Kovács Zsófia: El tudom érni az 54 pontot

Szárszó Lajos - 2019. szeptember 29. 15:20

Nagy lesz a tétje az október 4-e és 13 között zajló stuttgarti világbajnokságnak, hiszen itt meg lehet szerezni az olimpiai kvalifikációhoz szükséges kvótát is.

Még alig érkezett haza edzőjével, Trenka Jánossal együtt a Dunaferr SE olimpikon tornásznője, Kovács Zsófia a párizsi világkupáról, máris elutazott a válogatott edzőtáborába, hogy ott készüljön a világbajnokságra. Ennek egyébként Stuttgart ad otthont október 4-e és 13-a között. A tét kétszeres, hiszen itt nem csak a világbajnoki helyezések dőlnek el, hanem az is, hogy mely nemzet válogatottjai, illetve egyéni tornászai szereznek országuknak kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. A magyar női tornászok fejlődését mutatja, hogy a Magyar Torna Szövetség elnöke, Dr. Magyar Zoltán abban reménykedik, hogy nem csak egy tornász, hanem akár a női csapat is tud majd olimpiai kvótát szerezni. Ehhez azonban mindenkinek a maximumát kell tudni nyújtania, így Zsófiának is, akinek ahhoz, hogy egyéni indulási jogot szerezzen, el kell érni az összetett pontszámában a bűvös 54-es határt. Ez számára egyáltalán nem lehetetlen, de az utóbbi versenyeken ettől sajnos teljesítménye elmaradt. Most azonban arra készíti fel edzője, Trenka János, hogy ezt el tudja érni. Zsófiának azonban nem zökkenőmentes a mostani felkészülése sem, hiszen egy felső légúti megbetegedés hátráltatja az edzésmunkáját:

Kép: DO-archív

- Sajnos elkapott egy betegség, ami miatt nem vagyok száz százalékos erőállapotban, ennek ellenére mindenben nagyon odateszem magam. Párizs után a legfontosabb feladatunk volt, hogy azokat a gyakorlatokat, melyekkel a világkupán versenyeztem, még pontosabbá, biztosabbá, kivitelben szebbé tegyük. A versenyprogramon már nem fogunk változtatni. Mivel összetettben indulok, így mind a négy szerre nagyon kell figyelnem. Most még nem igazán gondolkodtam azon, hogy a verseny kétszeres téttel bír, melyhez az is hozzájárul, hogy elkapott egy, remélem csak kisebb betegség. Emiatt sajnos nem igazán tudtam este sem kipihenni magam, de inkább most legyen ez, mint két hét múlva. Bízom abban, hogy gyorsan meggyógyulok. Tudom, hogy mostanában nem sikerült elérnem az 54 pontot, de jó gyakorlatokkal ezt biztosan meg tudom csinálni.

Kép: MTI/EPA

Trenka János, Zsófia edzője nem csupán fizikálisan, hanem mentálisan is próbája felkészíteni tanítványát a világbajnokságra:

- A kisebb betegség miatt most könnyített munkát végzünk, de bízom abban, hogy Zsófia hamar meg fog gyógyulni. Tudjuk, hogy a kvalifikációhoz szükséges 54 pontot el tudja érni, ehhez azonban minden gyakorlatát pontosan meg kell tudni csinálnia. Itt most az a lényeg, hogy önmagával legyen egyensúlyban. Zsófia olyan profi versenyző, aki mindig akkor tudja a legjobbját nyújtani, amikor arra szüksége van. Amikor kell, akkor tud felpörögni, de ha szükséges, akkor nyugodt tud lenni. Ezt, és azt, hogy gyakorlatait képes hibátlanul megvalósítani már többször bebizonyította. Az edzőtáborban most is napról-napra gyakorlatozunk, mely alapján látjuk, hogy készen áll a világbajnokságra. Most az a feladatom, hogy elhitessem vele, minden rendben van, és önbizalommal telve induljon neki a versenynek. Arra is fel kell készítenem, hogy csak a feladatára koncentráljon, és ne vonják el a figyelmét a külső, esetleg zavaró körülmények. De azt már Kolozsváron, az Európa bajnokságon is bizonyította, hogy ezt is képes megoldani.

A rovat további hírei: Sport

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.