Dunaújváros Hetilap

Minden, amit a rezsiutalványokról tudni érdemes

doszerk - 2019. szeptember 6. 12:55

A nyugdíjasoknak címzett juttatás kapcsán Fónagy János a Magyar Nemzetnek azt mondta: a kormány számára mindig is fontos volt a nyugdíjasok megbecsülése, ezért döntött úgy, hogy a gazdasági növekedésből származó összegek egy részéből az idősek kiadásait csökkenti.

Az államtitkár kifejtette azt is: Gyurcsányéknak és a szocialistáknak lett volna lehetőségük csökkenteni a közműdíjakat, ehhez képest 2010 előtt Magyarországon számtalanszor emelték az árakat.

Hétfő óta kézbesítik a rezsiutalványokat, a posta az első napokban csak a fővárosi címekre vitte ki a kilencezer forintos juttatást tartalmazó borítékokat. Szerdán vidéken is megindult a kézbesítés. Elsőként Pest megyében vette kezdetét a folyamat, de szeptember végéig az országban mindenütt megkapják az érintettek az utalványokat – mondta Fónagy János. A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár hozzátette: a posta feladata nem csekély, összesen ugyanis 2,6 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy jut juttatáshoz. Az öregségi nyugdíj mellett 25 más típusú ellátás is jogot teremt a rezsiutalványra, így – például – az özvegyi és a korkedvezményes nyugdíjasokat, valamint az árvasági és a rokkantsági ellátást kapókat is megilleti a háromszor háromezer forint – sorolta Fónagy János.

Az államtitkár a legfontosabb tudnivalók közül elsőként azt emelte ki, miként kapják meg a jogosultak az utalványokat. Ajánlott levelet visznek a postások mind a 2,6 millió érintettnek, a kézbesítést azonban csak egyszer kísérlik meg. Ha ez nem jár eredménnyel, a kézbesítő megjelöli azt a postahivatalt, ahonnan tíz munkanapig lehet elhozni a küldeményt. A címzett mellett a közeli hozzátartozója és a meghatalmazottja is átveheti az utalványokat – ismertette az államtitkár, majd hozzátette: akkor sem kell kétségbeesni, ha a tíz munkanap lejárt. A posta ilyen esetben visszaküldi a Magyar Államkincstárhoz az utalványokat, a jogosult pedig – levélben – ismételt kézbesítést kérhet a kincstárnál. A kérelem november 30-ig terjeszthető elő, a határidőn túl azonban nem lehet majd intézkedni az utalványok ügyében – hívta fel a figyelmet Fónagy János.

Fotó:MTI

Az államtitkár részletesen beszélt arról is, hogyan lehet felhasználni a juttatást: Minden címzett három darab háromezer forintos utalványt talál a borítékban. Az utalványokat kizárólag gáz- és villanyszámla befizetéséhez lehet felhasználni, mégpedig meghatározott módon – fogalmazott az államtitkár, majd egy példát is említett. Ha valaki 3600 forintos csekket kap a szolgáltatótól, akkor a postán átadhatja az egyik háromezer forintos utalványt és további hatszáz forintot készpénzben. Az utalvány beváltása után fennmaradó összeget ugyanis csak készpénzben lehet befizetni, s fontos az is, hogy az utalványból nem adnak vissza – részletezte az államtitkár.

További lényeges szempont, hogy az utalványok nem névre szólnak, azokat bárkinek átadhatja a jogosult. Ha az érintett tudja nélkülözni az összeget, segítheti vele például a családját, a gyermekeit, az unokáját vagy bárki mást – ismertette a részleteket Fónagy János. Kitért azoknak az esetére is, akik átutalással fizetik be a rezsidíjat. Nekik be kell menniük szolgáltatójuk ügyfélszolgálatára, hogy beváltsák az utalványokat. A szóba jöhető ügyfélszolgálatok címét a közműcégek feltüntetik a honlapjukon, de bárki tájékozódhat a felkeresendő kirendeltségek címéről és bármi másról is a 1818-as telefonszámon elérhető kormányzati információs vonalon – mondta az államtitkár. Az utalványokat – minden esetben – 2020. március 31-ig lehet beváltani.

Az államtitkár ezek után arról beszélt, miért a rezsi kifizetéséhez ad a nyugdíjasoknak támogatást a kormány. Az okok kapcsán érdemes visszatekinteni a 2010-es kormányváltás időszakára –jegyezte meg Fónagy János. Akkoriban a Gyurcsány-kormány és a szocialisták embertelen politikája miatt a magyar lakosság fizette az egyik legmagasabb rezsidíjat az egész unióban, ez a helyzet pedig különösen sújtotta a nyugdíjasokat. A Fidesz-kormány az első, amely rezsicsökkentést hajtott végre – mutatott rá, majd részletezte: a folyamat 2013-ban indult el,

átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, a távhő, az áram ára, és mára a program nyomán befagyasztották a gáz, a villany, a hulladékszállítás, a palackos gáz és a kéményseprés költségét.

Ezzel együtt a kisnyugdíjasoknak még mindig az egyik legnagyobb kiadást a rezsi jelenti, ezért határozott a kormány a háromszor háromezer forintos utalványok kiküldéséről. A döntésben fontos szerepe volt annak is – jegyezte meg –, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg kiemelkedő, a növekedés magasabb az unió átlagánál. A gazdasági előnyökből pedig a munkavállalók és a gyermeket nevelő családok mellett azoknak az időseknek is részesülniük kell, akik sok évtizednyi munkával teremtették meg a mostani lehetőségek, fellendülés alapjait.

Fónagy János a Magyar Nemzettel megosztotta véleményét azon ellenzéki nyilatkozatok kapcsán, amelyek kritikával illették az utalványok kiosztásáról szóló döntést.

A balliberálisoknak lett volna lehetőségük arra, hogy jobban csinálják, hogy nagyobb arányban csökkentsék a rezsiköltségeket. Ehhez képest kormányzásuk ideje alatt, 2010 előtt számtalanszor emelkedtek a díjak – mondta az államtitkár, majd hozzátette: a balliberális kormányok csökkenthettek volna a rezsin, de nem tették meg, inkább az egekbe növelték az összegeket. Az elmúlt években is folyamatosan támadták a rezsicsökkentést, ha tehetnék, eltörölnék azt.

Köszönjük a jó tanácsokat, de a kormány inkább követi eddigi politikáját, vagyis újabb lépéseket tesz a gazdasági növekedésért, s garantálja, hogy a jó teljesítményből származó anyagi előnyökből a társadalom valamennyi csoportja részesülhessen – fogalmazott Fónagy János.

- 888.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.