelnökkel kötött Modern Városok Program keretein belül kötött megállapodás egyik kiemelt pontja volt a városi vízi sportcentrum kialakítása és az egykori zöld SZTK épületének teljes felújítása mellett a Szalki-sziget rekreációs fejlesztése. A polgármester elmondta, hogy a városlakók örömmel fogadták ezeket a fejlesztéseket és birtokba is vették a szigetet. Népszerűek az itt működő rendezvények is, úgy, mint a Rockmaraton, a halászléfőző verseny, a strandröplabda országos bajnokság vagy akár az Augusztális. Cserna Gábor kiemelte, hogy a fejlesztések nem állnak le, a következő felújítási etapban teljesen megújul a Remix épülete, felújítják a szabadtéri színpadot, futópályát építenek, létesül egy turisztikai forgalmat bonyolító kikötő, sőt még a horgásztanya is megújul.

Guller Zoltán elmondta, hogy országjáráson vesz részt, de egyik településen sem fogadta a már megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztések ilyen hosszú sora, mint Dunaújvárosban. Kiemelte, hogy a városban 2014-hez képest 2018-ra 27 százalékos volt a turizmus növekedése, hatvanezer vendégéjszakával többet regisztráltak és a szálláshelyek bevétele is 100 millió forinttal nőtt. Mint mondta, ezzel Dunaújváros a térség vezető turisztikai központja lehet, melyet nagymértékben elősegít majd a vízisport centrum kialakítása, a szálloda felépülése és a hamarosan átadásra kerülő kalandpark is. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy annak az ötlete is felmerült, hogy egy kis állatkert is helyet kapjon a kalandparknál, mely még vonzóbbá tenné a területet a látogatók számára. Kiemelte, hogy a város bírja a kormány támogatását és együttműködés van kialakulóban arról, hogy a Szalki-szigeten még több kulturális programot rendezzenek.

Mádai Balázs hangsúlyozta, hogy a TOP-os pályázatok és a Modern Városok Program lehetőséget teremtettek arra, hogy komoly fejlesztések valósuljanak meg a városban melyek közül többet épp a napokban adnak majd át a közönségnek. Azt mondta, hogy ezek a fejlesztések nem állnak meg, ősszel neki is állnak a Szalki-sziget fejlesztési munkálatainak. Mint mondta a város támogatói szerződéssel bír a szálloda megépítésére, melynek az engedélyterve már megvan. Ha elkészül, az utat nyit a wellness-turizmus felé is, ami még komolyabb turisztikai rangra emeli majd a várost.

A sajtótájékoztató után a résztvevők egy rövid bejárás keretében mutatták be a kemping területén már megvalósult fejlesztéseket Guller Zoltánnak.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.