Kovács Zsófia: El tudom érni az 54 pontot

2019. szeptember 29. (vasárnap) 15:20 - Szárszó Lajos

Nagy lesz a tétje az október 4-e és 13 között zajló stuttgarti világbajnokságnak, hiszen itt meg lehet szerezni az olimpiai kvalifikációhoz szükséges kvótát is.

Még alig érkezett haza edzőjével, Trenka Jánossal együtt a Dunaferr SE olimpikon tornásznője, Kovács Zsófia a párizsi világkupáról, máris elutazott a válogatott edzőtáborába, hogy ott készüljön a világbajnokságra. Ennek egyébként Stuttgart ad otthont október 4-e és 13-a között. A tét kétszeres, hiszen itt nem csak a világbajnoki helyezések dőlnek el, hanem az is, hogy mely nemzet válogatottjai, illetve egyéni tornászai szereznek országuknak kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. A magyar női tornászok fejlődését mutatja, hogy a Magyar Torna Szövetség elnöke, Dr. Magyar Zoltán abban reménykedik, hogy nem csak egy tornász, hanem akár a női csapat is tud majd olimpiai kvótát szerezni. Ehhez azonban mindenkinek a maximumát kell tudni nyújtania, így Zsófiának is, akinek ahhoz, hogy egyéni indulási jogot szerezzen, el kell érni az összetett pontszámában a bűvös 54-es határt. Ez számára egyáltalán nem lehetetlen, de az utóbbi versenyeken ettől sajnos teljesítménye elmaradt. Most azonban arra készíti fel edzője, Trenka János, hogy ezt el tudja érni. Zsófiának azonban nem zökkenőmentes a mostani felkészülése sem, hiszen egy felső légúti megbetegedés hátráltatja az edzésmunkáját:

Kép: DO-archív

- Sajnos elkapott egy betegség, ami miatt nem vagyok száz százalékos erőállapotban, ennek ellenére mindenben nagyon odateszem magam. Párizs után a legfontosabb feladatunk volt, hogy azokat a gyakorlatokat, melyekkel a világkupán versenyeztem, még pontosabbá, biztosabbá, kivitelben szebbé tegyük. A versenyprogramon már nem fogunk változtatni. Mivel összetettben indulok, így mind a négy szerre nagyon kell figyelnem. Most még nem igazán gondolkodtam azon, hogy a verseny kétszeres téttel bír, melyhez az is hozzájárul, hogy elkapott egy, remélem csak kisebb betegség. Emiatt sajnos nem igazán tudtam este sem kipihenni magam, de inkább most legyen ez, mint két hét múlva. Bízom abban, hogy gyorsan meggyógyulok. Tudom, hogy mostanában nem sikerült elérnem az 54 pontot, de jó gyakorlatokkal ezt biztosan meg tudom csinálni.

Kép: MTI/EPA

Trenka János, Zsófia edzője nem csupán fizikálisan, hanem mentálisan is próbája felkészíteni tanítványát a világbajnokságra:

- A kisebb betegség miatt most könnyített munkát végzünk, de bízom abban, hogy Zsófia hamar meg fog gyógyulni. Tudjuk, hogy a kvalifikációhoz szükséges 54 pontot el tudja érni, ehhez azonban minden gyakorlatát pontosan meg kell tudni csinálnia. Itt most az a lényeg, hogy önmagával legyen egyensúlyban. Zsófia olyan profi versenyző, aki mindig akkor tudja a legjobbját nyújtani, amikor arra szüksége van. Amikor kell, akkor tud felpörögni, de ha szükséges, akkor nyugodt tud lenni. Ezt, és azt, hogy gyakorlatait képes hibátlanul megvalósítani már többször bebizonyította. Az edzőtáborban most is napról-napra gyakorlatozunk, mely alapján látjuk, hogy készen áll a világbajnokságra. Most az a feladatom, hogy elhitessem vele, minden rendben van, és önbizalommal telve induljon neki a versenynek. Arra is fel kell készítenem, hogy csak a feladatára koncentráljon, és ne vonják el a figyelmét a külső, esetleg zavaró körülmények. De azt már Kolozsváron, az Európa bajnokságon is bizonyította, hogy ezt is képes megoldani.

A rovat további hírei: Sport

Megyei rangadó előtt

Megyei rangadó előtt

2020. február 26. (szerda)

A MÁV Előre elleni hazai mérkőzéssel folytatja az NB I Liga alapszakasz második körének küzdelmeit ma este a Dunaferr SE röplabda csapata.

Bő keret a selejtezőre

Bő keret a selejtezőre

2020. február 26. (szerda)

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia jobbszélsője, Grosch Vivien is bekerült az olimpiai selejtezőre készülő magyar női kézilabda válogatott bő keretébe.

Épül, szépül a stroke őrző!

Épül, szépül a stroke őrző!

2020. február 25. (kedd)

Tovább folytatódik a stroke őrző kialakítása a Szent Pantaleon Kórház neurológiai osztályán.

Újra a Dunaújváros Kupáért

Újra a Dunaújváros Kupáért

2020. február 25. (kedd)

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség március 3-áig várja a csapatok jelentkezését a 18. Dunaújváros Kupa küzdelmeire.

Nem volt esély az UVSE ellen

Nem volt esély az UVSE ellen

2020. február 24. (hétfő)

A DFVE serdülő és ifjúsági leány vízilabda csapata is vereséget szenvedett az UVSE elleni hazai bajnokin.

Hard Dog Race Dunaújvárosban is

Hard Dog Race Dunaújvárosban is

2020. február 24. (hétfő)

Városunkba érkezik március 14-én a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, melynek főbb céljai közé tartozik a megfelelő kutyatartási kultúra elsajátítása és mindennapi alkalmazása.

Elmaradt a visszavágás

Elmaradt a visszavágás

2020. február 24. (hétfő)

Csak az első harmadban tudta megnehezíteni az Ares HC dolgát a DUE RFT floorball csapata a két gárda vasárnapi bajnokiján.