Dunaújváros Hetilap

Folytatódik a Szalki-sziget fejlsztése

Brousil Csaba - 2019. szeptember 12. 19:32

Dunaújváros végre megkapta azt, amit érdemelt és a számos felújítás mellett a turisztikai fejlesztések is elindulhattak a városban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtökön a Szalki-szigeten.

Dr. Guller Zoltán Cserna Gábor polgármesterrel és Mádai Balázzsal, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatót a várost érintő turisztikai fejlesztésekről és a Szalki-sziget ebben elfoglalt szerepéről. A rendezvényen részt vett dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is.

Cserna Gábor felidézte, hogy már a 2010-es megnyert választások előtt a városi közgyűlésben azt hangsúlyozták, hogy a Szalki-szigetet vissza kell adni a városlakóknak és újra közösségi térré kell tenni a területet. Az akkori városvezetés erre fittyet hányt, hagyta kallódni a Szalki-szigetet. 2010-ben a Fidesz megnyerte a választásokat és beváltotta ígéretét: lépésről lépésre alakították ki a sziget fejlesztési tervét, melyet aztán az azóta eltelt évek során fokozatosan meg is valósítottak. 2014-ben indult a kemping fejlesztése, ekkor két faház épült fel. A következő évben újabb kettő épült fel és a Gombát is felújították. 2016-ban elkészült a szaunapark, ami hatalmas népszerűségnek örvend azóta is. 2016 májusában a miniszterelnökkel kötött Modern Városok Program keretein belül kötött megállapodás egyik kiemelt pontja volt a városi vízi sportcentrum kialakítása és az egykori zöld SZTK épületének teljes felújítása mellett a Szalki-sziget rekreációs fejlesztése. A polgármester elmondta, hogy a városlakók örömmel fogadták ezeket a fejlesztéseket és birtokba is vették a szigetet. Népszerűek az itt működő rendezvények is, úgy, mint a Rockmaraton, a halászléfőző verseny, a strandröplabda országos bajnokság vagy akár az Augusztális. Cserna Gábor kiemelte, hogy a fejlesztések nem állnak le, a következő felújítási etapban teljesen megújul a Remix épülete, felújítják a szabadtéri színpadot, futópályát építenek, létesül egy turisztikai forgalmat bonyolító kikötő, sőt még a horgásztanya is megújul.

Guller Zoltán elmondta, hogy országjáráson vesz részt, de egyik településen sem fogadta a már megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztések ilyen hosszú sora, mint Dunaújvárosban. Kiemelte, hogy a városban 2014-hez képest 2018-ra 27 százalékos volt a turizmus növekedése, hatvanezer vendégéjszakával többet regisztráltak és a szálláshelyek bevétele is 100 millió forinttal nőtt. Mint mondta, ezzel Dunaújváros a térség vezető turisztikai központja lehet, melyet nagymértékben elősegít majd a vízisport centrum kialakítása, a szálloda felépülése és a hamarosan átadásra kerülő kalandpark is. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy annak az ötlete is felmerült, hogy egy kis állatkert is helyet kapjon a kalandparknál, mely még vonzóbbá tenné a területet a látogatók számára. Kiemelte, hogy a város bírja a kormány támogatását és együttműködés van kialakulóban arról, hogy a Szalki-szigeten még több kulturális programot rendezzenek.

Mádai Balázs hangsúlyozta, hogy a TOP-os pályázatok és a Modern Városok Program lehetőséget teremtettek arra, hogy komoly fejlesztések valósuljanak meg a városban melyek közül többet épp a napokban adnak majd át a közönségnek. Azt mondta, hogy ezek a fejlesztések nem állnak meg, ősszel neki is állnak a Szalki-sziget fejlesztési munkálatainak. Mint mondta a város támogatói szerződéssel bír a szálloda megépítésére, melynek az engedélyterve már megvan. Ha elkészül, az utat nyit a wellness-turizmus felé is, ami még komolyabb turisztikai rangra emeli majd a várost.

A sajtótájékoztató után a résztvevők egy rövid bejárás keretében mutatták be a kemping területén már megvalósult fejlesztéseket Guller Zoltánnak.

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)