Dunaújváros Hetilap

Közel 300 milliós fejlesztés a rendelőintézetben

Molnár Emese - 2019. szeptember 10. 15:39

Teljesen megújul az 1-es számú rendelőintézet legfelső emeletén található diabetológiai szakrendelés helyszíne. Többek között ezt a fejlesztést is tartalmazza az a 285 millió forintos beruházás, amelyet a Szent Pantaleon Kórház nyert el.

Cserna Gábor polgármester személyesen is megtekintette a jelenleg is zajló fejlesztéseket. A bejárás előtt dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgató-főorvosa tájékoztatta őt a beruházás részleteiről, a kivitelezés állapotáról.

- A projekt építészeti része 180 millió forint, a fennmaradó 120 millió forintot pedig műszerbeszerzésre fordítjuk. Ez utóbbi hét szakmát érint, elsősorban a járóbeteg szakellátásban tevékenykedő részeket, például nagyon komoly szemészeti műszerfejlesztést tartalmaz, valamint kéziműszer beszerzést a fül-orr-gégészeti és sebészeti rendelésekre is. Az építészeti beruházás nagyrészt a rendelőintézet diabetológiai részlegét érinti- mondta dr. Mészáros Lajos.

A diabetológia felújítása miatt ez a szakrendelést ideiglenesen a kórház főépületének második emeltére költöztették át, itt fogadják a betegeket. Ha elkészül a felújítás, a megújult helyre költöztetik majd az alagsorban lévő tornatermet, és lesz itt gyógymasszázs is.

A járóbeteg szakellátás fejlesztését célzó projekt tartalmazza a rendelőintézet liftjének cseréjét is, a mosdók felújítását, az épület részleges akadálymentesítését, és orvostechnikai eszközök beszerzését is.

- A kivitelezési határidő november vége, hiszen év végéig a pénzügyi elszámolást is le kell adni. A legnagyobb fennakadást talán a lift cseréje okozhatja október 15-től, várhatóan egy-két hétig, de úgy szerveztük a betegellátást, hogy a mozgásában korlátozott betegeket kórházi ambulanciákon fogjuk ellátni ez idő alatt. Akiket így nem lehet, ahol nincs ilyen ambulancia, megoldjuk a szállításukat- vázolta a főigazgató.

A kórházvezetése minden páciens türelmét és megértését kéri a munkálatok végéig. A tervek között újabb fejlesztések is szerepelnek.

- A fenntartó két vis major keretet biztosított. Olyan fejlesztésekről van szó, amelyek a kórház folyamatos, biztonságos működését célozzák. Kicseréljük a vízellátást biztosító betápláló csővezetéket, valamint az áramellátást biztosító betápláló nagy kapcsolószekrényt is- tette hozzá a főigazgató.

Ez a két tétel mintegy 50 millió forintos fejlesztést jelent, de ezen kívül állami támogatásból fogják megvalósítani a családbarát szülészet kialakítását, amely építési elemeket is tartalmaz.

A Szent Pantaleon Kórház november 15-én ismét megrendezi a jótékonysági bálját, a már szokásos hellyszínen, az egyetem rendezvénycsarnokában. A bél célkitűzése egy korszerű, mintegy tízmillió forint értékű lélegeztetőgép beszerzése az intenzív osztályra. Dr. Mészáros Lajos elmondta, egy teljesen automatikus eszközről lenne szó, sőt, a beteg lélegeztetése közben kiírja azokat a paramétereket is, amelyek tájékoztatják az orvost, hogy hogyan folytassa a kezelést. Tehát oktatási célokra is rendkívül alkalmas, a fiatal orvosok, rezidensek betanulását is nagyban segíti. A jótékonysági bálra már lehet jegyeket vásárolni a kórház marketing osztályán.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.