Dunaújváros Hetilap

Folytatódik a Szalki-sziget fejlsztése

Brousil Csaba - 2019. szeptember 12. 19:32

Dunaújváros végre megkapta azt, amit érdemelt és a számos felújítás mellett a turisztikai fejlesztések is elindulhattak a városban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtökön a Szalki-szigeten.

Dr. Guller Zoltán Cserna Gábor polgármesterrel és Mádai Balázzsal, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatót a várost érintő turisztikai fejlesztésekről és a Szalki-sziget ebben elfoglalt szerepéről. A rendezvényen részt vett dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is.

Cserna Gábor felidézte, hogy már a 2010-es megnyert választások előtt a városi közgyűlésben azt hangsúlyozták, hogy a Szalki-szigetet vissza kell adni a városlakóknak és újra közösségi térré kell tenni a területet. Az akkori városvezetés erre fittyet hányt, hagyta kallódni a Szalki-szigetet. 2010-ben a Fidesz megnyerte a választásokat és beváltotta ígéretét: lépésről lépésre alakították ki a sziget fejlesztési tervét, melyet aztán az azóta eltelt évek során fokozatosan meg is valósítottak. 2014-ben indult a kemping fejlesztése, ekkor két faház épült fel. A következő évben újabb kettő épült fel és a Gombát is felújították. 2016-ban elkészült a szaunapark, ami hatalmas népszerűségnek örvend azóta is. 2016 májusában a miniszterelnökkel kötött Modern Városok Program keretein belül kötött megállapodás egyik kiemelt pontja volt a városi vízi sportcentrum kialakítása és az egykori zöld SZTK épületének teljes felújítása mellett a Szalki-sziget rekreációs fejlesztése. A polgármester elmondta, hogy a városlakók örömmel fogadták ezeket a fejlesztéseket és birtokba is vették a szigetet. Népszerűek az itt működő rendezvények is, úgy, mint a Rockmaraton, a halászléfőző verseny, a strandröplabda országos bajnokság vagy akár az Augusztális. Cserna Gábor kiemelte, hogy a fejlesztések nem állnak le, a következő felújítási etapban teljesen megújul a Remix épülete, felújítják a szabadtéri színpadot, futópályát építenek, létesül egy turisztikai forgalmat bonyolító kikötő, sőt még a horgásztanya is megújul.

Guller Zoltán elmondta, hogy országjáráson vesz részt, de egyik településen sem fogadta a már megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztések ilyen hosszú sora, mint Dunaújvárosban. Kiemelte, hogy a városban 2014-hez képest 2018-ra 27 százalékos volt a turizmus növekedése, hatvanezer vendégéjszakával többet regisztráltak és a szálláshelyek bevétele is 100 millió forinttal nőtt. Mint mondta, ezzel Dunaújváros a térség vezető turisztikai központja lehet, melyet nagymértékben elősegít majd a vízisport centrum kialakítása, a szálloda felépülése és a hamarosan átadásra kerülő kalandpark is. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy annak az ötlete is felmerült, hogy egy kis állatkert is helyet kapjon a kalandparknál, mely még vonzóbbá tenné a területet a látogatók számára. Kiemelte, hogy a város bírja a kormány támogatását és együttműködés van kialakulóban arról, hogy a Szalki-szigeten még több kulturális programot rendezzenek.

Mádai Balázs hangsúlyozta, hogy a TOP-os pályázatok és a Modern Városok Program lehetőséget teremtettek arra, hogy komoly fejlesztések valósuljanak meg a városban melyek közül többet épp a napokban adnak majd át a közönségnek. Azt mondta, hogy ezek a fejlesztések nem állnak meg, ősszel neki is állnak a Szalki-sziget fejlesztési munkálatainak. Mint mondta a város támogatói szerződéssel bír a szálloda megépítésére, melynek az engedélyterve már megvan. Ha elkészül, az utat nyit a wellness-turizmus felé is, ami még komolyabb turisztikai rangra emeli majd a várost.

A sajtótájékoztató után a résztvevők egy rövid bejárás keretében mutatták be a kemping területén már megvalósult fejlesztéseket Guller Zoltánnak.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.