Kovács Zsófia: El tudom érni az 54 pontot

2019. szeptember 29. (vasárnap) 15:20 - Szárszó Lajos

Nagy lesz a tétje az október 4-e és 13 között zajló stuttgarti világbajnokságnak, hiszen itt meg lehet szerezni az olimpiai kvalifikációhoz szükséges kvótát is.

Még alig érkezett haza edzőjével, Trenka Jánossal együtt a Dunaferr SE olimpikon tornásznője, Kovács Zsófia a párizsi világkupáról, máris elutazott a válogatott edzőtáborába, hogy ott készüljön a világbajnokságra. Ennek egyébként Stuttgart ad otthont október 4-e és 13-a között. A tét kétszeres, hiszen itt nem csak a világbajnoki helyezések dőlnek el, hanem az is, hogy mely nemzet válogatottjai, illetve egyéni tornászai szereznek országuknak kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. A magyar női tornászok fejlődését mutatja, hogy a Magyar Torna Szövetség elnöke, Dr. Magyar Zoltán abban reménykedik, hogy nem csak egy tornász, hanem akár a női csapat is tud majd olimpiai kvótát szerezni. Ehhez azonban mindenkinek a maximumát kell tudni nyújtania, így Zsófiának is, akinek ahhoz, hogy egyéni indulási jogot szerezzen, el kell érni az összetett pontszámában a bűvös 54-es határt. Ez számára egyáltalán nem lehetetlen, de az utóbbi versenyeken ettől sajnos teljesítménye elmaradt. Most azonban arra készíti fel edzője, Trenka János, hogy ezt el tudja érni. Zsófiának azonban nem zökkenőmentes a mostani felkészülése sem, hiszen egy felső légúti megbetegedés hátráltatja az edzésmunkáját:

Kép: DO-archív

- Sajnos elkapott egy betegség, ami miatt nem vagyok száz százalékos erőállapotban, ennek ellenére mindenben nagyon odateszem magam. Párizs után a legfontosabb feladatunk volt, hogy azokat a gyakorlatokat, melyekkel a világkupán versenyeztem, még pontosabbá, biztosabbá, kivitelben szebbé tegyük. A versenyprogramon már nem fogunk változtatni. Mivel összetettben indulok, így mind a négy szerre nagyon kell figyelnem. Most még nem igazán gondolkodtam azon, hogy a verseny kétszeres téttel bír, melyhez az is hozzájárul, hogy elkapott egy, remélem csak kisebb betegség. Emiatt sajnos nem igazán tudtam este sem kipihenni magam, de inkább most legyen ez, mint két hét múlva. Bízom abban, hogy gyorsan meggyógyulok. Tudom, hogy mostanában nem sikerült elérnem az 54 pontot, de jó gyakorlatokkal ezt biztosan meg tudom csinálni.

Kép: MTI/EPA

Trenka János, Zsófia edzője nem csupán fizikálisan, hanem mentálisan is próbája felkészíteni tanítványát a világbajnokságra:

- A kisebb betegség miatt most könnyített munkát végzünk, de bízom abban, hogy Zsófia hamar meg fog gyógyulni. Tudjuk, hogy a kvalifikációhoz szükséges 54 pontot el tudja érni, ehhez azonban minden gyakorlatát pontosan meg kell tudni csinálnia. Itt most az a lényeg, hogy önmagával legyen egyensúlyban. Zsófia olyan profi versenyző, aki mindig akkor tudja a legjobbját nyújtani, amikor arra szüksége van. Amikor kell, akkor tud felpörögni, de ha szükséges, akkor nyugodt tud lenni. Ezt, és azt, hogy gyakorlatait képes hibátlanul megvalósítani már többször bebizonyította. Az edzőtáborban most is napról-napra gyakorlatozunk, mely alapján látjuk, hogy készen áll a világbajnokságra. Most az a feladatom, hogy elhitessem vele, minden rendben van, és önbizalommal telve induljon neki a versenynek. Arra is fel kell készítenem, hogy csak a feladatára koncentráljon, és ne vonják el a figyelmét a külső, esetleg zavaró körülmények. De azt már Kolozsváron, az Európa bajnokságon is bizonyította, hogy ezt is képes megoldani.

A rovat további hírei: Sport

Vereséggel kezdett a DAB

Vereséggel kezdett a DAB

2020. augusztus 15. (szombat)

Az emberelőnyeit remekül kihasználó Vasas könnyed sikert aratott a kulcsjátékosait nélkülöző Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozói ellen.

Halálos baleset, leállították a versenyt

Halálos baleset, leállították a versenyt

2020. augusztus 15. (szombat)

Leállították, majd le is fújták a szombati Miskolc-ralit, az országos bajnokság második fordulóját, miután a második gyorsasági szakaszon halálos baleset történt.

Az evezősök hétvégi válogatóján dől el a csapathajók sorsa

Az evezősök hétvégi válogatóján dől el a csapathajók sorsa

2020. augusztus 15. (szombat)

Mindössze két héttel a szegedi evezős országos bajnokságot követően szombaton, illetve vasárnap felnőtt, U23-as és ifjúsági Európa-bajnoki válogatót rendeznek Velencén, ahol a vidékbajnokságra is sor kerül.

Változás a programban

Változás a programban

2020. augusztus 15. (szombat)

Elmarad a Dunaújvárosi Acélbikák szlovákiai túrája, ám így sem maradnak felkészülési mérkőzések nélkül jégkorongozóink.

Végül biztos siker

Végül biztos siker

2020. augusztus 14. (péntek)

Ellentétes félidők után aratott tízgólos győzelmet a Kozármisleny elleni felkészülési találkozón a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata.

Tornával segítenek a kézilabdázók!

Tornával segítenek a kézilabdázók!

2020. augusztus 14. (péntek)

Négy NB I-es csapat részvételével rendezi meg Rácalmáson augusztus 21-én és 22-én az I. BioTechUSA Jótékonysági Női Kézilabda Kupát a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia.

Magyarországon is lehetnek zárt kapus versenyek

Magyarországon is lehetnek zárt kapus versenyek

2020. augusztus 14. (péntek)

Felegyi Gábor, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) versenyigazgatója szerint Magyarországon is lehetnek zárt kapus nemzetközi versenyek az év hátralévő részében.